Streaming er noe du støter på overalt. Uansett hvor du leser om hi-fi, vil du komme borti begrepet streaming og høre snakk om streamere. Men hva betyr det egentlig?
En streamer er kort sagt et apparat som kan ta imot og spille av et streamet digitalt signal. Altså et signal som spilles av mens det overføres over et nettverk (wi-fi eller kablet). Siden det dreier seg om hi-fi her, så er det snakk om et lydsignal i dette tilfellet.
Det streamede signalet kan være musikk fra en streamingtjeneste, som for eksempel TIDAL eller Spotify, men det kan også være en lydfil som du har liggende på mobilen og streamer trådløst til streameren din. Det kan også være (hold deg fast nå!) et streamet signal fra en streamingtjeneste som du streamer på mobilen før det streames videre til en trådløs høyttaler eller en streamer i stereoanlegget... eller noe enda mer kronglete.
Hvis alt dette høres upresist og forvirrende ut, så er det fordi begrepet streaming brukes i hytt og pine om alt som handler om å spille av lyd og video samtidig som det overføres. For det er egentlig bare det det betyr (se også boksen ”Streaming eller nedlasting”)
Lyden spilles av mens den mottas
Begrepet en streamer dekker mange forskjellige teknologier og typer apparater som kun har det til felles at de kan spille en digital datastrøm. Dermed kan det være stor forskjell på pris og funksjonalitet mellom streamere. Den dyreste streameren hos HiFi Klubben koster mer enn 50 ganger så mye som den billigste, men så kan den dyreste også gjøre tilsvarende mye mer. Den billigste er en Bluetooth-mottaker til å overføre lyd fra mobilen, mens den dyreste er en komplett high end-forsterker som også kan ta imot streamet lyd.
Under kan du lese om streamingteknologiene og -begrepene som kan være nyttig å kjenne til.
Bluetooth – praktisk og primitivt
Bluetooth er nok den simpleste formen for streaming, men også den formen som er mest brukt. Bluetooth brukes typisk til å sende lyd fra mobilen eller en bærbar PC til musikkanlegget, for eksempel for å få ordentlig lyd på YouTube-videoer. Hvis man skal være helt presis, så er ikke Bluetooth egentlig ekte streaming – man kan heller beskrive det som en ”trådløs kabel” mellom to Bluetooth-enheter. Ordentlig streaming foregår per definisjon over et nettverk, og Bluetooth fungerer nettopp uten nettverk. I praksis oppleves det imidlertid ofte som to sider av samme sak, og derfor tar vi også opp Bluetooth her.
Fordelen med Bluetooth er spesielt at all lyd som kan spilles på for eksempel mobilen eller PC-en også kan spilles trådløst på Bluetooth-mottakeren. Dette skjer uten at det kreves wi-fi eller internett, siden teknologien er ”point to point”. Dermed er det lettvint å spille trådløs musikk overalt – for eksempel på hytta – og vennene dine kan også lynraskt spille en låt fra telefonen sin uten å måte streve med wi-fi-passord og oppsett.
Mottakeren trenger ikke å ha avanserte funksjoner, og derfor kan en ren Bluetooth-mottaker lages veldig billig. Ulempen er at Bluetooth-protokollen ikke er beregnet på høy lydkvalitet, siden overføringen i utgangspunktet skjer med lav bithastighet og høy komprimering. Problemet kan til en viss grad gjøres mindre med mer avanserte protokoller, som aptX og aptX HD. Dette gir en lydkvalitet som nærmer seg CD-kvalitet, vel å merke hvis både avsender og mottaker støtter det. En annen ulempe er at Bluetooth også vil tære på telefonbatteriet, og hvis noen ringer til deg, så stopper musikken. Du får heller ikke alle de smarte mulighetene som ordentlig wi-fi-streaming kan gi deg, som for eksempel multirom.



Hi-fi med wi-fi
AirPlay 2 (og forgjengeren AirPlay) er et bedre alternativ til Bluetooth. Med Bluetooth streames lyden fra mobilen over for eksempel en 264 kilobits forbindelse som også kan finne på å ryke når du kommer mer enn noe få meter unna, men med AirPlay sendes lyden over wi-fi og i full, ukomprimert hi-fi-kvalitet. De fleste bedre streamere støtter AirPlay 2. Baksiden av medaljen er at det i utgangspunktet bare er Apples telefoner og PC-er som støtter AirPlay, og det forutsetter at wi-fi-nettet ditt er stabilt.
Chromecast er Googles svar på AirPlay. Har du en Android-mobil, så er det like lett å streame musikk tapsfritt over wi-fi som det er for Apple-brukere å gjøre det samme med AirPlay. Chromecast er bygget inn i mange streamere, musikkanlegg og forsterkere. For eksempel finner du Chromecast i NAD C338, NAD AMP1 og Lyngdorf TDAI-1120.
Streaming er mer stabilt med kabel
Trådløst nettverk (wi-fi) er så utbredt at vi tar det for gitt, men likevel har de fleste streamere fortsatt en port til nettverkskabel. Hvis du vil høre på musikk i HD-oppløsning, eller hvis det er mange forstyrrelser i rommet, så gir det ekstra god mening å trekke en kabel mellom ruteren og streameren i stedet for å overføre signalet trådløst. Ukomprimerte HD-filer kan nemlig sette det trådløse nettverket på en hard prøve, spesielt når resten av de trådløse apparatene i husstanden skal konkurrere om oppmerksomheten til ruteren. Når det kommer til stykket er ikke wi-fi-signaler annet enn radiobølger som kan forstyrres av både vegger, møbler, annen elektronikk og til en viss grad personer med eller uten telefoner i hendene.
Streaming i hele huset med multirom
Streaming handler ikke bare om å streame fra mobilen og til anlegget i samme stue. Med multiromssystemer kan du nyte musikken i alle rom i huset. Multiromssystemer som Sonos, Bluesound (NAD) og HEOS (Denon) har alle mulighet for å spille musikk fra streamingtjenester som Spotify, TIDAL, Qobuz og Deezer. Noen lar deg også streame lyd fra analoge innganger – med for eksempel lyd fra en PC eller platespiller – rundt til alle høyttalerne i systemet.
Frem og tilbake
De fleste streamere er egentlig streamingmottakere som er beregnet på å spille av en lydstrøm som streames fra en annen enhet eller fra en streamingtjeneste. Likevel kan noen enheter også fungere som avsendere og dermed streame lyd til andre enheter. Dette ser du spesielt i multiromssystemer der for eksempel en hjemmekinoreceiver fra Denon med integrert HEOS eller en NAD-receiver med integrert Bluesound sender lyd til trådløse høyttalere i systemet.
Integrert eller separat?
Å få streaming på anlegget betyr ikke nødvendigvis at du må rydde plass til enda et apparat. Mange forsterkere og receivere har integrerte streamingfunksjoner. Det samme gjelder multiromshøyttalere som har både forsterker- og streamingfunksjonalitet bygget inn fra fabrikken.
Bitrate
Er bitraten på sporet høyere enn det nettforbindelsen klarer, så vil avspillingen falle ut med jevne mellomrom. På samme måte setter bitraten i streamingen også en begrensning på kvaliteten. Selv om du har verdens raskeste nettforbindelse, så låter en 128-kilobits lydfil like elendig.
For full CD-kvalitet kreves det en bitrate på 1411 kilobit i sekundet. Bithastigheter på 320 kilobit eller lavere, som du finner på mange streamingtjenester, har en lydkvalitet som minner om MP3-filer.
Streaming eller nedlasting?
Der er i prinsippet to måter å spille av et digitalt signal på: avspilling av en lokal fil eller streaming. Forskjellen er at en fil som spilles av må i sin helhet befinne seg på den enheten den spilles fra, uansett om det er snakk om en nedlastet lydfil (for eksempel en podcast) på telefonen din eller et album eller en film på en nettverksharddisk.
Når det streames, så spilles signalet av i sanntid mens det tas imot. Avspilleren kan altså ikke ”se” enden på filen når avspillingen begynner, og hele filen kommer aldri til å befinne seg på enheten din. Slik fungerer det når du for eksempel hører på musikk fra en streamingtjeneste som TIDAL eller Spotify. Man kan si at hvis avspilling av en fil er som å drikke et glass vann, så blir streaming som å drikke direkte fra kranen.
MQA
Master-innspillingene er inkludert i HiFi-abonnementet, men hvis du vil spille musikk i HD-kvalitet fra TIDAL, så må streameren din støtte MQA-formatet. Dette gjør blant andre NAD M33, NAD M10 og Bluesound NODE / POWERNODE.