Hopp til innhold

Surround i stua
– det kan nesten bli litt overveldende

Morderen står rett bak døra, og filmmusikken øker spenningen. Kulene suser rundt ørene på deg, og du er nær ved å plukke opp fjernkontrollen og slå av anlegget. All lyden kan nesten bli skremmende!

Den stolte nerden

Christian bor sammen med familien sin i et forstadsområde. Han er i slutten av 30-årene og har som mange andre opplevd overgangen fra barn til voksen som en merkelig prosess:

”Det er som om man må bli voksen for å skjønne at man egentlig aldri blir voksen,” sier han med et smil, og fortsetter: ”Men ok, det hadde også vært skremmende å vite som barn at foreldrene egentlig ikke har kontroll på noe.”

Christian, som i dag lever av å underholde folk, har alltid vært noe for seg selv. Som barn spilte han rollespill og elsket tegneserier. I dag kaller han seg for en stolt nerd som fortsatt koser seg med fantasy-romaner og yndlingsfilmene i Marvels superhelteunivers:

”Det er ikke sånn at man MÅ elske superhelter. Jeg liker folk som går dypt inn i ting. Min lidenskap ligger forskjellige steder – jeg har vært opptatt av stjernekikkerter og saltvannsakvarium, men helt siden den tidlige barndommen min har jeg hatt en svakhet for helteunivers og fantasy. Men når jeg møter en person som ikke kan få nok av birøkting eller arkeologi, så suger jeg til meg kunnskap der også – jeg elsker det!”

Møtet med en lydentusiast

Akkurat en slik opplevelse hadde Christian for kort tid siden da han møtte en mann som var veldig opptatt av lyd:

”Han var det man må kunne kalle en lydnerd, og jeg fikk bare ikke nok av å snakke med ham. Han forklarte meg at ørene er langt mer fintunet enn f.eks. øynene er, og at vi er skapt for å kunne lytte med mange flere nyanser enn hva vi kan se med”. Christian smiler over hele ansiktet, mens han fortsetter: ”Det var nok da jeg begynte å tenke på hvordan prioriteringen i TV-oppsettet i stua var. Jeg fikk i hvert fall lyst til å undersøke saken nærmere.”

Dette var en av grunnene til at Christian et par uker etter praten med lydentusiasten tok turen innom HiFi Klubben for å sjekke ut mulighetene for en oppgradering av TV-lyden i stua.

Flere veier til god TV-lyd

”Jeg var sikker på at jeg ville gjøre noe med lyden hjemme, men jeg hadde nok ikke regnet med at det skulle fenge meg såpass.” Christian ser seg om i stua, der det nå er høyttalere både foran og bak. ”Det var sinnssykt mye å velge mellom, og det som jeg satte pris på med HiFi Klubben var muligheten til å prøve ut ting. Det at jeg faktisk kunne høre på de forskjellige løsningene gjorde at jeg endte opp med en surround-løsning. Og så var det det faktum at folkene i HiFi Klubben visste hva de snakket om. Det var også helt klart en fordel.”

Christian bor sammen med kone og to barn, og derfor var det viktig at løsningen var noe alle kunne leve med og forstå seg på:

”Det var også en mulighet å gå for en lydplanke, noe som sikkert også hadde fungert fint. Men med denne løsningen har vi fått en overveldende fyldig lyd i stua. Og det er ikke bare til filmer og serier vi får glede av det. Det har også blitt blåst nytt liv i Playstationen vår, og vi hører på musikk mye oftere enn før.”

Høyttalerne er jo synlige?

Christian koser seg også med debatten som oppstår når de får gjester på privaten. Det har ofte kommet kommentarer som ”De høyttalerne var det størrelse på” og ”Hvordan har du fått lov til å få til dra noe sånt inn i stua?” Christian forsetter: ”Når vi bor i et land der folk er såpass opptatt av likestilling er det litt rart at vi fortsatt møter forestillinger om at menn ikke har noe de skulle sagt om hvordan ting skal se ut i hjemmet. Når det er sagt, så er det faktisk kona mi Karina som setter på musikk oftest, så selvfølgelig kan alle få glede av gode høyttalere”.

Anlegget som har kommet inn i stua består av et par gulvhøyttalere ved siden av TV-en. Det er dem som tar seg av mesteparten av lydbildet. Disse høyttalerne blir også brukt når familien bare spiller musikk – da er det nemlig ingen grunn til å bruke surround.

Det er en høyttaler til i nærheten av TV-en. Nemlig den som er plassert rett under skjermen. Dette er en senterhøyttaler som er laget for å primært gjengi dialogen i filmer og serier. Den er derfor en viktig del av et surroundsystem.

Det samme gjelder de to høyttalerne bakerst i oppsettet. Disse bakhøyttalerne er ikke like store, siden den primære funksjonen deres er å skape surroundopplevelsen. Christian supplerer: ”I starten fikk de luringene meg ofte til å pause filmen for å sjekke at det ikke var noen i gangen.”

Det siste elementet som skal til i et surroundoppsett er en subwoofer. Dette er en høyttaler som bare spiller de dype frekvensene. Det subwooferen som sparker deg i mellomgulvet når helikopteret eksploderer:

”Vi endte faktisk med at flytte subwooferen bort ved siden av sofaen. Mest så den ikke skulle ta så mye gulvplass foran. Men en liten bonus er at sofaen faktisk rister litt når det dundrer i bassen.” Christian klarer ikke å la være å smile: ”Selv om jeg tenkte ’Er det virkelig nødvendig med alle disse høyttalerne?’, så må jeg si at alt sammen gir mening. Og selv i en stue på mindre enn 20m2 kan man fint få ting til å stå pent. Noe som er bra med HiFi Klubben er at man ikke bare kjøper alt i én enkelt eske, men at man finner det som både spiller bra sammen og samtidig også passer i det aktuelle hjemmet.”

...en liten bonus er at sofaen faktisk rister litt når det dundrer i bassen.

Christians anlegg

RUBICON 5
DALI RUBICON 5
Gulvstående høyttaler
32 996,- / Par

Er nerden også gjør-det-selv-mann?

Christian er superglad for løsningen, men innrømmer at det ikke alltid er like moro å måtte gjøre ting selv:

”Selvfølgelig kan jeg slå en spiker i veggen, men på et slikt prosjekt har jeg foretrukket at det blir gjort av fagfolk. HiFi Klubben sa riktignok at det var overkommelig å sette opp selv, og jeg hadde sikkert også kunnet gjort det. Men når det kom til stykket var jeg glad for å få det installert i dette tilfellet.”

”Uansett om jeg ser på Disney Channel med barna, noe tårevått med kona eller spiller Playstation når barna (og kona) er i seng, så er det helt utrolig hva lyden gjør for opplevelsen.” Christian retter seg opp i sofaen og fortsetter: ”Det visste jeg ikke før, og for å være helt ærlig, så forstår man det nok først når man opplever det selv. Jeg blir nok aldri en lydnerd, men jeg kan sette stor pris på opplevelsene jeg får med bedre lyd. Faktisk har jeg sett en del av de gamle superheltfavorittene mine på nytt – bare for å få opplevelsen av å nyte dem i hjemmekinoen min.”

Hvilke
høyttalere
skal jeg velge til surround?

Størrelsen på rommet Det er viktig at du tenker på størrelsen på rommet som system...