Hopp til innhold

Streaming-
tjenester

Streamingtjenestene gir deg rask tilgang til stort sett all musikk du kan drømme om, og de fleste av dem fås i ekte hi-fi-kvalitet.

De mest populære streamingtjenestene akkurat nå

Spotify er det de fleste forbinder med streaming av musikk. Her får du ubegrenset tilgang til over 70 millioner musikkspor. Spotify stammer fra Sverige, og de har ca. 356 millioner brukere på verdensbasis, hvorav 158 millioner er betalende brukere. Gratisbrukerne kan streame i 128 kilobits-kvalitet, mens betalende brukere kan lytte i opptil 320 kilobits oppløsning. Spotify er i ferd med å lansere en hi-fi-utgave av tjenesten sin, der kvalitetsnivået heves betraktelig (opp til CD-kvalitet). I skrivende stund er ikke denne lansert ennå, men det er nok ikke lenge igjen. De fleste streamere med wi-fi-forbindelse har Spotify Connect integrert, slik at streameren spiller musikken direkte fra Spotify uten å belaste mobilen eller PC-en. Vi gleder oss til å teste lyden på Spotify HiFi!

Norsk/amerikanske TIDAL er den største konkurrenten til Spotify i de skandinaviske landene. Denne tjenesten gir også tilgang til 70 millioner spor. Forskjellen er at TIDAL ved siden av 320 kilobits komprimert musikk allerede nå tilbyr et HiFi-abonnement som gir tilgang til ukomprimert musikk i samme kvalitet som CD. En del av albumene finnes dessuten i HD-oppløsning, noe som gir enda høyere lydkvalitet. Dette forutsetter imidlertid at utstyret ditt kan spille av MQA-filer. TIDAL har også en del av musikkatalogen sin i surroundformater som Dolby Atmos eller Sonys 360 Reality Audio. Hvor mange betalende brukere TIDAL har finnes det ikke bekreftede opplysninger om, men man tror at antallet ligger på 1-3 millioner.

Apple Music tilbyr omtrent det samme antallet sanger som konkurrentene Spotify og TIDAL, nemlig 75 millioner. Siden Apple Music er tett knyttet til Apples eget økosystem av tjenester og plattformer, kan iTunes-brukere også spille av sin egen iTunes-samling sammen med de streamede sporene fra Apple Music. Apple har lenge kunnet tilby streaming i tapsfri kvalitet, og våren 2021 åpnet de for streaming i HD-kvalitet opp til 24-bit/192 kHz. Den tapsfrie musikken, som omfatter hele katalogen, er tilgjengelig for alle de 60 millioner betalende brukerne uten ekstra utgift. Til tross for at Apple nå streamer i HD-kvalitet, støtter deres egen streamingprotokoll, AirPlay 2, kun avspilling i CD-kvalitet. Hvis du bruker Apple Music på et streaminganlegg, får du dermed ikke fullt utbytte av filene. Apple skiller seg også ut ved at de tilbyr surroundlyd i Dolby Atmos på en del av musikkatalogen. Denne lyden kan spilles av på for eksempel hodetelefoner.

YouTube Music er en av de yngste streamingtjenestene, men siden YouTube allerede er den foretrukne (gratis) plattformen for musikk hos mange unge, hadde den et fortrinn da den ble lansert i 2015. YouTube Music er dessuten installert på alle smarthøyttalere som er basert på Google Assistant. Som de fleste streamingtjenester tilbyr YouTube Music et gratis, reklamefinansiert abonnement i beskjeden lydkvalitet (128 kilobit/s). Betalingsutgaven, YouTube Music Premium, koster det samme som Spotify og Apple Music, men lydkvaliteten er begrenset til 256 kilobit/s.

Franske Deezer var blant de første til å tilby streaming i tapsfri CD-kvalitet. I tillegg til Hi-Fi-abonnementet, som prismessig tilsvarer TIDAL HiFi, tilbyr Deezer et premium-abonnement med 320 kilobit/s streaming og et reklamefinansiert gratisabonnement i 128 kilobits kvalitet. Deezer fungerer sammen med de fleste streamingplattformer og også Google Chromecast.

Amazon Music eies av netthandelgiganten Amazon og har ca. 55 millioner betalende brukere. Amazon Music tilbyr 50 millioner spor i CD-kvalitet, i tillegg til et ukjent antall millioner spor i tapsfri HD-kvalitet (opp til 24-bit/192 kHz) samt en rekke spor med Dolby Atmos. Amazon Music-spilleren finnes til PC, Mac, iOS og Android, samt til Amazons egne enheter. Tjenesten kan også brukes på HEOS, Sonos og Bluesound.

Qobuz er en av de nyeste spillerne på den skandinaviske streamingscenen. Akkurat som Deezer er tjenesten basert i Frankrike, men i det siste har de utvidet til å også dekke blant annet Norge, naturligvis også med norsk musikk. Qobuz tilbyr musikk i ekte ukomprimert HD-oppløsning (opp til 24-bit/192 kHz). I tillegg til streaming kan du også kjøpe album til nedlasting hvis du ønsker å eie musikken eller høre på den offline.

Nettradio – Streaming er ikke bare musikk, men også radio. Med en musikkstreamer kan du høre på radiokanaler og podcaster fra hele kloden. Den største tilbyderen av nettradio er TuneIn, som i tillegg til lokale radiokanaler og podcaster også gir deg mulighet for å høre på radio fra hele verden. Kunne du tenkt deg å høre på K-Pop direkte fra Sør-Korea eller ekte reggae fra Jamaica? Med nettradio er det nesten bare fantasien som setter grensene!

 

Det er fordeler og ulemper med alle tjenestene. Vi i HiFi Klubben har ikke én favoritt-tjeneste, og i praksis er det ofte dynamikken og kvaliteten på den originale innspillingen som avgjør hvor bra det låter. Vi kan imidlertid konstatere at lydkvaliteten på sporene varierer en del mellom de forskjellige tjenestene. Uansett hvilken tjeneste du velger, så gjør du deg selv en tjeneste ved å sjekke innstillingene for lydkvaliteten. Dette gjelder enten du streamer fra telefonen, PC-en eller noe annet. Det kan være veldig store forskjeller her, og som regel er standardinnstillingen for lydkvalitet satt relativt lavt for å gi prioritet til stabilitet uansett nettforbindelse.

Musikk fra internett var en gang i tiden noe man forbandt med både dårlig kvalitet og dårlig samvittighet. Filene på den tiden var i lav kvalitet (128 kbit/s MP3-filer) – og det var ulovlig i tillegg.

Nå er den tiden forbi. I dag kan du få tilgang til millioner av musikkspor for et månedlig beløp som tilsvarer prisen av en CD – lovlig og i god kvalitet. Her kan du finne både sjeldne livealbum med yndlingsbandet ditt som er vanskelig å oppdrive ellers, og du kan oppdage helt ny og spennende musikk.

De fleste kjente og ukjente musikere har den komplette katalogen sin på de fleste streamingtjenester. Du skal være litt av en musikknerd for å klare å finne de få innspillingene som mangler. Utvalget er garantert større enn i selv den største platebutikken, enten det er online eller i den fysiske verden.

Lydkvaliteten er det som hittil har vært akilleshælen til de fleste streamingtjenester, men i dag tilbyr de fleste streaming i full CD-kvalitet, og mange har tatt skrittet videre og gir tilgang til høyoppløst musikk i en kvalitet som kan overgå fysiske CD-er.

Hvilken streamingtjeneste skal jeg velge til multiromssystemet mitt?

Det er forskjell på hvilke streamingtjenester som fungerer på de ulike multiromssystemene, så det er lurt å tenke litt på hvilke kombinasjoner som er mulig før du velger streamingtjeneste eller multiromssystem.

 

Spotify

TIDAL

Apple Music

Qobuz

Deezer

Amazon music

Youtube Music

Sonos

X X X X X X X

BluOS/Bluesound

X* X   X X X  

Denon HEOS

X* X     X X  

B&W Formation

X* X   X X    

Roon

  X   X      

* Via Spotify Connect

Mange multiromssystemer støtter også AirPlay 2 eller Chromecast til å overføre lyd trådløst. Dette betyr at selv om multiromsystemet ditt ikke direkte støtter en streamingtjeneste, så kan det ofte likevel være en mulighet for at de kan fungere sammen. AirPlay 2 er Apples protokoll for overføring av trådløs lyd og fungerer kun fra Apples egne enheter, som iPhone, iPad og Mac. Google Chromecast fungerer på tvers av Android, Apple-enheter og PC. Disse to systemene er veldig smarte, men multiromsfunksjonaliteten med dem er begrenset i forhold til et ekte multiromssystem.

Dolby Atmos – musikk i surround

I takt med at interessen for musikkstreaming i høy kvalitet stiger, skjer det samtidig en del innen musikk som er mastret i surround. Tjenestene TIDAL og Apple Music tilbyr i dag en del musikk i formatet Dolby Atmos. Dette formatet er først og fremst kjent fra filmens verden, men det har også begynt å dukke opp i musikkinnspillinger, der det kan gi en annerledes opplevelse i forhold til et vanlig sterespor. På nåværende tidspunkt er det imidlertid en rekke begrensninger når det kommer til denne typen musikk, siden streamingtjenestene ennå ikke har åpnet opp for at for eksempel multiromssystemer kan spille av musikk i surround. Den mest aktuelle måten å høre på Dolby Atmos-musikk i dag er fra telefonen med et par kablede eller Bluetooth-baserte hodetelefoner. Dette kan gi veldig gode opplevelser, men ordentlig moro blir det først den dagen vi kan nyte det på et surroundanlegg.

Nerdekroken – kilobit

Det kan være ganske forvirrende å prøve å finne ut hvem som tilbyr høyest oppløsning når du skal prøve å velge en streamingtjeneste. De fleste bruker udefinerbare termer i markedsføringen sin, men graver du litt dypere, så kan du som regel finne mer informasjon.

Den nyttigste informasjonen er oppløsningen, som er oppgitt i kilobit pr. sekund eller Kbps. Denne verdien sier noe om mengden med data filen har per sekund som spilles av. Jo høyere denne verdien er, jo bedre er det i utgangspunktet, men lydkvalitet handler om mer enn bare høy bitrate. Valgene som artistene tar under innspillingen og mastringen betyr absolutt mest, men ved å velge en tjeneste som streamer i høy kvalitet, sikrer du deg det beste mulige utgangspunktet for å nyte musikken. Tapsfri CD-kvalitet har en maksimal oppløsning på 1411 Kbps, mens komprimerte filer typisk ligger mellom 128-320 Kbps. HD-lyd dekker en rekke ulike oppløsninger og formater, men her er det mulig å komme helt opp på 9216 Kbps.