Hopp til innhold

DALI EQUI

Ekte hi-fi-streaming og trådløs
surround

EQUI er det danske høyttalermerket DALIs familie med trådløse, aktive hi-fi-høyttalere som tilbyr både stereo og surround med fantastisk lyd og enkelt oppsett.

Den danske høyttalerprodusenten DALI har i løpet av de siste årene lansert en rekke produkter som kombinerer overlegen trådløs teknologi med ekte hi-fi-høyttalere. Det startet med CALLISTO C-serien i 2018, og siden da har lydnerdene fra Nord-Jylland sakte men sikkert både utvidet sortimentet og rørt ved publikums forventninger til trådløs lyd. I dag kan du gå på oppdagelsesferd i et helt økosystem av produkter som er kompatible på kryss og tvers i DALI EQUI-verdenen.

Kort fortalt består EQUI av en rekke hi-fi-høyttalere med innebygde forsterkere og trådløse mottakere, samt de to trådløse forforsterkerne/streamingenhetene SOUND HUB og SOUND HUB COMPACT. Hvis du tror at trådløs teknologi og seriøs hi-fi er noe som utelukker hverandre, så skylder du deg selv å høre på et EQUI-system. Disse systemene er nemlig laget for å gjengi lyd i toppklassen.

Hvorfor trådløs hi-fi?

Hos DALI har lydkvaliteten alltid vært i første rekke, og frem til for få år siden var alle DALI-høyttalere passive. Dette passet fint med den tradisjonelle oppfatningen av et hi-fi-anlegg, nemlig at høyttalere og forsterkere var separate og skulle kobles sammen av brukeren selv. For mange musikkelskere er dette fremdeles den foretrukne måten å gjøre det på, og det er ingenting som tyder på at høyttalerkabler og separate forsterkere blir borte i fremtiden. Filosofien bak EQUI er imidlertid at ordentlig hi-fi-lyd skal være for ALLE – inkludert for deg som ikke har lyst på et komplett anlegg med masse kabler og komponenter, men som likevel vil ha overlegen lydkvalitet.

For mange er hi-fi – spesielt i den dyre enden av skalaen – en hobby som dreier seg om mer enn bare å høre på god musikk på et godt anlegg. Det er også en prosess der man konstant optimaliserer anlegget sitt i jakten på forbedringer av lyden, og man er ikke fremmed for å bytte ut alt fra høyttalere til strømkabler med jevne mellomrom. I et tradisjonelt hi-fi-anlegg med passive høyttalere, høyttalerkabler, effektforsterkere og forforsterkere er det naturlig nok mange parametere å justere på, og det er nettopp dette som appellerer til mange hi-fi-entusiaster. Ofte kan man faktisk også oppnå bedre lyd hvis et bestemt høyttalerpar kombineres med en annen forsterker, eller hvis man bytter høyttalerkabler.

For andre er det en gigantisk ulempe hvis et anlegg krever at man bruker en masse tid på å konfigurere og justere før den gode lyden er på plass. Hvorfor kan man ikke bare få god lyd uten å måtte forholde seg til det tekniske? Her er EQUI en opplagt løsning, spesielt hvis den foretrukne lydkilden er en streamingtjeneste. Du trenger nemlig ikke mer enn et streaming-abonnement og et DALI EQUI-system for å kunne nyte alle de musikalske favorittene dine i imponerende hi-fi-kvalitet.

Stereoanlegget gjort enkelt

Sett DALI EQUI-høyttalerne dine hvor du vil, plasser en SOUND HUB eller SOUND HUB COMPACT der det gir mest mening (eventuelt skjult), koble til strømmen, og spill i vei. Så enkelt kan det faktisk gjøres.

Hvis EQUI er noe for deg, så er spørsmålet bare om du skal velge høyttalere fra OBERON C, CALLISTO C eller RUBICON C-serien og om det skal være kompakte eller gulvstående høyttalere. Dette er naturligvis noe som avhenger av budsjettet ditt, boligmiljøet ditt og de personlige preferansene dine. Heldigvis er det ikke noe som hindrer deg i å starte med et par kompakte OBERON 1 C og en SOUND HUB COMPACT og senere oppgradere til større og bedre høyttalere, eller en SOUND HUB, hvis du får bruk for flere innganger og flere funksjoner. Alle EQUI-produktene er nemlig fullt kompatible med hverandre.

Trådløs musikk er mer enn Bluetooth, og hvis du har en SOUND HUB, kan du installere utvidelsesmodulen BluOS NPM-2i fra Bluesound på egen hånd. Da får du BluOS multiromsstreaming og AirPlay 2, og du kan også streame høyoppløst MQA-lyd fra TIDAL HiFi.

Trådløs surroundlyd

Har du vurdert trådløs surround, men har vært i tvil om kvaliteten er god nok? Nå lanserer DALI en ny HDMI-utvidelsesmodul til SOUND HUB, som gjør det mulig å bygge et komplett, trådløst EQUI surroundsystem. Modulen støtter både HDMI ARC og eARC, noe som gir mulighet for å streame Dolby og DTS surround sound i opptil 7.1 kanaler. I den forbindelse lanseres også den første senterhøyttaleren i EQUI-familien, nemlig OBERON VOKAL C.

OBERON VOKAL C har alle de lydmessige kvalitetene fra den passive OBERON-serien, og med ekstra DSP-kraft og 2 x 50 integrerte watt får du akkurat det ekstra løftet i fiimdialogen som kjennetegner lyden av en god hjemmekino. I forhold til surroundsystemer som består av passive høyttalere og hjemmekinoreceivere (vanligvis fra forskjellige merker) er oppsettet av et EQUI surroundsystem også enklere, siden alle delene er laget for å arbeide sammen.

Du må selvfølgelig også ha mulighet for en subwoofer i EQUI-systemet ditt. I stedet for å tvinge deg til å kjøpe en dedikert trådløs EQUI-modell har DALI valgt en genial alternativ løsning, nemlig å utvikle DALI WSR (Wireless Subwoofer Receiver). Dette er en liten mottaker som gir trådløs funksjonalitet til enhver aktiv subwoofer, enten det står DALI på den eller ikke. Dette gir deg helt frie tøyler i valget av subwoofer. Uansett om du mangler ”1-tallet” i 5.1-systemet ditt, eller du bare vil ha mer bunn i stereoanlegget ditt uten å måtte trekke en lang subwooferkabel gjennom stua, så er WSR løsningen.

EQUI – enklere og bedre trådløs hi-fi

DALI er ikke de første til å utvikle trådløse musikkanlegg eller aktive høyttalere. Sonos banet veien på dette området for mer enn 15 år siden, og mange har fulgt etter. Med EQUI har DALI valgt å fokusere på sitt eget spesialområde, nemlig ordentlige hi-fi-høyttalere for entusiaster – høyttalere som leverer en presis og oppslukende lyd for enhver lommebok.

Uansett teknologi har DALIs fokus alltid vært på å levere god lyd til folket. Dette er også grunnlaget for EQUI, som eksisterer for å gi sublime lydopplevelser til deg som elsker musikk og god lyd, men som har samtidig har forventninger til brukervennlighet – et område der de store streamingmerkene har vist vei så langt. EQUI vil imidlertid ikke være løsningen for alle, selv om det er både lett å bruke og spiller veldig dynamisk og detaljert. På den ene siden er EQUI svært fleksibelt og kan fint integreres med de eksisterende lydkildene dine, som f.eks. en CD-spiller eller platespiller. Samtidig får du en pakke med både høyttalere og forsterkere, så hvis du for eksempel allerede har en forsterker du gjerne vil beholde, så gir kanskje EQUI litt mindre mening for deg. Hvis hi-fi er hobbyen din og du setter pris på den konstante optimaliseringen og friheten til å sette sammen ditt eget system, så er du kanskje bedre tjent med passive høyttalere fra DALI eller andre merker. EQUI er heller ikke den billigste løsningen hvis du er på utkikk etter et surroundanlegg. Du kan uten problemer kjøpe et velfungerende surroundsystem med passive høyttalere og hjemmekinoreceiver for betydelig mindre enn hva for eksempel et OBERON C 5.1 EQUI-system vil koste. I begge tilfellene får du det du betaler for, men med EQUI får du både en lydkvalitet og en brukervennlighet som billigere løsninger ikke kan måle seg med.

Hele poenget med EQUI er å gi musikkelskere flere valg – ikke færre. Den teknologiske utviklingen har gjort det mulig for DALI å oppnå både brukervennlighet og fantastisk lyd i det samme anlegget, samtidig som de fremdeles produserer et stort utvalg av passive høyttalere i den kjente DALI-kvaliteten. Begge løsningene har sine fordeler og begrensninger – EQUI har bare gjort den trådløse hi-fi-lyden både mer lettvinn og bedre.

Faktaboks: Møt EQUI-familien

 • CALLISTO C-serien

  DALIs første aktive trådløse høyttalere. Serien består av den kompakte 2 C og den gulvstående 6 C. Begge byr på DALIs ikoniske hybriddiskant-modul med dome-tweeter og bånddiskant samt SMC-baserte bass/mellomtone-elementer. Alt sammen drives av en Klasse D-forsterker på hele 250 watt i hver høyttaler.

 • OBERON C-serien

  Den populære OBERON-serien – her med innebygget forsterkning og trådløs teknologi. Serien består av den gulvstående OBERON 7 C, den kompakte OBERON 1 C, den vegghengte OBERON ON-WALL C og nå også den dedikerte senterhøyttaleren OBERON VOKAL C.

 • RUBICON C-serien

  Her er vi i high-end klassen. Som navnet antyder, er RUBICON C basert på DALIs nest dyreste serie, nemlig den skamroste RUBICON-serien. Her finner du den kompakte RUBICON 2 C samt de to gulvstående modellene RUBICON 6 C og 8 C med hybriddiskant. I RUBICON C-serien er det hele to innebygde 250-watts forsterkere til rådighet i hver høyttaler, så det mangler ikke på kreftene.

 • SOUND HUB

  Hjernen i et EQUI-system. En trådløs forforsterker med et vell av digitale og analoge innganger i tillegg til Bluetooth. SOUND HUB streamer lyden direkte til høyttalerne dine i svært høy kvalitet og med svært lav forsinkelse. Den har også to porter til utvidelsesmoduler, som gir mulighet for bl.a. integrert multiromsstreaming fra Bluesound og trådløs surroundlyd.

 • SOUND HUB COMPACT

  En mindre og enklere utgave av SOUND HUB, med fokus på hi-fi i stereo og god TV-lyd. Her er det både HDMI ARC, digitale og analoge lydinnganger og naturligvis Bluetooth. Det er imidlertid ingen mulighet for utvidelsesmoduler. Tar veldig liten plass og kan lett gjemmes bak en TV.

 • WSR

  DALIs ”Wireless Subwoofer Receiver” gjør det superenkelt å legge til en subwoofer i det trådløse EQUI-systemet ditt. Med WSR kan du forvandle en hvilken som helst aktiv subwoofer til en trådløs en, så lenge den har en analog subwoofer-inngang. Koble til WSR, gi den strøm fra en USB-strømforsyning, og vips – den gamle subwooferen din er en del av EQUI-familien!

Nerdekroken: trådløs toppklasse        

Den trådløse teknologien som brukes i EQUI-produktene burde kunne få selv de mest kritiske audiofile røster til å legge skepsisen til side og spisse ørene. Den er nemlig designet for å levere en lydkvalitet de fleste vil betegne som high-end, uansett lydkilde.

Fundamentet er en trådløs protokoll som er utviklet av DALI selv. Denne sender en svært stabil 30-bit datastrøm over enten 5.2 GHz-båndet eller 5.8 GHz-båndet. Hvilket bånd som brukes, velges automatisk, avhengig av hvor det er best plass. Systemet overfører ukomprimert lyd ved 24 bit/96 kHz. De siste 6 bit-ene (fra 24 til 30) brukes til feed-forward feilkorreksjon, volumkontroll, identifikasjon av høyttalere og ulike andre funksjoner.

I hjertet av de innebygde forsterkerne sitter det en 50MIPS DSP-chip og en D/A-konverter fra Burr-Brown med et dynamikkområde på hele 123 dB. I stedet for et analogt delefilter skjer all filtrering i det digitale domenet. Dette muliggjør en fantastisk integrasjon med høyttalerelementene, som er koblet direkte på utgangen til forsterkerne. For å få best mulig lydkvalitet, også ved lavt volum, arbeider DALI med full 24-bit dynamikk hele veien til høyttalerne. Volumstyringen skjer dermed først når signalet når frem til inngangen til forsterkerne, uansett om du justerer volumet på telefonen eller på SOUND HUB. Denne løsningen gir et optimalt signal/støyforhold og et intakt digitalt signal hele veien gjennom kjeden.

Et EQUI-system arbeider med svært lav ”system latency”, dvs. en svært lav tidsforsinkelse gjennom hele signalkjeden. Fra signalet kommer inn i SOUND HUB til det kommer ut av høyttaleren, går det mindre enn 15 ms. Dette er så kort tid at du aldri vil oppleve problemer med at lyden kommer i utakt med bildene når du kobler EQUI-systemet ditt til TV-en.

Det som er minst like viktig er den potensielle forsinkelsen mellom kanalene, f.eks. høyre og venstre side i et stereo-oppsett. Det bør faktisk helst ikke være noen forsinkelse overhodet, siden dette blant annet vil forstyrre stereobildet. Heldigvis leverer EQUI en latency på rundt 1 sample, noe som er ekstremt lavt. Ved en sampling-frekvens på 96 kHz tilsvarer dette en forskjell som er så forsvinnende liten som 10 uS (10 mikrosekunder). Dette tilsvarer til variasjonen som vil oppstå når du er i en ideell lytteposisjon og beveger hodet noen få centimeter fra side til side. Med andre ord er du sikret et ekstremt stabilt stereoperspektiv, og dette er en stor del av grunnen til at EQUI låter så bra som det gjør.