Hopp til innhold

Sånn får du perfekt
TV-bilde

Her kan du se hvordan du lynraskt kan få et mye bedre TV-bilde – helt gratis. Uansett om du kjøper en god eller dårlig TV, så er den nesten alltid feil stilt inn når du pakker den ut av esken. Fabrikkinnstillingen på TV-en din er nemlig laget for å imponere deg i butikkene – ikke for å gi et korrekt bilde hjemme i din egen stue. Derfor har produsentene som regel skrudd opp kontrasten og skarpheten en masse og gitt TV-en et blåstikk som får bildet til å virke ekstra hvitt og briljant.

Den nye
TV-en
din er stilt inn feil

På noen TV-er heter innstillingen ”dynamic mode” eller ”demo mode”, og du er ikke i tvil når du ser etter det i butikkene. Bildet ser nemlig helt unaturlig ut, nesten som et Instagram-filter. Hvis du ikke stiller det inn bedre, blir du fort sliten i øynene og går samtidig glipp av alle de flotte detaljene som film- og TV-produsentene har brukt millioner av kroner på å finpusse.

Heldigvis er det ikke vanskelig å gjøre TV-bildet ditt mye bedre. Det krever bare at du fikser et par enkle grunninnstillinger med fjernkontrollen i standardmenyene på TV-en. Og nei, du trenger ikke å ha masse peiling – det krever bare fem minutter av tiden din. Etterpå kan du lene deg tilbake og nyte et langt mer naturlig og avslappende TV-bilde.

Film Mode
– den magiske snarveien til et flott TV-bilde

Det finnes en rekke grunninnstillinger på TV-en din som du enkelt kan justere selv. Dette er innstillinger som kontrast, lysstyrke (brightness), farge, skarphet og forskjellige digitale filtre som kan slås av og på (f.eks. støyreduksjon). Det er massevis av knapper å trykke på, og for en vanlig bruker kan det fort virke litt uoversiktlig. Heldigvis har produsenten av TV-en din sørget for at du kan komme nesten i mål bare ved å trykke på én ting i menyen: Film Mode (også kalt Movie Mode, Cinema Mode eller lignende).

Med Film Mode aktiverer TV-en din i ett jafs et sett med innstillinger som ligger veldig tett på de verdiene film- og TV-bransjen har definert som ”korrekte”. I motsetning til f.eks. musikkbransjen jobber man nemlig med helt faste standarder i filmbransjen, og disse gjelder for både profesjonelle og hjemmebrukere. Film Mode er kort sagt TV-produsentens forsøk på å treffe disse standardene best mulig, uten at du må måle TV-en din med dyrt, profesjonelt utstyr. I dag er produsentene faktisk veldig gode til å treffe godt med denne innstillingen.

Vi anbefaler også å slå av de forskjellige digitale "bildeforbedringene". For eksempel finnes det ”digital støyreduksjon” på mange modeller. De fleste av disse funksjonene gir bare bedre bilde i bestemte situasjoner, som fungerer godt ved første øyekast i butikkene. Digital støyreduksjon er laget for å optimalisere bildet hvis du ser på gamle VHS- eller video-opptak, men gir ingen mening på stort sett alt annet, som tas opp digitalt og i mye høyere kvalitet. Så slå det heller av, og få et mer naturlig bilde.

Merk at ”Film Mode” eller tilsvarende kan se helt feil ut akkurat når du bytter til det. Øynene dine må bare venne seg til at fargene er helt annerledes, og hvis du har blitt vant til fabrikkinnstillingen, så vil det se rart ut de første fem minuttene. Prøv å gi det en sjanse i en dag eller to, og så kan du heller prøve å bytte tilbake etterpå og se hva du foretrekker!

På enkelte nye Samsung TV-er i den høye enden av prisskalaen finner du til og med Filmmaker Mode. Her er det gjort enda mer ut av at innstillingene er helt korrekte! Velger du denne innstillingen, så trenger du ikke å gjøre mer – gratulerer med den nye kalibreringen din, som bare tok 15 sekunder!

populære
TV

Kort om
Film MODE

Merk at ”Film Mode” eller tilsvarende kan se helt feil ut akkurat når du bytter til det. Øynene dine må bare venne seg til at fargene er helt annerledes, og hvis du har blitt vant til fabrikkinnstillingen, så vil det se rart ut de første fem minuttene. Prøv å gi det en sjanse i en dag eller to, og så kan du heller prøve å bytte tilbake etterpå og se hva du foretrekker!

Kort om
KALIBRERING

Å kalibrere en TV betyr egentlig bare at du måler og justerer en rekke bildeinnstillinger for å komme så tett på optimal bildekvalitet som overhodet mulig. Ingen skjermer er fullstendig like fra fabrikken, og derfor er du nødt til å justere disse innstillingene individuelt for hver enkelt skjerm hvis du vil ha et 100 prosent perfekt resultat.

Kalibrering
– hvis det skal være helt perfekt

Hvis kalibreringen ikke gjøres hjemme hos deg og på nettopp den TV-en du har kjøpt, så er det ikke annet enn et snedig triks for å få deg til å betale ekstra for den nye TV-en din. Det synes vi ærlig talt ikke er greit! Det blir som gjøre en synstest på én person, lage en brilleseddel fra testen og selge denne til forskjellige folk... Ville du betalt for det?

I noen tilfeller kan denne ”pseudo-kalibreringen” imidlertid gi et ganske godt resultat, hvis du er heldig vel å merke, men det er ingen grunn til å betale for det. Du kan nemlig google deg frem til et komplett sett med innstillinger helt gratis, nesten uansett hvilken TV-modell du har kjøpt. Hvis du har lyst, kan du prøve dem, og hvis bildet blir bedre av det, så er det vel og bra. Hvis ikke, nullstiller du bare innstillingene igjen. Så kan du vurdere om du gidder å prøve en gang til med et annet sett med innstillinger, eller om du vil nøye deg med produsentens Film Mode, som i mange tilfeller er minst like bra.

Ekte kalibrering krever spesialisert måleverktøy, tilgang til avanserte innstillinger og utdannelse i å tolke måleresultatene. Da kan man gjøre de nødvendige justeringene og kompromissene på nettopp din TV og i nettopp din stue! Det bør ikke gjøres i butikken hvis det skal være seriøst.

Alt dette må gjøres av en profesjonell TV-tekniker, det er langt fra gratis, og det tar tid. Til gjengjeld får du den siste, avgjørende prikken over i-en i bildeopplevelsen, og det kan absolutt være verdt pengene for en kresen entusiast. Det samme er tilfellet hvis du er den lykkelige eier av en god projektor-hjemmekino.

De nyeste
TV
I HiFi Klubben

GLED DEG
GRATIS
ELLER GÅ HELE VEIEN

Så... oppsummert: Hvis du er en vanlig bruker, så anbefaler vi deg å sette TV-en din i Film Mode (eller tilsvarende), og gjerne slå av alle de "smarte" funksjonene som skal forbedre bildet. Hvis du gjør disse enkle justeringene, så kan du glede deg over at du kom 95 prosent i mål på fem minutter, og uten at det kostet deg noe som helst. Dette holder i lange baner for de fleste TV-brukere.

Du kan prøve deg frem med forslag til mer avanserte innstillinger som du henter gratis på nettet. Er du ikke fornøyd med resultatet, så nullstiller du bare innstillingene igjen. Du risikerer ikke å ødelegge noe.

Hvis du vil ha hele potensialet ut av TV-en eller projektoren din, så anbefaler vi deg å kontakte en profesjonell TV-tekniker og få utført en ordentlig kalibrering hjemme hos deg. Da kan du glede deg over at bildet er så bra som det er mulig at det blir. Og dette er faktisk en herlig ting å ha i bakhodet når yndlingsfilmen din ruller over skjermen!

Ikke glem 
Lyden!

Dagens superslanke flatskjermer har kun plass til bittesmå innebygde høyttalere med tynn plastikklyd. Heldigvis er det massevis av muligheter for å få TV-lyd som lever opp til det fantastiske bildet. Dette kan du lese mer om her, og du er alltid velkommen til å ta en tur innom HiFi Klubben for å høre forskjellen.

Bestselgere
TV-lyd