HiFi Klubben

Hopp til innhold
Lokale tilbud Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

Usynlig hi-fi i tre etasjer

Anja og Peder skjulte det meste av lydutstyret inn i veggene for å få musikk overalt, uten å fylle huset med stor forsterker i hvert rom. Resultatet ble et hjem der musikken er tilgjengelig der man vil, men hvor man ikke finner elektronikk på alle hyller.

I Anja og Peders hjem domineres ikke innredningen av hi-fi-anlegg. Det betyr ikke at man har gått på kompromiss med noe som helst. Overalt har man valgt den løsningen som ga den beste musikkopplevelsen. Ikke mer, og ikke mindre. Men vertene våre har tatt den et stykke lenger for å få resultatet til å se bra ut.

Anja og Peder bor med sine to barn i en villa på tre etasjer. Huset, som er på 180 kvadratmeter, ble kjøpt for halvannet år siden, men et utall av leietakere hadde etterlatt det i en mildt sagt elendig stand.

Siden huset derfor måtte totalrenoveres, var det god anledning til å tenke musikk og hi-fi inn i innredningen fra dag en. Selv om man er omgitt av høykvalitets lyd i hele huset, er det ikke utsyret som dominerer. Stuene er lyse og vennlige, og innredningen med ny dansk kunst på veggene og klassiske designmøbler bærer vitne om at også mye mentalt arbeid er lagt ned i innredningen.

Alle kabler er lagt inn i veggene, musikken overføres trådløst, og de fleste av høyttalerne er av innbyggingstypen. ”Å frese høyttalerne inn i veggene er ikke vanskelig. Man bruker bare en vinkelsliper. Men det støver noe helt kolossalt, så det er best å gjøre det før resten av innredningen kommer på plass!” sier Peder.

Metallisk skjønnhet på kjøkkenet

På kjøkkenet driver en NAD C356BEE forsterker et par LEKTOR innbyggingshøyttalere fra DALI. Med sine hvite fronter er høyttalerne så godt som usynlige mot den hvite veggen. Noen hadde nok valgt å montere dem utenfor synsfeltet, og ikke i ørehøyde som her. Står man ved vasken eller kjøkkenbordet er stereoperspektivet til gjengjeld perfekt. En kompakt subwoofer fra DALI hjelper til med dypbassen på det forholdsvis store kjøkkenet. Lydkilden er, som overalt ellers i huset, en trådløs Sonos CONNECT-spiller.

NAD-forsterkeren troner i egen metallisk majestet på toppen av et kjøkkenskap. Man kunne i estetikkens navn ha gjemt den bort – men hvorfor skulle man?

”NAD-en er en stor grå klump metall, men den har en egen skulpturell skjønnhet,” mener Peder. ”Og hvem kan egentlig si at den er styggere enn alle de andre metalltingene som også står der oppe?”

Anja mener likevel at det er stor forskjell på den skulpturelle skjønnheten i NAD-forsterkeren og Georg Jensen-designede metall-fruktskålene. Her i huset handler det mer om musikken enn teknikken. Det skal låte bra, men anlegget må ikke ødelegge innredningen.

I tillegg til å levere musikk på kjøkkenet driver NAD-en også enda et par LEKTOR i spisestua.

Å frese høyttalerne inn i veggene er ikke vanskelig. Man bruker bare en vinkelsliper. Men det støver noe helt kolossalt

 

Elektriske gardiner, rørforsterkere og kjempehøyttalere

At Anja måtte venne seg til å være omgitt av en stor mengde hi-fi-utstyr skjønte hun fra første dag. Peder jobber i en av Hi-FI Klubbens butikker, så det var en selvfølgelighet at han hadde en lidenskap for den tekniske siden av saken:

”Første gangen jeg besøkte Peder hadde han elektriske rullegardiner, og stua var fyllt opp med kjempehøyttalere og rørforsterkere. Peder bodde til og med over butikken,” sier Anja.

Anlegget har siden den gang skrumpet betydelig inn. Men mens komponentene har blitt mindre i størrelse, har de blitt flere i antall. Hele seks separate anlegg sørger for musikk og bilder i de fleste av rommene i huset. Og da er ikke ghettoblasterne på barnerommene og Argon DAB-radioen på badet med i beregningen.

Hvor er anlegget?

Huset er fyllt med musikk, men skal det lyttes til hi-fi, skjer det i dagligstua, der et par sorte DALI FAZON F5-høyttalere står plassert en anelse ut fra hjørnene. Men hvor er resten av anlegget?

”Resten” viser seg å være en liten trådløs Sonos-spiller som står gjemt bak den ene høyttaleren. Sonos-en er koblet opp mot den digitale forsterkeren NAD C390DD, som står plassert på en hylle i kjelleren. Den trengs nemlig ikke i stua. Sonos-systemet er den eneste signalkilden, og all styringen skjer likevel via familiens samling av iPhones og iPads.

Hjørnene i stua har vært gjestet av mange andre og større høyttalersystemer før valget falt på FAZON-ene:

”Bassen er veldig fremtredende i denne stua, og alle større høyttalere har rett og slett vært for dominerende i bunnen. FAZON-ene, som har en svært presis og kontrollert bass, spiller til gjengjeld helt perfekt her,” sier Peder.

Anja er tydeligvis fornøyd med resultatet. Hun har tatt alle byttene av hi-fi-anlegg med knusende ro, og mener at ting skal få lov til å ligne på det de er. Men hun har likevel en ting å bemerke:

”Jeg liker FAZON-høyttalerne godt fordi de er lakkerte. Det har vært alt for mye tre i hi-fi-anleggene i mange år. Og det ser forferdelig gammeldags ut!”

Musikk-krok i TV-stua

I TV-stua er fjernsynet konge. En 63-tommers Samsung plasma-TV sørger for TV-underholdning i stort format. For å få lyd som passer bildet går lyden via en Argon DA1 forsterker og to flate IKON-høyttalere, igjen fra danske DALI. TV-anlegget er ikke forbundet til Sonos-systemet, bare TV-titting her med andre ord.

Men det har likevel blitt plass til en hyggekrok bak sofaen, der musikalsk trengende kan søke ly for X-Factor og Barne-TV ved å spenne på et par hodetelefoner. På den måten kan man være sammen med familien selv om man foretrekker en annen underholdningskilde enn flertallet i huset. ”Anlegget” i kroken består av forforsterkeren Argon HA1, en trådløs Sonos musikkspiller og et par Denon-hodetelefoner i overdådig entusiast-kvalitet.  

Hjemmekino på bjelken

Husets største og dyreste anlegg befinner seg i hjemmkinoen i tredje etasje, som er innredet under bjelkene i taket. Skrå vegger og en tykk trebjelke tvers over gulvet (som bærer taket i stua rett under) viser at rommet i utgangspunktet ikke var beregnet til bruk. Nå har det til gjengjeld blitt samligssted for hele familiens hjemmekino-opplevelser.

Akkurat som i de fleste rommene i huset er alle høyttalerne i hjemmekinoen fra DALI og bygget inn i veggen. Fronthøyttalerne er den eksklusive modellen HELICON, mens bakhøyttalerne er de mer økonomiske IKON. Selv de to IKON-subwooferne er bygget inn bak gittere i veggen. Bildet blir levert av en 64-tommers Samsung plasma-TV, mens Denon har levert Blu-ray-spiller (DBP-2012UD) og receiver (AVR-3312).

Der er ikke noen senterhøyttaler i hjemmekinoen. Det var rett og slett ikke plass. Fronthøyttalere, skjerm og hyller til elektronikken tar all plass på endeveggen i det smale rommet. Heldigvis holder fronthøyttalerne så høy kvalitet at det ikke oppstår noe hull i lydbildet når det spilles i ”phantom”-mode, hvor lyden til senterkanalen fordeles mellom fronthøyttalerne på hver side av skjermen.

Selv om rommet først og fremst brukes til film og konsertopptak, finnes det fortsatt muligheter til å hente opp musikk, igjen ved hjelp av en trådløs Sonos-spiller.

Hyggelig avskjed med CD-samlingen

Det finnes hverken CD-spiller, platespiller eller radio i huset til Peder og Anja. All musikk leveres av Sonos-systemet, enten i form av nettradio, Spotify eller familiens egne CD-er, som streames fra husets nettverksharddisk.

”Det tok to uker å legge inn hele CD-samlingen på datamaskinen. Og jeg nøt hvert øyeblikk! Det var virkelig hyggelig å holde alle albumene i hånda og kikke på dem en siste gang før de forsvant ned på lageret i kjelleren,” sier Peder.

Samlingen består av ca. 800 CD-er, som er rippet til FLAC-format. FLAC-filer tar mye mer plass enn MP3, men er til gjengjeld tapsfri, slik at lydkvaliteten er den samme som på originalen. ”Til sammen bruker jeg omtrent 300 gigabytes på NAS-en, men med to terrabytes diskplass betyder det ingenting,” sier Peder.

Selv om CD-en nå er borte, er det mye lettere enn før å finne musikken. Sonos-systemet kan betjenes via familiens samling av iPhones og iPads.

 ”Det er virkelig enkelt å finne musikk, og det liker jeg,” sier Anja. Men hun innrømmer at hun har vært nødt til å lage spillelister for å finne sin egen musikk blant Peders fire ganger så mange album. Og det går ikke ann å la Sonos-spilleren finne tilfeldig valgte sanger. Da blir hennes George Michael-låter blandet med et stort flertall av merkelige Elvis-bootlegs, syretrippende Doors-sanger og eksotisk jazzmusikk.

Avslapping fremfor alt

Peder er en garvet lydentusiast, og hi-fi har vært en stor del av livet siden tenårene. Anlegget han har nå er det mest diskrete han noen gang har hatt. Men Peder savner ikke store stabler med utstyr og kjempehøyttalere:

”Jeg elsker først om fremst musikk, og når jeg kommer hjem fra butikken, består programmet oftere av avslapping enn kritisk lytting,” sier han. Musikken nytes ofte liggende på sofaen i dagligstua. Her er stereoperspektivet mindre viktig, men den tonale balansen må fortsatt være i orden.

Pedes produkter

Vi tror du vil like mer enn bare denne siden