Hopp til innhold

Hold øynene åpne når du sammenligner watt på hjemmekino-receivere og forsterkere. Ellers er det fare for at du lurer deg selv.

EKTE WATT
ELLER JUKSEWATT?

Watt er bra, masse watt er enda bedre. Watt er nemlig med på å få deg til å velge én hjemmekino-receiver fremfor en av konkurrentene. Produsentene slåss om å produsere de flotteste effekttallene, og de skyr ikke ufine midler.

Vil du ha hi-fi eller skriketoner?

Leser du et sted at en 7-kanals hjemmekino-receiver har en effekt på f.eks. 100 watt, mente dette før i tiden ”100 watt i to av de syv kanaler i hele frekvensområdet ved lav forvrengning”. Altså absolutt ikke 100 watt i alle kanaler på én gang, men i det minste nok til å spille stereo i fornuftig hi-fi-kvalitet. Det er også slik man tradisjonelt sett har oppgitt effekten på stereoforsterkere, så sett i det lyset gir det mening.

Noen produsenter – f.eks. Onkyo, Pioneer og Sony – ser imidlertidig stort på både musikken og anstendigheten. Uten å blunke oppgir de effekten målt i en 1 kHz testtone i 6 ohm og i én enkelt av de syv kanalene. Med andre ord: En skingrende skriketone i mono, til og med med høy forvrengning!

Denne ”skrike-watten” tilsvarer det samme som å måle toppfarten på den nye bilen din ned en fjellside med både vinden i ryggen og mors kjøttkaker til middag. Det ville du sannsynligvis kalle juks. Hvorfor skal du da finne deg i jukse-watt i hjemmekinoen din?

Noen produsenter bruker svært useriøse målemetoder for å få receiverne sine til å se kraftigere ut enn konkurrentenes. Sjekk watt-tallene grundig – ellers blir du lurt!

Let og du skal finne – hvis du er heldig

Det er ille nok at produsentene gir deg et kunstig og oppblåst watt-tall på receiveren. Men de ”glemmer” samtidig å fortelle deg at dette er et salgstriks, og du får ingen henvisninger til de virkelige og seriøse tallene.

Selv for fagfolk kan det være vanskelig å gjennomskue tallene, og det er ikke en gang en selvfølgelighet at du finner seriøse watt-oppgivelser på produsentenes hjemmeside. Ofte må du helt bakerst i manualen for å finne reelle målinger, og da vil du oppdage at de har krympet til det ugjenkjennelige. 

Her er den lille skriften

Vi syns selvfølgelig ikke at det er rimelig at du skal laste ned og rote deg gjennom tykke manualer for å kunne sammenligne receivere. Derfor har vi funnet et eksempel på tre modeller til ca. samme pris, så du kan kan få en fornemmelse av hva du står ovenfor.

Legg merke til hvordan tallene går opp og ned i takt med målemetoden:

Målemetode

Målebetingelser

Denon AVR-x2000

Onkyo TX-NR626

Sony STR-DN1040

Seriøs stereo hi-fi-måling

8 ohm, kont. effekt, 20-20.000 Hz, 0,05% forvrengning, 2 kanaler i drift

95 watt 

-

-

Seriøs stereo hi-fi-måling, men med litt høyere forvrengning

8 ohm, kont. effekt, 20-20.000 Hz, 0,08% forvrengning, 2 kanaler i drift

- 95 watt -

Hi-fi-måling, men litt oppblåst

6 ohm, 20-20.000 Hz, 0,09% forvrengning, minimum RMS

- -

100 watt

Hyletone i to kanaler

6 ohm, 1kHz, 1% forvrengning, stereo

- -

120 watt

Hyletone i én kanal

6 ohm, 1kHz, 1% forvrengning, 1 kanal i drift

195 watt

160 watt

165 watt

Watt alene sier ikke alt om lydkvaliteten. Strømforsyning, komponenter og konstruksjon er minst like viktig for en god lydopplevelse. Men hvis watten er målt på noenlunde samme måte, kan du i det minste sammenlige epler med epler og pærer med pærer. Så unngår du å lure deg selv.

Vi gir deg alt vi har

I Hi-Fi Klubben mener vi at det er useriøst å oppgi utgangseffekt med én kanal i drift, men da konkurrentene ikke slutter med å oppgi disse tallene, oppgir vi de også, så du kan sammeligne på et rettferdig grunnlag. Det er absolutt ikke med glede, og vi nekter å bruke skrike-watt til å markedsføre produktene våre.

”Stereo-watten” er den mest utbredte på markedet akkurat nå, og så du kan sammenligne enklest mulig, har vi valgt dette tallet som utgangspunkt i Hi-Fi Klubben. Men du får også alle de andre alternative tallene som vi har klart å dra ut av produsentene våre. Du trenger bare å sjekke spesifikasjonene i våre produktbeskrivelser. Bruk de – de er der for din skyld!

Rett skal være rett

Vi sier ikke at produktene fra Sony og Onkyo er dårlige. Vi vil bare unngå at de oppblåste tallene får deg til å tro at receiverene deres er dobbelt så kraftige som tilsvarende modeller fra Denon, NAD, Cambridge eller andre. Det er de ikke, og det vil du kjapt oppdage ved en REELL sammenligning hvor du bruker ørene og sunn fornuft.

Faktisk er NAD og Cambridge blant de ganske få produsenter som også tør å oppgi de mest krevende tallene, nemlig alle kanaler kjørt med full effekt. Vi ser frem til den dagen da alle de andre følger deres eksempel. Da får du nemlig se den nakne sannheten istedenfor rosa skyer av salgsgass.

Stikk innom Hi-Fi Klubben og få demonstrert en hjemmekino-receiver fra f.eks. Denon eller NAD. Vi spiller mer enn gjerne musikk eller film for deg. Etterpå kan du så hygge deg med å gå til Onkyo- eller Sony-forhandleren og be om å få spilt en skriketone på bånn spiker i én kanal. Stikk vatt i ørene først og se dem lide. Det har de fortjent.