Hopp til innhold
Vi i HiFi Klubben opplever en økende etterspørsel på innbyggingshøyttalere. Både som gjør-det-selv-supplement til annen lyd og i større prosjekter der man bygger nytt eller pusser opp. Hvis du er tidlig ute, så er det faktisk ganske enkelt å få en diskre løsning som låter bra, og du kan til og med ofte få bakt inn prosjektet som en del av boligfinansieringen når du bygger.

I gamle dager var ikke innbyggingshøyttalere av samme kvalitet som ordentlige hi-fi-høyttalere, og de var ofte kompliserte å montere. I dag har de store produsentene fått opp øynene på dette området, og det finnes et hav av gode modeller som både lydmessig lever opp til tradisjonelle hi-fi-høyttalere, og som er relativt prisgunstige og laget på en måte som gjør dem lette å montere.

Hva er en innbyggingshøyttaler?

En innbyggingshøyttaler er egentlig det samme som en vanlig høyttaler, bare uten et medfølgende kabinett. Det blir ganske enkelt veggen eller taket som innbyggingshøyttaleren monteres i som erstatter kabinettet.

I en tradisjonell toveishøyttaler er det en diskant som tar seg av de høye tonene og en bass/mellomtone til de dypere tonene. I en god innbyggingshøyttaler er det fortsatt snakk om et toveisprinsipp, dvs. det er fremdeles separate høyttalerelementer til bass/mellomtone og diskant. Typisk er modellene til takmontering kombinert i én konstruksjon, der diskantelementet sitter montert foran bass/mellomtonen slik du kan se på illustrasjonen under.

Diskant og bass/mellomtone-elementene fra en tradisjonell toveis-høyttaler er satt sammen i en kombinert konstruksjon i innbyggingshøyttaleren

Diskant og bass/mellomtone-elementene fra en tradisjonell toveis-høyttaler er satt sammen i en kombinert konstruksjon i innbyggingshøyttaleren

Diskant og bass/mellomtone-elementene fra en tradisjonell toveis-høyttaler er satt sammen i en kombinert konstruksjon i innbyggingshøyttaleren

De billigste innbyggingshøyttalerne, som du av og til hører i bakgrunnen på supermarkedet, er vanligvis ”fulltone-elementer” uten noe kabinett bak. Det betyr i praksis at det er ett høyttalerelement som tar seg av både bass/mellomtone og diskant. Dette er en løsning som gjør det vanskelig å produsere ordentlig hi-fi-lyd og som heller ikke kan spille særlig høyt.

Bortsett fra at bass/mellomtone og diskant er bygget sammen, ligner en innbyggingshøyttaler til forveksling et vanlig høyttalerelement som er plukket ut av kabinettet sitt. Men det er noen forskjeller.  

Chassiset på en innbyggingshøyttaler er spesielt konstruert til nettopp innbygging, og det er ofte påmontert en ramme. Denne bidrar til å feste høyttaleren under monteringen og inneholder også et delefilter som deler opp lyden og sender den til henholdsvis bass/mellomtone- og diskantelement. Dette gjør også innbyggingshøyttalere svært enkle å koble til, for det betyr i praksis at den bare kobles med pluss og minus til forsterkeren, akkurat som en tradisjonell høyttaler.

Å bygge inn lyd i vegger eller tak er altså ikke magi. Det må lages et hull i riktig størrelse, høyttaleren må monteres, og kabelen må føres fra høyttaleren til forsterkeren (som kan skjules i et teknisk område hvis du vil). VIPS – så er det klart for musikk. Det er selvfølgelig noen fallgruver, men det finnes heldigvis også massevis av tips og triks for optimalisering. Alle kan få det til, eventuelt med litt hjelp fra HiFi Klubben eller en montør som har gjort det før.

Men hvordan er lyden?

La oss bare si det som det er: Mange steder der du hører innbyggingshøyttalere er lyden veldig dårlig. Dette kan være i en butikk, på en restaurant, hos en elektronikkforhandler eller et lignende sted der de bare ikke har gjort det ordentlig. Du hører det med én gang: Bassen er tynn, og det låter litt som en gammel klokkeradio som ligger nedi ei bøtte og spiller dårlig FM-radio. Så det er egentlig ikke så rart at mange har inntrykk av at innbyggingslyd er ”tynn” eller udetaljert. Det er egentlig pinlig for hele bransjen at det finnes så mange dårlige installasjoner der ute.

Men det er en stor misforståelse at innbyggingshøyttalere generelt er dårlige. I dag låter de nemlig kanonbra, og de kan brukes til selv kritisk hi-fi-lytting så lenge det er noe i god kvalitet som er montert ordentlig. I denne avisen kan du få en masse tips og triks om hvordan du kan forbedre lyden radikalt i en innbyggingsløsning. Og det er én ting som går igjen hele tiden: manglende bass! Her er noen av feilene som oftest begås:

  • Utett eller for løs montering i en perforert overflate, eller manglende backbox (bakkabinett). Begge deler gjør at spesielt bassen ”siver ut” alle andre steder enn dit den skal.
  • For liten backbox/kabinett eller ”baffel” der det ikke er tatt hensyn til høyttalerens fysiske egenskaper (de såkalte Thiele/Small-parameterne). Dette fører igjen til manglende bass spesielt.
  • Dårlig kabelføring med enten for tynne høyttalerkabler, for lange kabeltrekk i forhold til kabeldiameteren eller fasefeil (der det er byttet om på pluss og minus i tilkoblingen). Gjett hva resultatet blir: ingen bass!
  • For få eller for små høyttalere. Det er viktig å montere nok høyttalere til å dekke rommet effektivt. Velg heller en høyttaler som er et hakk for stor enn et hakk for liten. Forskjellen i utseende blir ikke så stor i et tak eller en vegg, og det kan utgjøre en kjempeforskjell om du går for høyttalere med elementer på 6 eller 8 tommer. Størrelsen på det samlede membranarealet er det som teller, og derfor er både størrelsen på den enkelte høyttaleren og om du for eksempel monterer to eller fire høyttalere viktig. Flere høyttalere gir – som du kanskje har gjettet – bedre bass. Dessuten gjør det at lyden fordeler seg langt bedre, slik at du ikke trenger å skru opp lyden så mye for å kunne høre detaljene.

Fordeler med innbyggingslyd

På de neste sidene kan du lese mye om hvordan du kan bli godt rustet til å unngå typiske feil når du bygger inn høyttalere i vegger eller tak. Men tilbake til lydkvaliteten. Det er nemlig noen relativt enkle grunner til at en innbyggingshøyttaler kan låte virkelig bra:

  • Rommet hjelper deg takket være det som på fagspråket kalles ”room gain”. Det er et kjent fenomen at lyden forsterkes når du plasserer høyttalerne dine tett på en vegg. Dette skyldes at den energien høyttaleren ellers ville sendt i andre retninger rettes mer i din retning. Det er ganske enkelt færre uønskede retninger lydbølgene kan bevege seg i.
  • Innbygging eliminerer refleksjoner fra bakveggen. Når en høyttaler står fritt på gulvet, vil spesielt den dype bassen spille både bakover og fremover fra høyttaleren. Lydene som går bakover treffer veggen på baksiden og reflekteres tilbake mot deg med en liten forsinkelse. Når den originale og den forsinkede lyden når øret ditt, blir resultatet et grumsete lydbilde der bass og nedre mellomtone kan låte merkelig. Dette problemet slipper du helt når du bygger inn høyttaleren i selve veggen. Da kommer det ingen direkte refleksjoner fra bakveggen, og spesielt bassen blir mer direkte og kontant. Du får en mer dynamisk impulsrespons fra bassen, eller sagt på en annen måte: Bassen blir strammere og mer presis.
  • Forsterkningen fra rommet og den forbedrede impulsresponsen i bassen gjør at innbyggingshøyttalere krever mindre forsterkerkraft for å levere den samme mengden lyd. Dette betyr at du kan drive høyttaleren med en mindre forsterker.

Det er helt sikkert mange flere positive ting å fremheve, men dette er i alle fall noen av de mest kjente fordelene, og kanskje noen av grunnene til at man ofte bruker innbygging til store monitorhøyttalere i musikkstudioer.

Book et
Gratis
møte om usynlig lyd

Vi vil gjerne gi deg den beste og mest personlige veiledningen til lydplanene dine. Book tid til en gratis og uforpliktende prat, så er du allerede på god vei til et supert resultat. Du er selvfølgelig også velkommen til å stille spørsmål i en av butikkene våre.

Hva med ulempene?

Er det ingen ulemper med innbygging? Selvfølgelig er det det. Vi ville ikke vært HiFi Klubben hvis vi bare serverte deg et overbevisende innsalg om alt det positive og glemte å fortelle om begrensningene. Men det er gode grunner til å gå for innbyggingshøyttalere, og vi opplever at altfor få i det hele tatt vurderer innbygging som en mulighet – og det er virkelig synd.

Når det er sagt, så er det et par ting som er verdt å nevne på den negative siden:

  • Innbyggingshøyttalere til vegg er vanskeligere å oppgradere senere. De firkantede veggmodellene finnes nemlig i veldig mange ulike størrelser. Innbyggingshøyttalere til tak finnes derimot typisk i 6” eller 8”, og det er som regel relativt enkelt å montere en bedre modell i et eksisterende hull.
  • Høyttalerne er vanskeligere å flytte hvis du vil ha en ny plassering. Dette kan være aktuelt både ved små lydmessige optimaliseringer, men også hvis du ønsker å gjøre om på innredningen din.
  • Typisk ender høyttalerne med å være lenger unna deg som lytter enn tradisjonelle høyttalere, og du kan ikke uten videre ”vinkle” dem hvis du skulle ønske det
  • Installasjonen er selvfølgelig mer komplisert enn med en vanlig høyttaler der alt er utrolig enkelt.

Til gjengjeld blir resultatet veldig elegant med innbygging, og du vil ikke angre når du hører høyttalerne dine spille – hvis det altså er gjort riktig!

Innbyggingshøyttalere fås i mange kvalitets- og prisklasser.

Innbyggingshøyttalere fås i mange kvalitets- og prisklasser.

Innbyggingshøyttalere fås i mange kvalitets- og prisklasser.

Er innbyggingsløsninger dyre?

Vi blir ofte spurt om det er dyrt å få montert innbyggingshøyttalere. Svaret er at det slett ikke trenger å være dyrt. Men hvis prisen skal holdes nede, så bør løsningen helst tenkes inn før du eventuelt pusser opp eller bygger nytt. På den måten kan håndverkerne trekke kablene, lage hull og montere backbox osv. som en del av byggeprosessen. Selve monteringen av høyttaleren til slutt kan du klare selv, eller du kan få en hjelper fra HiFi Klubben til å fikse det. Det er egentlig ikke så vanskelig.

Prisen på selve høyttalerne trenger ikke å være høy. En god innbyggingshøyttaler starter på 1.200-1.500 kroner for stykket. Du må selvfølgelig også regne inn en forsterker, høyttalerkabel og eventuell hjelp til installasjonen. I praksis starter nok prisen på rundt 10.000 kroner pluss installasjon for ”usynlig lyd” med en tilhørende streamingforsterker. Men det er verdt alle pengene når du skrur opp lyden og kjenner bassen mens du for eksempel står og lager mat på kjøkkenet.

Innbygging kan skaleres i alle størrelser, løsninger og kvaliteter. Du kan få vanlige høyttalere i god kvalitet til kjøkkenet fra 1.199 kroner stykket, men hvis du lever og ånder for god lyd, kan du også få ekte high-end-modeller med enorme basselementer og avansert teknologi til priser over 33.000 kr per stykk.

Relaterte artikler