Hopp til innhold

Bluetooth, ANC, over-ear, in-ear, True Wireless – hva er best for deg?

SLIK VELGER DU TRÅDLØSE
HODETELEFONER

Alle snakker om trådløse Bluetooth-hodetelefoner når lydkilden er en smarttelefon, en laptop eller et annet bærbart apparat. Og det er jo deilig å slippe den irriterende kabelen – spesielt når lyden og funksjonene kontinuerlig blir bedre og bedre, og det heller ikke koster stort ekstra å bli trådløs.

Til gjengjeld har det kommet så mange typer og modeller på markedet at det er lurt å tenke seg om en ekstra gang før du river et par trådløse hodetelefoner ned fra butikkhylla bare fordi de har en fancy firmalogo stemplet på siden. Her kan du lese litt om hva du bør være oppmerksom på.

ON-EAR / OVER-EAR HEADSETS

DALI IO-6 Trådløs hodetelefon
DALI IO-6
Trådløs hodetelefon
3 998,- / stk

Trådløs in-ear hodetelefon

Over-ear, on-ear eller in-ear – det store valget

Du har bestemt deg for at du vil ha en trådløs hodetelefon. Nå er neste steg å finne ut hva slags type det skal være. Det største valget er om du vil ha en modell i full størrelse (over-ear/on-ear), eller om det skal være en ørepropp-modell (in-ear/True Wireless).

Du kan få strålende lyd på begge måter, så det går vel mest på om du vil ha store og flotte hodetelefoner, eller om du foretrekker et par bittesmå ørepropper som du kan ha i lomma og ta med overalt. Eller?

Nei, så enkelt er det dessverre ikke. Det er nemlig mange praktiske ting å ta hensyn til, og de kan være helt avgjørende for om du skal velge det ene eller det andre. For eksempel:

  • Er batteritiden lang nok til ditt behov?
  • Kan du spille musikk med kabel hvis batteriet går tomt?
  • Vil du ha aktiv støyreduksjon (ANC)?
  • Kan hodetelefonene tåle støyten de får ved sportsbruk eller på reiser?

DENON
AH-GC30

Denon AH-GC30 er trådløse, komfortable og sammenleggbare over-ear-hodetelefoner med høykvalitets Bluetooth og aktiv støyreduksjon (ANC). Her får du mye musikkglede på farten, og du kan også lytte i super kvalitet hjemme ved anlegget med kabel.
LES MER

Batteriet – liv eller død for trådløse hodetelefoner

Bluetooth og trådløs musikk krever et batteri som helst skal være så lite som mulig samtidig som det er så kraftig som mulig. Det er ikke overraskende at over-ear-/on-ear-modellene har et stort forsprang her – det er ganske enkelt mye bedre plass til batteri og god elektronikk i de store ørekoppene.

20 timers spilletid med all elektronikken aktiv er ganske vanlig på trådløse fullstørrelses modeller. I den andre enden av skalaen kan du være helt nede på 3 timer med noen av de såkalte True Wireless-øreproppene der det nesten ikke er noe plass til et innebygget batteri.

Mellom disse to ytterpunktene finner du de trådløse in-ear-modellene med innbyrdes kabel/nakkebøyle der batteriet er innebygget i bøylen, og der batteritiden typisk ligger på 10-12 timer. Dette kan være et godt kompromiss til for eksempel reisebruk, men du må til gjengjeld leve med bøylen og kabelen mellom de to øreproppene.

TIPS: Start med å ta stilling til om du trenger 20-30 timers batteritid, eller om 2-3 timer er nok. Reiser du mye eller pendler mange timer hver dag, så er mange timer et must. Skal du derimot bare bruke hodetelefonene til den daglige løpeturen eller kondisjonstrening, så er 2-3 timer nok for de fleste. Det viktigste spørsmålet er kanskje om du husker å lade hodetelefonene ofte nok. Uansett om det er snakk om hver dag eller et par ganger i uken, så må det faktisk gjøres.

Ikke mer strøm – kan jeg spille med kabel?

Hvis du glemmer å lade de trådløse hodetelefonene, vil batteriet før eller siden gå tomt for strøm. Da er det slutt på å spille trådløst, men det trenger ikke dermed å være slutt på musikken. På de fleste trådløse over-ear- og on-ear-modellene finner du nemlig en vanlig minijack-tilkobling, slik at du kan bruke kabel og spille videre så lenge du har strøm på telefonen.

Det er ikke sikkert du får helt den samme lydkvaliteten som hvis det fortsatt var batteri på hodetelefonene, men du får i det minste hørt på musikk. Kabelen er også en fin mulighet hvis du vil spare på batteriet i smarttelefonen. Det koster nemlig strøm å både sende og motta et trådløst Bluetooth-signal.

Med de trådløse in-ear-modellene må du gi slipp på kabelmuligheten. Hvis du går tom for batteri, så stopper musikken. Men dette gjelder også noen fullstørrelsesmodeller. Sjekk derfor produktbeskrivelsen for denne detaljen hvis det er viktig for deg.

Hvis du gang på gang får ufrivillig stilhet i ørene fordi du har glemt å lade hodetelefonene, så bør du vurdere en trådløs modell som også kan spille med kabel. Med andre ord en over-ear eller on-ear. Og har du forelsket deg håpløst i en av alt-eller-ingenting-modellene, så kan du jo vurdere å ha et par billige, kablede ørepropper i ryggsekken som reserve. Da har du i det minste noe å overleve på frem til du får ladet igjen.

DALI
IO-6

DALI IO-6 er trådløse, komfortable og svært gode over-ear-hodetelefoner med høykvalitets Bluetooth og aktiv støyreduksjon (ANC). Her får du helt autentiske hi-fi-opplevelser som gir deg lyst til å høre all musikken din på nytt. Sort eller hvit.
kjøp her

Aktiv støyreduksjon/ANC – kvel støyen fra omgivelsene dine

En rekke trådløse hodetelefoner, spesielt over-ear-modeller, har aktiv elektronisk støyreduksjon (ANC) som demper støyen fra omgivelsene dine, slik at du kan konsentrere deg om musikken. Dette er virkelig behagelig, spesielt når du reiser med tog, buss eller fly.

Aktiv støyreduksjon er en liten genistrek som blir mer og mer populær. Ved hjelp av en innebygget mikrofon fanger hodetelefonen opp støy fra omgivelsene og bekjemper den ved å sende en”motstøy” inn i musikksignalet. Det er utrolig effektivt, spesielt mot vedvarende transportstøy i tog, fly, eller når du bare vil skjermes fra alle andre former for plagsom støy.

Noen modeller har utvidet ANC med smarte hjelpefunksjoner, som for eksempel ”pass-through”, der du kan trykke på en knapp for å høre hva kabinpersonalet, vennene eller barna prøver å si til deg. ANC har ingen nevneverdige ulemper ut over å spise litt strøm, og det er en svært nyttig landvinning som kan gi deg både bedre musikkopplevelser og bedre avkobling.

Det finnes også in-ear hodetelefoner med ANC, slik at du kan nyte musikken din i fred og uten støy fra omgivelsenes når du for eksempel er på farten eller på kontoret. Denne funksjonen kan du slå av og på som du vil.

Hvis du reiser mye, så er det i høy grad verdt det å vurdere ANC. Men det er viktig å også tenke på hvilken type som er best til din bruk. Skal det være en fullstørrelsesmodell som tar litt plass i håndbagasjon, men som til gjengjeld gir god batteritid? Eller er det viktig at den skal gå i lomma med den korte batteritiden det innebærer?

Bowers & Wilkins
True Wireless

PI5/PI7 er True Wireless-ørepropper fulle av luksus. Eksklusivt design, ANC, krystallklare anrop, trådløs lading og enkel tilgang til stemmestyring. Du vil også få glede av den smarte og brukervennlige pausefunksjonen. Flere farger.
Les mer

Kan hodetelefonene tilfredsstille mine behov både ute og hjemme?

Som du kanskje kan tenke deg er fullstørrelses hodetelefoner som regel overlegne når det gjelder batteritid og mulighet for å spille med kabel. Til gjengjeld kommer du ikke utenom at de tar plass, uansett hvor elegant de kan legges sammen. Og dette kan jo være ganske avgjørende hvis du bare har ett enkelt kolli med håndbagasje eller et par lommer til oppbevaring av alle de medbrakte småtingene dine.

Hvis du ser deg litt rundt i gatebildet, så vil du fort se at mange musikkbrukere har akseptert sine fullstørrelses hodetelefoner som et uunnværlig tilbehør. Fet lyd, praktiske i bruk og flott design er en kombinasjon som er vanskelig å slå. Men de store modellene kommer fortsatt til kort i enkelte situasjoner.

De trådløse in-ear-hodetelefonene, og spesielt de helt kabelfrie True Wireless-modellene, har sine styrker i situasjoner der du må bevege deg mye, eller når du ikke har plass til ett overflødig gram med bagasje. Til sport og trening er de helt overlegne, og her kan du velge mellom mange modeller som tåler både støv, sand og vann, slik at du kan bruke dem overalt. Hvis du sykler med hjelm, så sier det seg også selv at du må ha en in-ear-modell.

In-ear-øreproppene med innbyrdes kabel eller nakkebøyle utmerker seg spesielt med lengre batteritid enn sine True Wireless-søsken. Mange av dem har magnetiske baksider, slik at du i løpet av ett sekund kan ta dem ut av ørene, klikke dem sammen og bære dem som et halskjede.

Hvis du skal bruke hodetelefonene i sammenhenger der du ofte må ta dem av og på, for eksempel på jobb, er dette faktisk supersmart. Det går lynraskt, og du risikerer ikke å glemme hvor det nå var du la fra deg den høyre øreproppen igjen...

Prøv dine neste trådløse hodetelefoner hos HiFi Klubben

Trådløst er bra, men god lyd er også et must. Derfor må du selvfølgelig ha mulighet til å prøvelytte de forskjellige mulighetene før du investerer i nye trådløse hodetelefoner.

Passformen er også en avgjørende faktor for en god opplevelse, spesielt hvis du skal bruke hodetelefonene i mange timer. Har valget falt på en in-ear-modell, så er passformen i øret avgjørende for en god opplevelse. Ikke minst hvis du skal bruke dem til sport. Du vil jo ikke at de faller ut av ørene midt i en halvmaraton, eller når du er på vei opp en bratt bakke på mountainbike.

Hos HiFi Klubben har vi et stort utvalg av trådløse hodetelefoner i høy kvalitet til alle behov, og du kan alltid komme innom og oppleve lyden, passformen og finishen med dine egne sanser. Det skulle bare mangle – du og hodetelefonene dine skal jo leve tett sammen i lang tid fremover!

Udvalgte brands