Hopp til innhold

Slik velger du riktige
høyttalere 

Store, små, hi-fi, aktive, passive, trådløse, streaming, multirom, design, innbygning – hvilke høyttalere passer best til mitt behov?

I dag finnes det så mange forskjellige typer høyttalere, at det lett kan føles som en utfordring å finne den riktige løsningen til akkurat ditt behov. I denne lille guiden, presenterer vi de mest populære typene av høyttalere og forteller lidt om hva de hver seg er gode til.

Hvis du vil ha best mulige lyd for pengene, så får du størst gevinst ved å velge et sett skikkelige gode høyttalere. Forskjellen i lydkvalitet er mye større på høyttalere enn på forsterkere, og derfor kan du ofte få en hørbar forbedring ved å velge en litt bedre modell.

La oss én gang for alle slå fast med store bokstaver: ALLE mennesker kan høre forskjell på forskjellige høyttalere. Det er ikke kun noe som «audiofile» eller hi-fi-entusiaster kan høre. Kom inn i våres butikk, og la oss spille din yndlingsmusikk for deg på et par fete hi-fi-høyttalere. Da vil du forstå hvorfor vi elsker god lyd i HiFi Klubben!

Populære
høyttalere

Hi-fi-høyttalere
suveren lyd med forsterker og kabel

Et par tradisjonelle hi-fi-høyttalere sammenkoblet med kabel til et godt separat anlegg har i mange årtier vært den mest velspillende, fleksible og langtidsholdbare hi-fi-løsningen. I HiFi Klubben kaller vi det bare hi-fi-høyttalere, men andre steder kan du også møte betegnelsen «passive» høyttalere. Det sier ikke i seg selv noe om kvaliteten – det forteller bare at du må ha en forsterker i tillegg.

Du har kanskje også hørt om «aktive» høyttalere. Aktive betyr at forsterkeren er innebygget i høyttalerne, så du slipper en komponent ekstra i reolen med tilhørende kabler. Det er smart, men det gir også litt begrensninger. Du kan lese mere om aktive høyttalere lengere nede i artikkelen. 

 

Gulvhøyttaleren
kongen av den gode lyden

Hi-fi-gulvhøyttalere er laget for å stå direkte på gulvet, og når det handler om lyd, er større rett og slett bare bedre. Lyd er et fysisk fenomen og er underlagt fysiske lover, som selv de beste ingeniører ikke kan komme utenom. Virkelig god lyd – spesielt høy lyd med dyp bass – krever plass.

Hvis lydkvaliteten er det viktigste for deg, er et sett gode gulvhøyttalere den ultimate løsningen. De store kabinettene gir plass til solide bassenheter og masser av luft, som kan beveges og føles. Her får du opplevelsen av hele symfoniorkesteret, eller den pumpende bassen som får deg til å danse. Gulvhøyttalere er for deg, som virkelig liker å LYTTE til musikken – og som ikke er redd for å vise familie og venner at du elsker god lyd.

Gulvhøyttalere 
den skikkelig store lyden

RUBICON 8
DALI RUBICON 8
Gulvstående høyttaler
52 996,- / 67 996,- / Par
TIPS: Et surround-system med et par gulvhøyttalere i front er den ultimate løsningen til en god hjemmekino. Spesielt om du også elsker å lytte til musikk.

Kompakt
Små hi-fi-høyttalere med stor lyd

Kompakte hi-fi-høyttalere kan plasseres på en hylle, stativ, veggfeste eller gjemt i et møbel. De kan passes inn i de aller fleste rom, og mange modeller spiller fremragende i forhold til sin størrelse. Du kan ikke spille fullt så høyt og fullt så dypt som på et par større gulvhøyttalere, men hvis du for eksempel bor i en leilighet, så er det slettes ikke sikkert at dine over- og underboere deler din kjærlighet til kjellerdyp bas.

Kompakthøyttalere
lekker lyd i mindre rom

TIPS: Vil du ha mer bass fra kompakthøyttalerne dine, kan du alltid supplere med en subwoofer. Men prøv først å sette høyttalerne tettere inn mod veggen. Det gir mere bass i lyden og kan enkelte ganger være nok.

Subwooferen
fet bass til alle anlegg

Elsker du fet bass, men er mindre giret på tanken om å få et par store gulvhøyttalere inn i stuen? Da er subwooferen din beste venn. Den er født for å gjengi alle de dype toner i musikk og filmlyd på egenhånd, den tar heller ikke mye plass, og den kan plasseres nesten overalt i stuen. En subwoofer har sin egen kraftige innebyggede forsterker og en spesialbygget bassenhet som kan fikser biffen, nesten uansett hvor hardt det går for seg.
Les mer om fet bass

Subwoofere
en hilsen fra dypet

Satellitt/subwoofer
minisystem
med fet bass  

Med en subwoofer for de dype toner kan du klare deg med et par superkompakte høyttalere – «satellitter». De skal kun håndtere mellomregisteret og de høyfrekvente tonene, og det trenger de ikke et stort kabinett til. Sat/sub-systemet er et elegant kompromiss, som kan gi deg stor og fyldig hi-fi-lyd, samtidig med at du kun behøver å se på et par ganske små høyttalere.

Sat/sub
systemer

Aktive
høyttalere
ekte hi-fi uten dedikert forsterker

I et sett aktive høyttalere er forsterkeren og all elektronikken innebygget, så du ikke trenger en separat forsterker for å spille musikk. Aktive høyttalere gir deg langt bedre lydkvalitet enn en enkeltstående trådløs høyttaler, du kan få dem både som gulvhøyttalere og kompakthøyttalere, og du kan ofte få TV-lyden tilkoblet lekende lett, og i strålende kvalitet via en enkel HDMI-kabel.

De fleste modeller har innebygget wi-fi eller Bluetooth, så du både kan spare forsterkerplass, få skikkelig hi-fi-stereolyd, og spille trådløs musikk direkte fra smarttelefonen din eller tablet. Avhengig av modell kan du også koble høyttalerne direkte til en platespiller, PC og andre lydkilder. Et par kompakte aktive høyttalere er helt perfekte til for eksempel skrivebordet, uansett om du lytter til musikk eller gamer.

TIPS: Mange aktive høyttalere har HDMI-inngang til TV-lyd. Like enkelt i bruk som en soundbar, men med langt bedre lyd.

Aktive høyttalere
Alt-i-ett til TV-lyd og musikk

På minussiden kan du ikke utskifte forsterker og høyttalere hver for seg, og teknologien i aktive høyttalere og (spesielt) trådløse smarthøyttalere blir raskere foreldet enn i et tradisjonelt oppsett. Men hvis du vil ha skikkelig hi-fi med så lite utstyr, og så få kabler som mulig, er et par seriøse aktive høyttalere et godt alternativ. Når det skjer noe nytt og spennende innenfor f.eks. musikkstreaming, kan du koble til en separat streamer på samme måte som med et tradisjonelt anlegg.

TIPS: Mange aktive høyttalere har tilkobling for subwoofer. Da kan du få den store hi-fi-lyd uten å skulle se på hverken forsterker eller store høyttalere.

Trådløse
smarthøyttalere
lett med lyd i alle rom

Trådløse smarthøyttalere har innebygget wi-fi, og de er først og fremst laget for å gi deg enkel trådløs lyd, og mulighet for å koble alle rom i huset opp på den samme musikken (multirom). Til bakgrunnsmusikk – spesielt i mindre rom – kan disse trådløse høyttalerne være en umerket løsning, men du får aldri det deilige 3D-lydbilldet, hvor det låter som om musikerne spiller rett foran deg, i din egen stue. En del trådløse smarthøyttalere kan pares til å spille i høyre/venstre stereo, men det krever at du kjøper to stykk, og lydkvaliteten er fortsatt ikke fullt på høyde med en ekte hi-fi-løsning. Vi garanterer deg at du kan høre forskjellen, og vi demonstrerer den gjerne for deg i butikken.

Hvis du går etter en trådløs multiroms-løsning, anbefaler vi et musikkanlegg med innebygget multiroms-streaming til dit primære lytterom. Koble til to skikkelige hi-fi-høyttalere med kabel – så er du i mål med en lyd som kan gi deg gåsehud. I de andre romene kan du gå amok med alle de trådløse smarthøyttalere du har lyst til. Det er en løsning som både du og musikken kan være tilfredse med, og du kan styre hele alt direkte fra telefonen din.

Du fortjener skikkelig hi-fi-lyd minst ETT sted i hjemmet ditt!

Smarthøyttalere
Lettvint bakgrunnsmusikk

De populære trådløse Bluetooth-høyttalerne med batteri er supersmarte, når du skal ha musikk med deg på stranden eller en weekend på hytta. Men som primær musikløsning hjemme er de rett og slett for små og primitive, uansett hva produsenten lover deg. Du fortjener skikkelig hi-fi-lyd minst ETT sted i hjemmet ditt!

 

Hi-fi-møblet
skjul den gode lyden i et elegant møbel

Med et skikkelig hi-fi-møbel får du både forsterker og høyttalere ut av syne. Her kan du skjule alt dit stæsj bak elegante stoffdører, som både lar lyd og signaler fra fjernkontrollen slippe gjennom. Det er utallige store og små møbler å velge imellom, og de har det tilfelles at de er bygget spesielt til formålet. Derfor passer målene, tilbehøret og alle de små viktige detaljer perfekt til dit utstyr.

Innbygning
skjul den gode lyden i tak og vegg

Skal den gode lyden være så diskré som overhodet mulig? Bygg den inn i veggen eller taket! Med en innbygningsløsning kommer både høyttalere og kabler (ja kanskje til og med alt av forsterkere) helt ut av syne, og du kan innrede deg fritt i hjemmet.

HiFi Klubben har markedets største utvalg av velspillende innbygningshøyttalere, både til vegg, tak, våtrom og utendørs. Takhøyttalere kan være en genial løsning til for eksempel kjøkken, allrom eller baderommet, hvor det nesten kan være umulig å finne plass til tradisjonelle forsterkere og høyttalere. Kom inn i butikken, eller kontakt vår kundeservice for mere info. Vi kan også hjelpe med prosjektering av større løsninger.
Les mer

Kom inn og lytt
i butikken

Som du kan se, er der masser av forskjellige typer høyttalere å velge blant. Vi kan dessverre ikke demonstrere lyden for deg her på hjemmesiden, men det kan vi til gjengjeld i butikkene våre. Når du har hørt yndlingsmusikken din på noen forskjellige løsninger, blir det mye lettere å velge dine nye høyttalere. Ta turen innom – vi gleder oss til å gi deg alle tiders lydopplevelse!
Finn butikk