Hopp til innhold

Sådan får du
perfekt TV-bilde

Den nye TV-en din er nesten alltid helt feil innstilt når du pakker den ut av esken. Her kan du se hvordan du lynraskt får et mye bedre TV-bilde – helt gratis!

Fabrikkinnstillingene på TV-en din er laget for å imponere deg i butikken – ikke for å gi et korrekt bilde hjemme stua. Den TV-en som ”roper høyest” på TV-veggen tiltrekker seg mest oppmerksomhet og har større sjanse for bli solgt enn modellen ved siden av. Derfor har produsentene som regel skrudd kontrasten, skarpheten og blåfargen, som får bildet til å virke ekstra hvitt og briljant, helt opp.

Hvis du ikke tar affære selv, så blir du fort sliten i øynene, og du går samtidig glipp av alle de flotte detaljene som film- og TV-selskapene har brukt millioner av kroner på å finpusse. Og jo dyrere og bedre TV-en er, jo mer snyter du deg selv for.

Så enkelt kommer du i mål

Heldigvis er det ikke vanskelig å gjøre TV-bildet ditt mye bedre. Det krever bare at du fikser et par enkle grunninnstillinger med fjernkontrollen i standardmenyene på TV-en. Etterpå kan du lene deg tilbake og nyte et langt mer naturlig og avslappende TV-bilde.

Film Mode – den magiske snarveien til et flott TV-bilde

Det er en rekke grunninnstillinger på TV-en din som du enkelt kan justere selv. Dette er innstillinger som kontrast, lysstyrke (brightness), farge, skarphet og forskjellige digitale filtre som kan slås av og på (f.eks. støyreduksjon).

Det er massevis av knapper å trykke på, og for en vanlig bruker kan det fort virke litt uoversiktlig. Heldigvis har produsenten av TV-en din sørget for at du kan komme nesten i mål bare ved å trykke på én ting i menyen: Film Mode (også kalt Movie Mode eller lignende).

Med Film Mode aktiverer TV-en din i ett jafs et sett med innstillinger som ligger veldig tett på de verdiene film- og TV-bransjen har definert som ”korrekte”. I motsetning til f.eks. musikkbransjen jobber man nemlig med helt faste standarder i filmbransjen, og disse gjelder for både profesjonelle og hjemmebrukere. Film Mode er kort sagt TV-produsentens forsøk på å treffe disse standardene best mulig, uten at du må måle TV-en din med dyrt, profesjonelt utstyr.

Kalibrering – når det skal være helt perfekt

Å kalibrere en TV betyr egentlig bare at man måler og justerer en rekke bildeinnstillinger for å komme så tett på optimal bildekvalitet som overhodet mulig. Ingen skjermer er fullstendig like fra fabrikken, og derfor er du nødt til å justere disse innstillingene individuelt for hver enkelt skjerm hvis du vil ha et 100 prosent optimalt resultat.

Ekte kalibrering krever spesialisert måleverktøy, tilgang til avanserte innstillinger og utdannelse i å tolke måleresultatene. Da kan man gjøre de nødvendige justeringene og kompromissene på nettopp din TV og i nettopp din stue!

Alt dette må gjøres av en profesjonell TV-tekniker, og det er langt fra gratis. Til gjengjeld får du den siste, avgjørende prikken over i-en i bildeopplevelsen, og det kan absolutt være verdt pengene for en kresen entusiast. Det samme er tilfellet hvis du er den lykkelige eier av en god projektor-hjemmekino.

Gjør det gratis – eller gå hele veien

Hvis du er en vanlig bruker, så anbefaler vi deg derfor å sette TV-en din i Film Mode (eller tilsvarende) og glede deg over at du kom 95 prosent i mål på fem minutter, og uten at det kostet deg en krone.

Hvis du vil ha hele potensialet ut av TV-en eller projektoren din, så anbefaler vi deg å kontakte en profesjonell TV-tekniker og få utført en ordentlig kalibrering hjemme hos deg. Da kan du glede deg over at bildet er så bra som det er mulig at det blir. Og dette er faktisk en herlig ting å ha i bakhodet når yndlingsfilmen din ruller over skjermen!