HiFi Klubben

Hopp til innhold
Outlet Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

Nå kan du snakke med den trådløse høyttaleren din

Stemmestyring vil revolusjonere hverdagen din

Stemmestyring har allerede gjort sin entré på høyttalermarkedet i USA og enkelte andre land, og flere produkter vil la deg bruke stemmestyringsassistenter fra Google, Amazon og Apple i tiden fremover. Nå finnes Sonos ONE hos Hi-Fi Klubben, og dette blir vår første høyttaler med stemmestyring. Men hva kan teknologien, og hvorfor skal du bruke den?

Stemmestyring har eksisteret i mange år, og du har sannsynligvis allerede prøvd teknologien. Akkurat nå blir den mest brukt i form av en ”assistent” i smarttelefonen din som kan svare på spørsmålene og kommandoene dine. Assistentprogrammene har etter hvert blitt imponerende gode til å forstå ord og tale, og nå hopper de videre fra smarttelefonen og inn i den trådløse høyttalere din.

Stemmestyring er en virkelig spennende funksjon, og med den raske utviklingen kommer det hele tiden flere og bedre muligheter. Prøv å finne frem smarttelefonen din, aktiver stemmestyringen, og si:

  • ”Sett en alarm til klokken 6:00”
  • ”Ring til mor”

Her har du to daglige aktiviteter som du kan gjøre betydelig raskere og mye lettere med stemmestyring. Men dette er bare toppen av isfjellet.

Hvorfor skal jeg snakke med høyttaleren min?

I begynnelsen kan det nok føles litt merkelig å snakke til høyttaleren sin. Assistenten hjelper deg imidlertid godt i gang, og når du først er over kneika, så begynner du å oppdage de virkelig interessante funksjonene.

Assistenten din kan for eksempel gjøre organisering superenkelt. Be den om å skrive en avtale i kalenderen – torsdag klokken 19:30, middag – og få det rett inn på smarttelefonen. Finn en oppskrift, og lagre den på en elektronisk huskeliste. Få den til å sette en timer når du lager mat, og spør den hva en desiliter mel er i gram hvis du står og mangler en kjøkkenvekt.

Assistenten finner nå også veien til multiromssystemet ditt, slik at du kan få full kontroll over all musikken i hjemmet ditt. Du kan komme med en uspesifikk kommando som ”Spill noe popmusikk”, eller du kan være mer konkret og be assistenten om å spille den nyeste hit-en til Taylor Swift.

Hvis du har smart-lys kan du be assistenten om å dempe lyset i stua eller slukke alt lyset når du går. Stemmestyring brer seg nå som ild i tørt gress blant smart-home-teknologier: Overvåkningskameraet, værstasjonen din, robotstøvsugeren osv.

Det har skjedd virkelig mye med stemmestyring i løpet av de siste to årene, men det er enda et stykke igjen før det fungerer helt perfekt. Teknologien sliter for eksempel fremdeles med å forstå kompliserte navn på personer og gater, og oppfølgende spørsmål eller kommandoer har begynt å fungere først nå. Men både Amazon, Google og Apple investerer kraftig i teknologien, så begrensningene blir færre og færre.

De tre ledende assistentene

Apple Siri, Google Assistant, og Amazon Alexa er akkurat nå de mest avanserte stemmestyringsassistentene. Hver assistent har fordeler og ulemper og er på forskjellige stadier i utviklingen sin. 

Google Assistant bygger på sin enorme søkefunksjon som allerede har mange intelligente løsninger innebygget. Google investerer mye i machine-learning, og derfor kan assistenten både høre forskjell på stemmene til ulike brukere, forstå løst formulerte kommandoer og holde en rød tråd i samtaler – alt sammen unike funksjoner for en stemmestyringsassistent.

Amazon var tidlig på markedet med stemmestyring i høyttalere. Det er allerede solgt millioner i USA, og Amazon Alexa har derfor samlet en enorm katalog av tjenester som kan brukes til alt fra å bestille pizza til å sjekke bankkontoen din. Mengden av funksjoner gjør Alexa til favoritt hos mange.

Apple Siri er det opplagte valget hvis man har iPhone eller andre Apple-produkter. Det første produktet deres med stemmestyring som en sentral funksjon – HomePod – er imidlertid ikke på markedet ennå. Sammenlignet med de to konkurrentene har Siri den store fordelen at den snakker norsk, og man kan jo tenke seg at det kommer mange nye funksjoner med lanseringen av HomePod.

 

Hvilken høyttaler med stemmestyring skal jeg velge?

Markedet utvikler seg raskt, og det er mye å tenke på når du skal velge deg en høyttaler med stemmestyring.

De forskjellige høyttalerne kommer til å tilby et ulikt utvalg av assistenter. En modell kan for eksempel ha både Siri, Google Assistant og Alexa, mens en annen bare har Alexa. Det er også sannsynlig at en eksisterende høyttaler på et tidspunkt gjør det mulig å bruke flere assistenter, så det er dermed god grunn til å holde seg oppdatert.

Hvis du har tjenester eller apper som du bruker mye, så bør du kanskje sjekke om de er støttet av assistenten. Alexa er som nevnt ledende på funksjoner, men hvis du vil bruke tjenester som er eksklusive for Apple, så bør du vurdere Siri.

Sist, men ikke minst, så blir apper og tjenester programmert til hver enkelt type assistent. En app som Spotify kan altså fungere bedre eller dårligere til Alexa enn Google Assistant, akkurat som den kan fungere forskjellig på iPhone, Android og PC.

Hvis du passer på å tenke over disse tingene på forhånd, så er du på god vei til å ta det rette valget av høyttaler med stemmestyring. Og når det er gjort, er det bare å komme i gang med å nyte alle de nye mulighetene.

Vi tror du vil like mer enn bare denne siden

Vi bruker småkaker, aka cookies (informasjonskapsler), slik at du bl.a. kan bruke vår nettbutikk. Vi bruker dem også til å finne ut hvordan våre nettsider blir brukt, slik at vi hele tiden kan forbedre oss, selvsagt mens vi hører på vår favorittmusikk. Ved å fortsette, godtar du alt dette. Les mer om cookies her