Hva betyr Klasse A, Klasse AB og Klasse D?
Utgangstrinnet på en forsterker kan være bygget opp av mange forskjellige teknologier. De som er viktigst å kjenne til er Klasse A, Klasse AB og Klasse D.
Klasse A er den eldste teknologien som også er lettest å konstruere. Her er alt 100% analogt, og Klasse A-forsterkere er kjent for å gi en varm og musikalsk lyd. De er dessverre også veldig upraktiske, siden alle transistorer i utgangstrinnet hele tiden trekker full effekt, uansett om man spiller høyt eller lavt. Dette betyr at Klasse A-forsterkere blir enormt varme og krever dyre kjøleribber og strømforsyninger, selv om de bare kan levere noen få watt. Klasse A-teknologien lever imidlertid i beste velgående i forforsterkere, hodetelefonforsterkere og andre steder der signalet bare skal forsterkes litt. Det kan godt tenkes at deler av den analoge elektronikken i anlegget ditt jobber i klasse A.
Klasse AB er et praktisk kompromiss og en teknologi som finnes i de fleste klassiske hi-fi-forsterkere fra en tid tilbake. Her jobber transistorene i utgangstrinnet på skift for å drive høyttaleren, og effekten som trekkes er proporsjonal med utgangssignalet. Klasse AB-forsterkere kan klare seg med noe mindre kjøleribber og strømforsyninger enn klasse A, siden det er ”bare” rundt halvparten av strømmen som går inn i forsterkeren som ender opp som varme. En god Klasse AB-forsterker er fremdeles favoritten blant mange hi-fi-entusiaster på grunn av den varme og naturlige, analoge klangen. Denon og norske Hegel er eksempler på produsenter som dyrker disse kvalitetene i en rekke veldig gode produkter.
Klasse D er den nye eleven i forsterkerklassen. Klasse D-forsterkere kalles ofte digitale forsterkere, selv om dette ikke helt er korrekt. Det kan nemlig inngå analoge elementer i en Klasse D-konstruksjon, og disse ”hybrid-digitale” forsterkermodulene (Hypex, Purifi m.fl.) brukes for eksempel i en rekke forsterkere fra NAD, helt opp i den høyeste kvalitetsklassen. På den andre siden står produsenter som danske Lyngdorf Audio, som har spesialisert seg på 100% digitale audiofile konstruksjoner.
I forhold til tradisjonell Klasse A og Klasse AB er de digitale forsterkerne bygget på en helt annen måte som (litt forenklet) minner mer om en FM-radiosender enn en tradisjonell forsterker. Lydsignalet brukes til å modulere et høyfrekvent ”firkantsignal” eller digitalsignal, og etter forsterkningen omdannes signalet til lyd igjen ved hjelp av et filter. Klasse D-forsterkere er svært effektive, og nesten all energien går til å forsterke selve musikken i stedet for å utvikle varme. Derfor trenger de heller nesten ikke kjøling.
Noen mener at Klasse D-forsterkere har en kald og uengasjert lyd, men dette er nok hovedsakelig forestillinger som stammer fra tidligere tider da teknologien var vesentlig mer primitiv. I dag finnes det massevis av gode Klasse D-forsterkere som spiller svært musikalsk, samtidig som de ofte er veldig nøytrale og presise i lyden. Uansett klasse er ingen forsterkere like, og du kan også finne eksempler på Klasse AB-forsterkere som låter kjølig og Klasse D-forsterkere med en varm klang.