Hopp til innhold

Slik får du best mulig lyd fra høyttalerne dine

LYTT BEDRE
PÅ ANLEGGET DITT

Alle anlegg spiller bedre når ting blir satt opp riktig fra begynnelsen. Lytt deg frem, så kan du nå langt, enten gratis eller for en relativt billig penge. Her er en rekke smarte tips for å få bedre lyd.

Både anlegget, høyttalerne og lytterommet ditt preger musikklyden vesentlig før den når frem til ørene dine. Og mye av kvaliteten kan gå tapt underveis. Her er en håndfuld tips og triks som du kan eksperimentere med hjemme. Kanskje finner du akkurat den detaljen du hadde oversett og som får lyden til å sitte som et skudd. Og du har allerede det viktigste måleutstyret klart til bruk, nemlig ørene dine.

Glem tonekontrollene

Før vi begynner vil vi gjøre det klart at du bare bør bruke tonekontrollene på anlegget (bass og diskant) som en siste utvei. De aller fleste lydproblemer skyldes nemlig rommet og plasseringen av høyttalerne, og du får et langt bedre resultat ved å kurere problemene her enn ved å lappe på lyden i ettertid.

Hvis du allikevel vil bruke tonekontrollene, så bruk dem bare til å dempe overdreven bass eller diskant som du ikke klarer å bli kvitt på andre måter. Hvis du fremhever noe på tonekontrollene, så vil lyden fort begynne å vrenge seg, selv ved moderat volum. Bare prøv å sette på yndlingssporet ditt, gi det en solid håndfull bass og diskant på kontrollene, og skru opp lyden. Da vil du høre hvorfor dette er en dårlig løsning.

Rommet – få store lydgevinster

Du har sikkert allerede et lytterom og et par høyttalere. Hvis du er i ferd med å skaffe deg noe nytt, så sier tommelfingerreglen at små høyttalere er best til mindre rom, mens store høyttalere trives best i store rom. Dette er imidlertid ikke en absolutt regel – smak og behag spiller også inn.

Rommet betyr utrolig mye for lyden. Harde overflater (fliser, betong, glassflater m.m.) reflekterer lyden og får den til å ringe og buldre. Hvis du vil ha den gode og dempede lyden som du for eksempel kjenner fra kinoene, så trenger du noen myke overflater som kan bryte og absorbere lydbølgene.

Du kan bruke tepper, gardiner, potteplanter, malerier, møbler, akustikkplater og mye annet til å dempe rommet. Det viktigste er å bryte de harde flatene og refleksjonene. Bruk fantasien, og eksperimenter med materialer og plassering. Det trenger ikke å være komplisert, og bare et teppe på det rette stedet kan forbedre lyden vesentlig.

Hvordan skal ting stå?

Gulv- og stativhøyttalere spiller som regel best hvis du setter dem med litt avstand til bak- eller sideveggene. Jo tettere du setter høyttalerne mot vegger og hjørner, jo mer bass får du. Dette fenomenet kan du utnytte hvis høyttalerne dine låter litt tynt i bassen, men bare til et visst punkt. Hvis du overdriver, så blir lyden uklar og buldrende.

I et veldig avlangt lytterom er det som regel best å plassere høyttalerne ved en av langveggene. Da får du færre resonanser og mindre brumming å slite med. Den klassiske regelen sier at du får best lyd hvis du og høyttalerne utgjør en likesidet trekant, der du har samme avstand til begge høyttalerne. Det er imidlertid rom for å eksperimentere litt, og det kan være fint for eksempel hvis innredningen din mer eller mindre dikterer hvor tingene skal stå.

Husk at stereoeffekten (romvirkningen) i lyden forsvinner hvis du setter høyttalerne for tett sammen. Dette kan fort skje med for eksempel minianlegg og PC-høyttalere. På den annen side blir det et ”hull” i midten av lydbildet hvis høyttalerne står for langt fra hverandre. Prøv å komme så tett på den likesidede trekanten som mulig – det er lett å høre forskjellen når du først har opplevd et korrekt stereobilde.  

Vinkling, høyde og lytteposisjon – små, viktige detaljer

Vinkling av høyttalerne inn mot lytteposisjonen påvirker lyden hørbart. Om resultatet blir bedre eller dårligere avhenger av lytterommet og høyttalerne. Her er det også rom for eksperimentering, men det er en god idé å starte med en titt i manualen og lese produsentens anbefalinger. En del høyttalere (for eksempel fra DALI) er laget for å spille rett fremover og vil typisk gi for mye diskant hvis du vinkler dem. Prøv å spille et par forskjellige musikkspor med og uten vinkling, og la ørene dine ta avgjørelsen.

Som hovedregel anbefaler HiFi Klubben at du plasserer høyttalerne dine slik at diskanten er noenlunde i ørehøyde når du sitter og lytter, uansett om høyttalerne er store eller små. De høye frekvensene fra diskanten er svært retningsbestemte, og du hører dem derfor best i ørehøyde.

Sist, men ikke minst: Finner du ikke en optimal plassering til høyttalerne, så prøv å flytte på deg selv i stedet. Det kan utgjøre en enorm forskjell å flytte stolen eller sofaen bare en halvmeter i den ene eller andre retningen, og kanskje er det nettopp det som løfter opplevelsen til et nytt nivå.

Tenk på underlaget – og naboen

Høyttalerne dine spiller best når de står helt stabilt uten å vippe. Store høyttalere spesielt fungerer godt med spikes (pigger) eller spesielle dempeputer i gummi, som gir bedre kontakt til underlaget. Spikes er best på myke underlag, mens gummiputer er for harde overflater og nesten et must hvis du har høyttalerne stående i en bokhylle. Når høyttalerne dine står optimalt får du færre vibrasjoner både i kabinetter og underlag. Dette gir bedre lyd og gladere naboer hvis du bor i leilighet.

Bruk et stivt og stabilt oppheng hvis du henger høyttalerne på veggen. Med ”nøkkelhull”-fester bør begge de nederste hjørnene på høyttaleren hvile mot veggen, eventuelt på et par gummiknotter. Husk at reglene med diskanten i ørehøyde og kraftigere bass tett på hjørner og vegger fortsatt gjelder. Det er praktisk med tanke på innredningen å henge høyttalerne helt oppunder hjørnene i taket, men det er ikke alltid bra for lyden.

Bruk skikkelige kabler – eller gå for trådløst

Uansett om du har et stort eller lite anlegg, så vil du amputere lydkvaliten hvis du bruker tynn lampettledning fra jernvarehandelen til høyttalerne dine. En skikkelig høyttalerkabel kan fås til en fornuftig pris, og den gjør at anlegget kan levere all den gode lyden du har betalt for. Har du valgt en trådløs høyttalerløsning, så kan du trygt hoppe til neste avsnitt. Da trenger du naturligvis ikke å lure på kabler.

Unngå å gjøre kablene lenger enn nødvendig, og sørg for at de sitter godt i kontaktene på både høyttalerne og forsterkeren. Løse kobbertråder ved kontaktene kan føre til stygge kortslutninger, så se etter en ekstra gang før du setter alt på plass.

Husk også å sjekke at pluss (rød) og minus (sort) på anlegget går til de tilsvarende kontaktene på høyttalerne. Ellers kommer signalet i ”motfase”, og lyden blir rotete uten ordentlig bass. Motfase er en klassisk brøler, og mange anlegg står og spiller i årevis på denne måten før noen oppdager det. De fleste høyttalerkabler har en tydelig markering på den ene lederen som gjør det mye lettere å få ting på rett plass.  

Nye høyttalere elsker massasje

Alle nye høyttalere – og hodetelefoner – inneholder en rekke mekaniske og elektroniske deler som må ”spilles inn”. Litt som et par nye sko som må gås inn litt før de sitter perfekt. Når du har brukt høyttaleren en stund vil du plutselig merke at lyden blir mer åpen og avslappet, med bedre bass og flere detaljer.

Det er derfor ingen grunn til panikk hvis de nye høyttalerne dine låter litt stivt når du akkurat har pakket dem ut av esken. Det er helt normalt. Hvis du vil fremskynde prosessen og få liv i lyden i en fart, så har du en god anledning til å besøke familien utenbys. Da er det bare å skru opp lyden godt på en musikkanal på radioen som spiller mens du er borte.

Lytt bedre – kom innom HiFi Klubben

Du kan lese flere tips i artikkelen vår Tips og triks om høyttaleren, men det aller viktigste er at du lytter selv. Kom innom en av HiFi Klubbens butikker, hør på høyttalerne våre, og spør i vei. Hos oss kan du høre produktene i ordentlige demorom før du handler, og vi vet hva som spiller godt sammen. La oss hjelpe deg med å finne den lydløsningen du blir mest fornøyd med.