Hopp til innhold

Massevis av forskjellige høyttalere – hvilke passer til deg?

Slik velger du nye
høyttalere

Store, små, aktive, passive, trådløse, streaming, Sonos, multirom, design eller tradisjonelle trehøyttalere – hva passer best for deg? Her kan du lese litt om de forskjellige merkene og høyttalertypene som hver har sine fordeler og begrensninger.

B&W eller DALI
- eller noe helt annet?

Ute i Hi-Fi Klubbens butikker blir vi ofte spurt om hvilket høyttalermerke som spiller best. Det er nesten umulig å svare på. De forskjellige merkene er nemlig flinke til forskjellige ting. Du kan også finne massevis av gode høyttalere som ikke finnes i sortimentet vårt. Men vi i Hi-Fi Klubben har plukket ut en rekke merker som vi har tillit til, som dekker nesten alle behov og som kjemper den samme kampen for god lyd som vi gjør. Merket betyr egentlig ikke så mye – det handler om å finne den høyttaleren som passer best for deg.

Og la oss én gang for alle avlive den største myten av dem alle: ALLE mennesker kan fint høre forskjell mellom forskjellige høyttalere. Det er stor forskjell – det er ikke noe som bare ”audiofile” eller entusiaster kan høre!

Gulvhøyttalere
kongene av god lyd

Gulvhøyttalere betyr egentlig bare at høyttaleren er så stor at den er beregnet på å stå rett på gulvet. Og når det kommer til lyd betyr større bare bedre! Lyd er ikke en teknologi – den er et fysisk fenomen, og derfor er den underlagt fysiske lover som selv de beste ingeniørene ikke kan komme utenom.

Virkelig god lyd – og høy lyd – krever sin plass. Og hvis lydkvaliteten er det viktigste for deg, så er et par gode gulvhøyttalere den optimale løsningen. Det er nemlig den høyttalertypen som har færrest begrensninger og kompromisser i lyden. De store kabinettene gir plass til et dedikert basselement og en masse ”luft” som kan flyttes og føles. Da er du sikker på at du får lyden av hele symfoniorkesteret eller den dunkende bassen som får deg til å danse.
TIPS: En stor gulvhøyttaler kan bli for stor for et lite rom. I veldig små rom kan en kompakt høyttaler faktisk låte bedre. Hvis bassen fra en gulvhøyttaler blir for voldsom kan du prøve å flytte den litt ut fra veggen. Det vil gjøre bassen mindre buldrende.

Det er en gammel myte at en stor, gulvstående høyttaler også krever en gigantisk forsterker eller et kjempestort anlegg. Selvfølgelig yter den best når forsterkeren har rikelig med krefter til å ha kontroll på musikken, men store høyttalere spiller faktisk høyere enn små høyttalere på den samme forsterkeren. På grunn av konstruksjonen er de nemlig mer effektive, og derfor får du mye mer lyd for pengene.

Gulvhøyttalere er kort sagt for deg som virkelig liker å LYTTE på musikken – og som ikke er redd for å vise venner og familie at du elsker god lyd. Nå kan du til og med få seriøse, gulvstående høyttalere i ”aktive” utgaver der alt sammen er bygget inn i høyttaleren fra starten. Da trenger du ikke å tenke på anlegg eller forsterker. Bare fyr opp mobilen og stream musikken trådløst ut til høyttalerne!

Gulvhøyttalere

Små høyttalere fortsatt
store
opplevelser

Kompakthøyttalernes store fordel ligger i navnet. De er kompakte. De fleste av dem stortrives på en hylle, et stativ eller et veggfeste. De kan passe inn i de aller fleste rom, og mange kompakthøyttalere spiller utmerket, størrelsen tatt i betraktning.

Hvis rommet ditt ikke er stort nok til å huse et par gulvstående høyttalere, så vil du ofte kunne klare deg utmerket med et par gode kompakthøyttalere. De mindre kabinettene gir mindre plass til elementene, og du kan ikke spille like høyt og dypt som med et par gulvhøyttalere. Men hvis du for eksempel bor i en leilighet, så er det slett ikke sikkert at de som bor over og under deg deler din grenseløse kjærlighet til tung bass.
TIPS: Hvis kompakthøyttalerne dine ikke har nok bass, så kan du alltids løse det ved å supplere med en subwoofer. Men forklaringen på problemet kan være at høyttalerne er designet for å plasseres tett inntil veggen. Jo nærmere veggen en høyttaler er, jo mer bass spiller den. Prøv å flytte høyttaleren inntil veggen og lytt igjen!

Mange spør også om kompakte høyttalere ”har nok watt”. Svaret er ja. Du trenger ikke å bruke mange watt for å spille god musikk, og produsentens tekniske data sier pent lite om hva høyttaleren kan eller hvordan den låter. Watt handler om hvor mye energi forsterkeren sender ut i høyttalerne, men 30 watt målt på én måte kan gjerne høres høyere ut enn 300 watt målt på en annen måte. Det finnes egentlig ikke noen brukbar standard, så bruk mye heller bare ørene, og stol på oss når vi sier at watt i seg selv er ikke avgjørende for noe som helst.

Kompakthøyttalere

Subwoofer
systemer
mini høyttalere med bass

Elsker du fet bass, men hater tanken på store gulvhøyttalere i stua? Da er subwooferen din beste venn. Den er laget for å ta seg av alle de dype frekvensene på egen hånd, den tar ikke mye plass, den kan plasseres nesten hvor som helst, og du trenger bare én av dem. En subwoofer har sin egen kraftige, innebygde forsterker og et spesiallaget basselement som takler utfordringene nesten uansett hvor hardt det går for seg.

Siden subwooferen tar seg av alle de dype frekvensene kan du klare deg med et par minihøyttalere – ”satellitter” – ved siden av. De skal bare ta seg av mellomtonen og de høye frekvensene, og det trenger de ikke et stort kabinett for å klare. Tanken bak et slikt ”sat/sub”-system er at øret ikke kan retningsbestemme dype bassfrekvenser. Derfor kan du klare deg med én subwoofer som for eksempel kan plasseres diskret i et hjørne.

Sat/sub-systemet er et elegant kompromiss som kan gi deg god og fyldig stereolyd samtidig som du slipper synet av store høyttalere. Hvis oppsettet er gjort riktig – og det kan vi i Hi-Fi Klubben fortelle deg mye mer om – så kan lyden bli like god som i mange systemer med tradisjonelle, gulvstående høyttalere.

Sat/sub-systemer er også svært populære til hjemmekino, der man nesten alltid har en subwoofer til å ta seg av den dedikerte basskanalen i filmlydsporet. Avhengig av størrelsen på rommet og ambisjonsnivået kan du velge mer eller mindre kompakte høyttalere til de andre kanalene.

Subwoofer

Designhøyttalere
- når lyden skal se bra ut

Dagens høyttalere er mye mer enn kjedelige, firkantede kasser. Det finnes mange spennende modeller  som passer inn i selv de mest kresent innredede stuer. Det aller beste er at du ikke trenger å gå på kompromiss med den gode lyden for å få en høyttaler som også er pen å se på.

Designhøyttalere fås i et utall forskjellige størrelser, former, farger og prisklasser, og du kan garantert finne en høyttaler som både låter bra og har et utseende som vil gi et spennende visuelt bidrag til innredningen din. Flott design og lekre materialer er naturligvis ikke gratis, men slik er det jo overalt, enten du kjøper sko, bil eller hi-fi. Til gjengjeld får du en høyttalerløsning som du kan nyte i fulle drag, også når musikken ikke spiller.

Designhøyttalere

Trådløse
høyttalere
smart til streaming og multirom

Markedet for trådløse høyttalere har eksplodert de siste årene. Smarttelefoner, Bluetooth, wi-fi og streamingtjenester på Internett har åpnet døren til et helt univers av nye, trådløse muligheter som kan gi deg all verdens musikk rett under fingertuppene, både utendørs og i hele hjemmet ditt.

Trådløse høyttalere fås i mange størrelser, former, teknologier og kvaliteter, så det er ikke rart hvis du føler deg litt forvirret. Heldigvis finnes det noen gode tommelfingerregler du kan ta utgangspunkt i. Du er alltid velkommen til å komme innom en av butikkene våre og la oss hjelpe deg i mål med en god løsning som passer nettopp dine behov.

Det viktigste er å huske at enten du spiller trådløst eller ikke, så forutsetter god lyd alltid at produsenten har designet produktet for å spille god lyd. Og hvis det skal være skikkelig bra, så må du ha en stereoløsning med to høyttalere. Ellers vil du aldri få det herlige, tredimensjonale lydbildet som skaper den magiske følelsen av å ”være tilstede”. Noen trådløse høyttalere kan pares til å spille ekte stereo, men det krever selvsagt at du investerer i to stk.

TIPS: Mange aktive høyttalere har tilkobling for subwoofer. På den måten kan du få fyldig hi-fi-lyd samtidig som du slipper både anlegg og store høyttalere!

Når du begir deg ut i det trådløse høyttaleruniverset, så er det også en god idé å tenke på om dette bare er bare en her-og-nå-løsning eller om du vil holde døren åpen for å utvide til multirom senere. En trådløs høyttaler fra Sonos, HEOS by Denon eller Bluesound er akkurat like enkel å bruke som andre trådløse høyttalere, men den gir deg mange flere muligheter, inkludert muligheten til å utvide med andre trådløse høyttalere (og musikstreamere) hvor som helst i hjemmet ditt.

Trådløse Bluetooth-høyttalere med batteri har blitt svært populære de siste årene. Og ja, de er supersmarte når du trenger musikk på ferie eller til en helg på hytta. Du finner også et stort utvalg av slike bærbare høyttalere hos Hi-Fi Klubben. Men de duger ikke som en primær høyttaler hjemme – det er de rett og slett for små til!

Mange produsenter lover deg superlyd og kjellerdyp bass fra små, trådløse alt-i-ett-høyttalere. Ved hjelp av digitale fiksfakserier (DSP) kan man riktignok få disse små tekniske vidundrene til å spille imponerende med tanke på størrelsen, men det er en manipulert lyd – ikke ekte vare. Vi garanterer deg at du kan høre forskjell. Til bakgrunnsmusikk og i mindre rom kan disse trådløse høyttalerne imidlertid være en utmerket og brukervennlig løsning.

Trådløse
høyttalere

Aktive
høyttalere
– spill helt uten anlegg

At en høyttaler er aktiv betyr ganske enkelt at den har sin egen innebygde forsterker, slik at du ikke trenger et separat anlegg for å spille musikk. Du kan rett og slett koble høyttaleren rett på PC-en, smarttelefonen eller TV-en din. Det er virkelig hva vi kaller plug’n’play. Og hvis du velger en kvalitetsløsning, så kan du få ekte stereolyd av meget høy klasse.

TIPS: Hvis du skal bruke de aktive høyttalerne dine på en PC, så får du best lydkvalitet ved koble lyden digitalt, typisk med USB.

Et tradisjonelt, aktivt stereohøyttalerpar består av én aktiv høyttaler med all elektronikken bygget inn pluss en tilsvarende, vanlig (passiv) høyttaler som kobles til den aktive med en kabel. Du kobler lydkilden din – for eksempel PC-en – til den aktive høyttaleren, og så er du oppe og går i full stereo. Mange modeller kan suppleres med en aktiv subwoofer som du kan plassere under skrivebordet. En virkelig god løsning til gaming.

Et par aktive stereohøyttalere kan være en opplagt løsning for deg som vurderer en trådløs alt-i-ett-høyttaler fordi du ikke har lyst til å ha et helt anlegg stående. Mange modeller har innebygget Bluetooth, slik at du både slipper anlegget, får skikkelig stereolyd og får praktisk streaming av trådløs musikk rett fra smarttelefonen eller nettbrettet. Du kan også få aktive gulvmodeller, noe som gir deg alt det beste fra det tradisjonelle, fullstørrelses stereoanlegget, bare uten anlegget!

Aktive
høyttalere

Innbyggingshøyttalere
skjul lyden
i vegger og tak

Skal den gode lyden være så diskret som overhodet mulig? Bygg den inn i veggene og taket! Med en innbyggingsløsning får du både høyttalere og kabler (kanskje til og med hele anlegget) helt ut av syne, og du kan innrede hjemmet ditt helt fritt. Alt du trenger å konsentrere deg om er å nyte de musikalske favorittene dine mens strålende kvalitet strømmer ut gjennom de nesten usynlige frontgrillene på veggen.

Både DALI og B&W lager ambisiøse hi-fi-innbyggingshøyttalere der mye av teknologien er hentet rett fra de tradisjonelle gulvmodellene deres. Det garanterer en lydkvalitet som gjør at de fint kan leve opp til de synlige brødrene sine. Hi-Fi Klubben har også et glimrende utvalg av mindre og billigere alternativer, både til vegger og tak. Takhøyttalere kan være en genial løsning i for eksempel kjøkken, spisestue og bad, der det kan være nesten umulig å finne plass til tradisjonelle anlegg og høyttalere.

Hi-Fi Klubben kan hjelpe deg med en optimal innbyggingsløsning, enten det er snakk om et kjøkken, et hus eller en restaurant som du vil fylle med musikk. Kom innom en av butikkene våre, eller sjekk ”Smart Home” på hjemmesidene våre. Vi kan også hjelpe med prosjektering av større løsninger.

Innbyggingshøyttalerne