Mange har nok hørt snakk om at ”hi-fi-nerder vil ha tykke gullkabler”, men er det egentlig noen forskjell? Er det noe i det, eller er alt sammen bare salgstriks for at forhandlerne skal tjene mer penger? Det er litt som å stikke hånden i et vepsebol når man begynner å snakke om kabler. For å gjøre det så enkelt som mulig, handler denne artikkelen primært om høyttalerkabler – og ikke så mye om signalkabler, digitalkabler eller bildekabler som for eksempel HDMI.
Hva er forskjellen på en høyttalerkabel og en signalkabel?
For å forstå betydningen av en signalkabel er det viktig at man også forstår hvilken jobb den gjør sammenlignet med en høyttalerkabel. Signalkabelen kobles mellom lydkilden (for eksempel en streamer, platespiller eller CD-spiller) og forsterkeren, mens høyttalerkabelen kobles mellom forsterkeren og høyttalerne.
På illustrasjonen under er dette vist på et enkelt stereo-oppsett. Selve lydkilden, i dette eksemplet illustrert med en musikkstreamer fra Bluesound, sender lydsignalet videre til en forsterker. Signalet er på dette tidspunktet fortsatt veldig svakt.
Siden signalet relativt sett er såpass svakt, kreves det en type kabler som tar høyde for dette. Det er viktig at kablene er skjermet, slik at man unngår innstråling av støy på det følsomme signalet. Til gjengjeld er det ikke nødvendig med spesielt tykke kabler, siden signalet ikke bærer spesielt kraftig strøm. Men signalet er følsomt, så små endringer kan utgjøre en forskjell når det skal forsterkes opp senere.
Når signalet når forsterkeren, ”tilfører” denne energi (watt) i form av strøm og spenning og gjør signalet mye kraftigere. Spenningen bestemmer hvor høyt du spiller (amplituden), mens strømstyrken bestemmer hvor mye krefter som ligger bak, og dermed hvor robust det forsterkede signalet er. På den måten kan signalet brukes til å fysisk flytte på høyttalerelementene, slik at musikken kan høres som svingninger i luften. Bassen pumper, og du kan kjenne musikken! Jo høyere du skrur opp lyden, jo mer spenning tilfører du, og jo kraftigere blir signalet som går fra forsterkeren og ut til høyttalerne.
De kraftige signalene i høyttalerkablene blir ikke like lett påvirket av innstråling, men til gjengjeld kreves det en kabel av en viss tykkelse og gjerne så kort som mulig for å overføre strømmen med så lavt tap som mulig.
Må høyttalerkabler være tykke?
Her kommer vi inn på en av de første store diskusjonene: Har lengden og tykkelsen på høyttalerkabelen noe å si for lyden? Det korte og klare svaret er JA. Her er det ikke bare snakk om tro, men faktisk vitenskap. En høyttalerkabel har nemlig en iboende ”motstand” som kan begrense hvor lett signalet når ut til høyttalerne. Og en tykkere, kortere kabel gjør i utgangspunktet motstanden lavere. Dette kan man sammenligne med en vannslange: Jo kortere og tykkere en vannslange er, jo mer vann kan du få ut på andre siden i en gitt tidsperiode.
Når det er snakk om forbindelsen mellom forsterker og høyttaler, så er det i høy grad i bassen du kan oppleve en stor forskjell, spesielt hvis kablene er lange, som ofte er tilfellet med innbyggingshøyttalere. Dette skyldes bl.a. den såkalte ”dempingsfaktoren”, som vi ikke skal gå i dybden på her, men helt kort kan vi konkludere med at lengden og tykkelsen på høyttalerkablene utgjør en stor forskjell og er kanskje til og med det aller viktigste når vi snakker om høyttalerkabler og hi-fi-lyd.
På kortere lengder er tykkelsen mindre avgjørende, men den utgjør fremdeles en forskjell. Hvis du vil forske litt, så kan du prøve å kjøpe en rull med 100 meter vanlig lampettledning og koble til en høyttaler i den ene enden og en forsterker i den andre. Da vil du høre at lyden, og spesielt bassen, er lavere enn den burde være, og lydbildet er mer ”uklart”. Forsterkeren din har vanskeligheter med å sende signalet gjennom, siden en større del av effekten blir borte på grunn av motstanden.
Er en dyr høyttalerkabel verdt pengene?
Det oppstår ofte diskusjoner om hvor viktig det er med kabler. Vi i HiFi Klubben anerkjenner at kabler gjør en forskjell, men det er også viktig at proporsjonene står i stil. Kjøper du et vanlig, godt stereoanlegg, så må du sørge for å kjøpe brukbare høyttalerkabler. Sørg for at lengden er så kort som mulig og at tykkelsen er optimal i forhold til lengden. De aller fleste høyttalerkablene vi selger har en tykkelse fra 1,5 mm til 4 mm, og de fleste oppsett trenger mellom 1 og 10 meter til hver høyttaler. Hvis du har en viss kontroll på disse forholdene, så er du 95% på vei til å sikre deg at kablene ikke blir den begrensende faktoren i systemet ditt.
I kabler som er nærmere high-end-sjiktet har produsenten arbeidet for å minimere tapet i kabelen ytterligere, eller de har bearbeidet metallet på en måte som optimaliserer kabelen i retning mot en bestemt type lyd eller installasjon. Man kan for eksempel forsølve lederne for å øke ledeevnen eller bruke forskjellige kontakter og termineringer i enden av kabelen, noe som gjør selve forbindelsen til høyttalerne og forsterkeren bedre.
Vi anerkjenner at det er forskjell på kablene og metodene, men det viktige er igjen proporsjonene. Kjøper du et anlegg til 10.000 kroner, så lønner det seg ikke å kjøpe kabler for ytterligere 5.000 kroner. Effekten av kabelen er langt mindre enn hva du oppnår hvis du for eksempel oppgraderer på elektronikken eller høyttalerne. Plasseringen av høyttalerne utgjør også som regel en større forskjell enn kablene hvis du bare har de grunnleggende tingene på plass.
De fleste av butikkene våre har en del forskjellige kabler på lager, og vi låner dem gjerne ut en helg, slik at du har mulighet for å prøve dem hjemme i fred og ro.
Lidenskap og salgstriks
Hva hvis du har kjøpt det beste utstyret du finner, og du har optimalisert hele rommet akustisk? Hvis det er perfekt kvalitet på musikkinnspillingen og du virkelig skal sitte og finlytte? Hadde det ikke vært en skam hvis det da var kablene som var det svakeste leddet i anlegget? Dette er konklusjonen mange hi-fi-elskere kommer frem til. Dessverre blir dette også av og til utnyttet av enkelte produsenter som lager en billig kabel som ser ut som en million og prøver å jukse for å tjene en masse penger på å selge en løgn om mye bedre lyd.
HiFi Klubbens standpunkt er tydelig: Vi elsker god lyd, og vi elsker den så høyt at vi ikke synes kablene skal være begrensningen. Derfor tilbyr vi standardkabler i god kvalitet, men også kabler fra high-end-produsenter som går utrolig langt for å vri ut de aller siste detaljene i lyden ved hjelp av diverse teknologier. Samtidig har vi ikke mye respekt for dem som åpenbart driver med lurerier, og det er alltid du som skal avgjøre om det er verdt pengene. Stol på ørene dine, og avgjør selv om det er verdt det! Det skal låte bra, men man må alltid bruke sunn fornuft, også når det kommer til investering i kabler.
Nerdekroken
Må høyttalerkabler være laget av gull?
Det korte svaret er NEI! Men materialet utgjør en forskjell på motstanden i kabelen. Hvis du bruker svært billig lampettledning som høyttalerkabel, så risikerer du at det er andre metaller blandet inn i kabelen og at motstanden derfor er større enn den burde være. På Wikipedia og mange andre steder kan man slå opp motstanden til forskjellige metaller – ofte målt i noe man kaller ”resistivitet”, som er lik motstanden målt i ”ohm” i en tråd som er 1 meter lang og som har et tverrsnittsareal på 1 kvadratmillimeter ved en temperatur på 20°C. Under kan du se en tabell fra Wikipedia.
* Det er mange detaljer i tabellen, som vi ikke kan diskutere i denne grunnleggende gjennomgangen.
Med denne informasjonen kan man faktisk regne ut at 10 meter høyttalerkabel med 2 x 0,75 kvadratmillimeter kobber vil ha en motstand på cirka 0,5 ohm. Dette høres kanskje ikke ut som så mye, men det vil frata forsterkeren en smule av kontrollen den har over høyttalerne grunn av motstanden. Er dette så hørbart? Ja, det mener vi det er. Ellers er du alltid velkommen til å låne eller kjøpe kabler slik at du kan teste i ditt eget hjem.