Hopp til innhold

Head-fi
– drømmen om perfekt lyd

Når ”bra nok” ikke lenger er bra nok, er du klar for å tre inn i high-end-universet. Her handler det om å oppnå de helt perfekte musikkopplevelsene. Et par head-fi-hodetelefoner sender deg opp i musikkens syvende himmel uten at du trenger å investere i et stort og kostbart high-end-anlegg.

Ekte high-end stereo er en nesten magisk opplevelse. En førsteklasses musikkproduksjon spilt av på et topptunet high-end-anlegg plasserer deg midt i begivenhetenes sentrum. Selv de minste detaljene kommer krystallklart frem, og du kan oppleve verdens flinkeste artister under ideelle forhold hjemme i din egen stue. Du kan fortape deg fullstendig i opplevelsen, nyte et tredimensjonalt lydbilde med utallige detaljer og glemme både tid og sted i selskap med favorittartisterene dine uansett stil og sjanger.

Men hva gjør du hvis plasshensyn, budsjettet eller naboene konstant stikker kjepper i hjulene for high-end-drømmene dine? Eller hvis du allerede har et godt anlegg og bare vil ha frihet til å nyte musikken din i toppkvalitet til alle døgnets tider? Svaret heter head-fi!

Målet med head-fi er å oppnå de samme magiske musikkopplevelsene som du kan få fra et tradisjonelt high-end-anlegg med store gulvhøyttalere. Her sitter bare anlegget på hodet ditt og sender musikken rett inn i øregangene dine. Du kan spille så høyt du vil uten å måtte bekymre deg over naboer eller sovende barn. Og du kan oppleve den helt autentiske lyden fra innspillingen uten å forurense den med ustyrlige resonanser fra gulv og vegger.

Head-fi er kort sagt en vei direkte inn i musikkens hjerte, og du kan nyte reisen til en brøkdel av prisen av et high-end-anlegg med tilsvarende lydkvalitet. Hvis du har et godt anlegg fra før, så vil head-fi være prikken over i-en. Og det er et genialt alternativ hvis du vil ha den autentiske high-end-opplevelsen uten å få et stort anlegg inn i stua samtidig. Bare sørg for at sofaen eller yndlingsstolen din er klar – du kommer til å tilbringe mange timer sammen med den!

Head-fi

Formel 1 for hodetelefoner

Head-fi er hodetelefonenes superliga, og her kan du finne alt fra fornuftige entry-modeller til ekstreme løsninger til prisen av en velvoksen firmabil. Produsentene står i kø for å fortelle deg hvorfor nettopp deres teknologier og modeller er verdens beste, og entusiastene bruker en stor del av livene sine på å være enige og uenige på diverse nettfora.

Det er mange forskjeller, men de fleste head-fi-hodetelefoner har i hvert fall tre ting til felles: De er store, de er ikke billige, og de lager ikke en lyd med mindre du stikker en kabel i dem. Driverne er fordelt på tre hovedtyper, som har hver sine tilhengere:

Dynamisk – samme grunnprinsipp som tradisjonelle høyttalerelementer, bare tilpasset miniformat på forskjellige måter Planar Magnetisk – en utspent folie med pådampet metalleder som drives av et stort, omsluttende magnetsystem på den ene siden eller begge sider Elektrostatisk – en utspent folie som drives av høy elektrisk spenning fra et trådnett på begge sider

Alle tre prinsippene kan gi en helt fantastisk lydkvalitet hvis hodetelefonene er bra laget, og du kan derfor ikke si at den ene typen definitivt er bedre enn den andre. Spesielt ikke når du også tar hensyn til pris og praktiske detaljer, som for eksempel om du skal ha en åpen eller en lukket modell.

Åpne konstruksjoner er svært utbredt på head-fi-hodetelefoner, fordi man slipper fullstendig unna refleksjoner fra et kammer som kan påvirke baksiden av membranen. Dette er teoretisk sett optimalt, men det betyr også at lyden slipper nesten fritt gjennom i begge retninger. Du kan tydelig høre omgivelsene dine, og omgivelsene dine kan lytte med på musikken hvis du spiller høyt. Hvis du vil ha din helt egen oase, der du alltid kan nyte musikken helt uforstyrret, så kan en lukket modell være en bedre løsning. Disse finnes det heldigvis også mange av.

Vær åpen og nysgjerrig, og prøv ut noen forskjellige modeller når du har sjansen. Da får du nok raskt en idé om hva du liker best.

Hvor skal musikken komme fra?

Du kan fint nyte head-fi på et tradisjonelt anlegg, men veldig mange entusiaster bruker PC-en eller en musikkstreamer som primær musikkilde. En audiofil streamingtjeneste, som f.eks. TIDAL HiFi eller Roon, gir deg tilgang til all verdens musikk i lydkvalitet på CD-nivå eller enda høyere. Da er musikken i hus én gang for alle – neste steg er å få den helskinnet over til hodetelefonene dine.

Du må sørge for å hente musikken digitalt ut fra PC-en, slik at du ikke ødelegger lydkvaliteten med analogdelen i det innebygde lydkortet. Dette gjør du ved å koble en separat hodetelefonforsterker på en USB-tilkobling på PC-en og bruke denne til å drive hodetelefonene.

Det finnes bærbare forsterkere som ikke er større enn en USB-pinne og som kan gi en imponerende god lydkvalitet på et par gode hodetelefoner. Men hvis du virkelig vil gå hele veien med head-fi, så må du ha en fullverdig separat hodetelefonforsterker.

Hodetelefonforsterkeren – motoren for opplevelsene

En dedikert hodetelefonforsterker er laget for å få ut det aller beste av et par audiofile head-fi-hodetelefoner. Den skal bare levere en relativt begrenset effekt, og dette åpner for bruk av eksklusive og kompromissløse high-end-løsninger som fort blir upraktiske eller ekstremt kostbare i en tradisjonell hi-fi-forsterker, som for eksempel rørteknologi og ren Klasse A-drift.

Mange modeller har et bredt utvalg av tilpasningsmuligheter og tilkoblinger til for eksempel musikkstreamer, CD-spiller, analog forsterker eller et par ekstra hodetelefoner, slik at du og partneren din uforstyrret kan dele en eksklusiv musikkopplevelse. Ofte får du også en integrert, high-end D/A-konverter som kan gi et ekstra kvalitetsløft til det tilkoblede utstyret ditt. På dette området kan det være store variasjoner fra modell til modell, og det betaler seg å bruke litt tid på å finne den helt rette løsningen.

Hodetelefonforsterker

Slik kommer du i gang med head-fi

Head-fi er en svært personlig måte å oppleve musikk på. Smak, behov og budsjett er også svært personlig, så det kan fort være utfordrende å finne den rette veien inn i denne verdenen. Akkurat som med vanlig hi-fi låter de forskjellige produktene også forskjellig, og det er ikke alt som spiller like bra sammen.

Før du går på jakt for alvor, kan du eventuelt begynne med å spørre deg selv:

  • Hva slags musikk hører du mest på?
  • Går du etter detaljer eller helhetsopplevelse?
  • Hvor vil du spille musikken fra?
  • Trenger du skjerming mot støy?
  • Hva slags utstyr har du fra før?
  • Hva sier budsjettet?

Hvis du har tenkt på disse tingene, så er du allerede på god vei til å velge riktig. Husk at head-fi er en investering i mange år med musikkglede, og du trenger ikke nødvendigvis å kjøpe alt på én gang. Avhengig av det nåværende utstyret ditt kan du kanskje starte med enten hodetelefonene eller forsterkeren, og så kjøpe den andre delen når lommeboka har kommet seg på beina igjen. Kom innom HiFi Klubben og spør i vei – vi står klare til å hjelpe deg godt i gang med head-fi!