Hopp til innhold

Få det beste ut av hodetelefonen din

TIPS & TRICKS
HODETELEFONEN

For å få maksimalt ut av en hodetelefon bør du bruke litt ekstra tid på valg av type, innspilling og vedlikehold. Her er noen gode tips til hvordan dette kan gjøres.

Valg av hodetelefon

Har du ennå ikke gått til innkjøp av en hodetelefon, kan dette første punktet være verdt å merke seg. Det finnes utallige merker, typer og funksjoner på markedet. Dette tipset er derfor ment som en liten veiviser i den store jungelen av hodetelefoner. Forutsetningene og behovet setter klare rammer for valget av hodetelefon. Noen er designet for trening, noen til reise, mens andre er ment til aktiv lytting i et stille rom med ekstern hodetelefonforsterker.

Skal du utelukkende bruke hodetelefonen til trening, kan det være lurt å vurdere såkalte in-ears med overføring av lyd via Bluetooth. Du får plugger som sitter godt i ørene, og du slipper en kabel som vikler seg inn i vektstanga eller sykkelstativet.

Er ditt primærbehov å ha god lyd på fly/buss/tog, bør du heller se etter hodetelefoner med såkalt aktiv støydemping. Denne typen teknologi innebærer at hodetelefonen har små mikrofoner som fanger opp transportstøy/periodisk støy og deretter lager en ”mot-støy”, som gjør at du opplever stillhet. En viktig bi-effekt av denne teknologien er at du får mer ut av musikken du lytter til. Dette er spesielt merkbart i bassområdet og et tydeligere definert stereobilde.

Dersom du er en skikkelig Hi-Fi-entusiast, og ønsker den beste lytteopplevelsen hjemme i stua, bør du definitivt se etter en hodetelefon som er ment for nettopp det – aktiv lytting. Slike hodetelefoner er ofte av typen åpne eller semi-åpne – de har liten grad av passiv støydemping. En slik type hodetelefon er derfor riktignok mindre egnet til reising og trening..

 

Utpakking og tilkobling av medfølgende kabel

I esken til de fleste hodetelefoner følger det med ekstrautstyr; som f. eks. bæreveske, ekstra kabel, overgang til vanlig jack osv. Pass på at du har lokalisert alle delene før du eventuelt kvitter deg med emballasjen.

Noen modeller har ekstern kabel, dvs. at kabelen ikke er loddet fast i selve driverenheten av hodetelefonen. På noen typer hodetelefoner må man først trykke kabelpluggen inn i hodetelefonen, for så å vri pluggen slik at den kommer i riktig spor. Dersom du opplever at du kun får lyd på ett øret, kan det hende at du ikke har fått plassert pluggen korrekt i hodetelefonen.

Innspilling og lydtrykk

Høyttalere behøver innspillingstid, det gjør også hodetelefoner. Selve enheten og de mekaniske egenskapene i denne forbedres over tid, og du vil oppleve at dine hodetelefoner spiller bedre etter 10-20 timers bruk. Heldigvis går dette betydelig raskere enn ved store og tunge gulvstående høyttalere. Et lite tips er å la din nye hodetelefon ligge å spille natta igjennom på et moderat volum. Med andre ord: Fyr opp en 10 timers spilleliste, gjerne med basstunge låter, og gled deg til ferdiginnspilte hodetelefoner sammen med morgenkaffen!

Et meget viktig tips er å være oppmerksom på hvilket lydnivå du spiller på når du lytter til musikken din. En hodetelefon sender lyd direkte inn i ørene dine, og man skal derfor være ekstra forsiktig med volumet. Lytting til musikk gjennom hodetelefoner over tid gjør at ørene blir trette, som igjen gjør at du kan få lyst til å skru opp lydstyrken for å kompensere for dette.

Føler man dette behovet, bør man heller ta en pause fra lyttingen for å skåne hørselen. For høyt lydnivå kan være direkte skadelig for hørselen din hvis du spiller høy musikk over lengre tid.  

 

Bluetooth versus kabel?


Dagens moderne mobiltelefoner har stort sett de nyeste og beste standardene for overføring av lyd via Bluetooth. Dersom du derfor har kjøpt en hodetelefon som støtter trådløs overføring fra telefonen, anbefaler vi at du bruker dette istedenfor kabel. Dette fordi den innebygde digitale-til-analoge-konverteren i telefonen din ikke er supergod. Du vil du dermed få en bedre lydopplevelse ved å bruke Bluetooth og hodetelefonens egne konvertere.Dersom du har kjøpt en hodetelefon med innebygget Bluetooth, må du sørge for at telefonen din også har aktivert Bluetooth og er i søkbar modus. Deretter er det bare å sammenkoble med hodetelefonen.

”Please, be gentle!”

Selv om du har kjøpt en kostbar hodetelefon, betyr ikke det at du bør bruke den som hammer eller la bikkja ha den som biteleke. En hodetelefon består av tynne ledninger, ømfintlige komponenter og ørsmå loddepunkter. Det vil si at de må behandles deretter. Et av våre viktigste tips er derfor: Vær forsiktig med din hodetelefon og den medfølgende kabelen – da vil du ha glede av den i mange år! Dersom kabelen har fått seg en knekk, er det selvsagt mulig å kjøpe en ny, gitt at kabelen ikke er loddet fast i selve hodetelefonen.

Et annet tips er å ikke tvinne kabelen stramt rundt hodetelefonen under transport. Dette kan i verste fall føre til skade på loddepunktet i kabelpluggen og i selve hodetelefonen. Forsøk heller å lage en sirkulær kveil av kabelen hvor du ikke genereres noen form for spenn i kabelen. Dersom det fulgte med reiseveske/reiseetui til hodetelefonen, anbefaler vi at du bruker denne under transport. Den er spesialtilpasset hodetelefonen og vil til en viss grad beskytte mot støt og fukt.


T&T_HP_4_800x450.jpg

T&T_HP_5_800x450.jpg

Aktiv støyreduksjon / Noise cancelling / ANC

Er du mye ute og reiser og benytter fly, buss eller tog i stor grad, har du mest sannsynlig kjøpt en hodetelefon med såkalt aktiv støydemping. En slik hodetelefon har mikrofoner og prosessorer som registrerer utvendig støy og deretter lager en ”mot-støy”. Resultatet? Deilig stillhet bak musikken! Denne teknologien krever riktignok strøm. Sørg derfor alltid for at du har strøm på batteriet. De fleste hodetelefoner med aktiv støydemping er faktisk ganske avhengige av at du har denne støydempingen påskrudd for å få optimal lydkvalitet.

NB! Vær spesielt oppmerksom på trafikken dersom du velger å ha hodetelefonene på deg med støydempingen aktivert når du er ute å går/sykler. Trafikk- og transportstøy blir merkbart redusert, og det kan derfor være vanskelig å oppfatte lyden av trikken som kommer mot deg.

Hodetelefonforsterkeren – til de ekstra gode opplevelsene

Dersom du har investert i en god hodetelefon og virkelig ønsker de optimale lydopplevelsene, kan vi sterkt anbefale en ekstern hodetelefonforsterker. Grunnen til dette er at de innebygde forsterkerne i telefonen/nettbrettet/PC/Mac ikke er spesielt vellydende, hverken i dynamikk, definisjon eller stereobilde. Det finnes i dag små og nette, men svært effektive og velspillende hodetelefonforsterkere. Disse tar ikke større plass enn en fyrstikkeske og vil løfte musikken din til uante høyder!

Vi er her for deg!

Vi legger sjela vår i at du skal få de beste opplevelsene med din hodetelefon. Hvis du har gått igjennom tipsene våre ovenfor, bør du være godt rustet for å få meget gode musikkopplevelser, uten å måtte bruke mangfoldige timer på klø deg i hodet over tekniske begreper og innstillinger. Om du derimot fortsatt er litt usikker, eller har tekniske utfordringer, er det bare å kontakte oss.

Stikk innom din lokale Hi-Fi Klubben-butikk eller kontakt vår kundeservice – vi er her for at du skal få knallbra musikkopplevelser!