Hopp til innhold

Det handler om følelsene
musikken
skaper

God lyd handler i høy grad om følelser som skapes av musikken, mener hi-fi-ekspert Fredrik Johnsen. Derfor er det en grunnleggende kjærlighet til musikk som er drivkraften når folk bygger inn lyd. Dette er to norske familier gode eksempler på.

“Innbygget lyd handler i bunn og grunn om kjærlighet til musikk”.

Fredrik Johnsen er ikke et sekund i tvil når han skal beskrive hva det er som har fått to norske familier til å bygge inn lydsystemer i toppkvalitet. Med 20 år i hi-fi-bransjen, herav to knappe år hos HiFi Klubben, samt et utall innbyggingsprosjekter på CV-en, vet han hva han snakker om.

“Det er jo følelser vi snakker om her. Følelser som oppstår ved å høre på musikk er best hvis du kan høre på musikken hele tiden og er omringet av den. Du kan nesten være i en transelignende tilstand når du går rundt i hjemmet og er omgitt av musikk og lager mat, henger opp klær eller gjør andre huslige oppgaver,” sier Fredrik og fortsetter:

“Min opplevelse er at mange av kundene som går etter disse løsningene er travle mennesker. Når de endelig er hjemme, så vil de koble helt av og ikke tenke på reiser, budsjetter eller neste møte. Musikken og lyden er en form for frihetsfølelse, og derfor vil disse kundene ha lyd overalt.”

Det høres kanskje ut som store ord, men Fredrik står fast ved det han sier. Han bygger ordene på mange års erfaring med musikk og tette relasjoner med kunder som i ulik grad og på forskjellig måte integrerer lyd i hjemmene og hverdagene sine.

Forelsket i lyden

Hos en av kundene er det nesten snakk om en forelskelse i lyd. I et tidligere hus hadde familien over tid installert lyd i alle rom, men da de overtok et eksisterende hus den gangen, var det begrensninger på hva som var mulig. Til slutt ble familien besatt av tilgangen til god lyd, og de bestemte seg for å bygge et nytt hus fra bunnen av, der lyden ble tenkt inn fra første sekund.

“På den måten kunne familien begynne med helt blanke ark. Og ved trekke på erfaringene fra det gamle huset kunne de både bygge entusiastiske løsninger og skru ned ambisjonene i rom der de ikke oppholdt seg så mye. Det var en slags 2.0-versjon av hjemmet deres,” smiler Fredrik.

“Løsningen ble skjult lyd overalt. Boligen er ekstremt flott og gjennomtenkt i innredningen, med mange elegante detaljer,“ forteller han. For eksempel valgte kunden å lakkere gulvhøyttalerne sorte med hvit kant.

“Det har vi aldri levert før. Høyttalere er enten helt hvite eller helt sorte, så det var en morsom detalj og en løsning som vi kom frem til sammen med kunden,” forteller Fredrik, som i samarbeid med kunden, elektriker og arkitekt lagde planer for kabling og plassering av lyd og bilde.

Skikkelig rådgiving, alltid!

Book et gratis møte

Trenger du hjelp til løsninger og gode anbefalinger, kan du booke et møte med oss. Helt gratis og uforpliktende.

Solide gulvhøyttalere i treningsrommet

Huset, som er ganske stort, har et teknisk skap i hver av de tre etasjene og lyd i så godt som alle rom. Bare soverommet er blottet for høyttalere og TV, for å ha en sone uten tekniske forstyrrelser. I treningsrommet har kunden derimot valgt store gulvhøyttalere som passer godt inn i lokalet med et rått uttrykk.

Samtidig er der gjort klart til å bygge lyd utendørs, der familien har terrasse, basseng og utekjøkken. Den norske vinteren kom i veien, men alt er klargjort til våren kommer, og Fredrik har derfor store forventninger til den ferdige løsningen, som lenge har vært underveis:

“Et prosjekt som dette er en lang prosess. Det vil ha tatt ca. 2,5 år fra vi så de første tegningene til vi kan ta kunden i hånden og gratulere. Det er også en prosess der vi blir veldig godt kjent med kunden og får en god relasjon. Det er skikkelig kult,” sier Fredrik.

Lakkerte høyttalere går i ett med veggen

Det er også kjærlighet til musikk og film som er i høysetet i en annen familievilla. Også her er det snakk om et nybygg, og det er tenkt grundig gjennom løsninger for lyd i hele huset, siden begge foreldrene er veldig interesserte i musikk, forteller han.

“I stua skulle det for eksempel ikke være TV, men bare høyttalere som virkelig kan spille bra og høyt. Samtidig har familien bygget en elegant hjemmekino i samarbeid med en snekker. Kinoen er så å si bygget inn i ei bokhylle og dermed praktisk talt skjult. Dette er familiens foretrukne sted for avslapping,” forklarer han.

All teknologi er samlet i ett høyskap, slik at kunden enkelt kan skifte ut og oppgradere anlegget etter ønske. Den mest iøynefallende detaljen er imidlertid at alle de innbygde vegghøyttalerne er lakkert i nøyaktig samme fargekode som malingen på veggen. På den måten går kabinettene nesten i ett med veggen og blir et slags kunstverk.

“Du får en veldig god hjemmekino med massevis av høyttalere og super lyd, men man ser den liksom ikke,” sier Fredrik

Med tre barn har familien også valgt å bygge en voksenavdeling der foreldrene kan trekke seg tilbake på skift og høre på musikk, se på TV og bare koble av. Her er det installert et veldig godt anlegg som kan overdøve lyden av familien, for å si det sånn,” ler han:

“Dette er en luksus som foreldrene ønsket. Barna har også tilgang til deres egne private soner med god musikk, TV og spill der de kan finne ro og alenetid. Alt kan selvfølgelig styres sammen med lys og varme i ett system”.

Krever enkle og stabile løsninger

Ifølge Fredrik har de to familiene mye til felles med kundene han ellers møter i jobben sin. Mennesker som etter evne og lyst bruker ressurser på å bygge inn lyd i hjemmene sine og som har en grunnleggende tillit til HiFi klubben og at det de får er gode produkter:

“Det er gode muligheter for å høre på produktene i butikken, og vi elsker å demonstrere de forskjellige mulighetene. Men for mange kunder er det som regel ikke teknologien som er i fokus. Det handler i stedet om kjærligheten til musikken og behovet for lyd,” sier han.

Et gjennomgående behov er at systemene skal være enkle å bruke. Dette er faktisk det aller viktigste for det store flertallet:

“Hvis systemet er enkelt å bruke, så bruker man det hver dag. Ellers går kunden utenom og bruker andre løsninger. Så et godt og stabilt system er fullstendig avgjørende for de fleste kunder som bygger inn lyd i hjemmet sitt,” sier Fredrik, som gleder seg over å se hvordan prosjektene som regel involverer hele familien og ikke bare er et prosjekt for én av partene: 

“Det er ofte hele hjemmet som har et ønske om å nyte og være omsluttet av musikk og film under best mulige forhold. Det er virkelig fint å se og være med på.”

Relaterte artikler