Du vil ha en subwoofer. Du vet det kanskje ikke selv ennå, men når du først har prøvd en subwoofer på systemet ditt, så ser du deg ikke tilbake. Det er ingen vanlige høyttalere som kan spille den dypeste bassen i et klassisk orgelstykke eller en brutal technolåt. Uansett musikksjanger vil du oppleve at subwooferen gir mer driv, mer dynamikk og mer liv til musikken din.
Det blir også lettere å sette opp høyttalerne dine når du har en subwoofer. Du la kanskje merke til at stereobildet var fantastisk da høyttalerne dine var lenger ute i rommet, men bassen var langt bedre da du satte dem inn mot veggen. Med en subwoofer kan høyttalerne dine konsentrere seg om å lage et tredimensjonalt stereobilde, mens subwooferen sørger for de lave frekvensene du kan kjenne på kroppen.
Slik plasserer du subwooferen din
Å plassere en subwoofer krever en annen fremgangsmåte enn å plassere et par høyttalere, men det er ikke så vanskelig, og du vil nok synes at det er ganske moro når du først setter i gang. Hele ideen er at du skal få rommet til å spille på lag med subwooferen din. Subwooferen skal spille så lavt og så lite som mulig, mens rommet skal forsterke lyden.
Start med å plassere subwooferen i lytteposisjonen. Velg en innspilling med virkelig dyp bass, og spill på ganske høyt volum. Begynn å bevege deg rundt i rommet. Du vil legge merke til at bassen låter fantastisk noen steder i rommet, og at den nesten ikke er hørbar andre steder. Subwooferen din skal stå på gulvet, så du bør egentlig krabbe rundt mens du lytter. Beveg deg til det stedet du tenker at subwooferen vil ta seg best ut. Er bassen stram, kraftig og fyldig? Fantastisk! Er bassen svak, som om subwooferen var avslått? Ingen fare – bare prøv et annet sted. Sannsynligvis er det et av hjørnene i rommet som låter fantastisk, og dette vil være et godt sted for subwooferen din. Hvis du sliter med å høre forskjell, kan du koble fra høyttalerne dine, slik at de ikke forstyrrer lyden fra subwooferen. Pass på å beholde samme volum hvis du gjør det på denne måten. Har du funnet stedet der bassen låter best? Plasser subwooferen der, et lite stykke fra veggen.



Tilpass subwooferen til høyttalerne dine med Room EQ Wizard
Nå som subwooferen din er plassert perfekt, må du stille den inn til å passe med høyttalerne. Det er to forskjellige tilnærminger for å få til dette. Én måte er å la høyttalerne dine spille hele frekvensområdet de klarer og la subwooferen ta resten. Det menneskelige øret kan høre lyder fra 20 kHz helt ned til 20 Hz, men de aller laveste frekvensene blir vanligvis ikke brukt i det meste av musikk. Hvis du ser på spesifikasjonene til høyttalerne dine, vil du se at produsenten har målt frekvensområdet de kan jobbe i, altså de høyeste og laveste tonene de kan spille. For eksempel kan DALI OPTICON 6 MK2 spille fra 49 kHz ned til 30 Hz ifølge manualen. I praksis vil det dypeste frekvensområdet være begrenset av effekten på forsterkeren din, størrelsen på rommet og plasseringen av høyttalerne.
Du kan også måle responsen på systemet ditt med en mikrofon og justere subwooferen ut ifra resultatene. Programmet Room EQ Wizard er en gratis app som du kan bruke til å måle en masse forskjellige ting i lydsystemet ditt. For å komme i gang trenger du en ordentlig USB-mikrofon og et mikrofonstativ. Sett mikrofonen i lytteposisjonen, og mål. Nå kan du se på hvilken frekvens høyttalerne dine slutter å spille og dermed hvor subwooferen skal ta over. Prøv noen forskjellige innstillinger for å se hvilken delefrekvens (crossover) som gir den flateste (mest lineære) responskurven. Den vil ikke være helt perfekt ennå. Da må det en eventuell romkorreksjon til. Denne metoden fungerer også til å stille inn volumet på subwooferen i forhold til høyttalerne.



Du kan også bruke Room EQ Wizard til å måle forsinkelsen mellom høyttalerne og subwooferen, noe som kan være til stor hjelp for å få systemet til å låte sammenhengende og rent. Graden av forsinkelse mellom høyttalerne og subwooferen er avgjørende for det lydmessige resultatet. Siden subwooferen har sin egen forsterker og sine egne innstillinger, har den en kort forsinkelse før den spiller. En avstandsmåling til høyttalerne og subwooferen uten noe mer vil ikke ta høyde for dette.
Denne forsinkelsen kombinert med plasseringen i rommet i forhold til lytteposisjonen utgjør en stor forskjell. Lyden fra høyttalerne skal treffe ørene dine samtidig med lyden fra subwooferen, slik at det låter som ett system. Forsinkelsen i lyden kan også ødelegge frekvensresponsen, slik at det blir for høy eller for lav lyd på enkelte frekvenser. Det er ikke alle forsterkere som kan kompensere for forsinkelser, men hvis din har denne muligheten, så bør du sørge for å stille denne korrekt før du setter delefrekvensen og gjør en romkorreksjon.
Juster subwooferen med øret
Sjekk om den foretrukne streamingtjenesten din har et album med frekvens-testtoner, og hør på dem på et ganske høyt volum uten subwoofer. Testtonene burde låte jevnt og like høyt, men i takt med at frekvensen går nedover, vil du høre at lyden blir svakere. På et tidspunkt vil du knapt høre testtonen fra der du sitter. Noter hvilken frekvens dette er på, og sett delefilteret på subwooferen til denne frekvensen. Nå vil subwooferen din filtrere vekk alle signaler som er høyere enn denne frekvensen og kun spille de som er lavere. Hør på testen igjen, og juster volumet på subwooferen til den låter like kraftig som høyttalerne dine. Låter alle tonene like høyt? Fantastisk! Hvis ikke, prøv å sette delefrekvensen litt høyere, slik at høyttalerne og subwooferen overlapper en smule.
Fordelen med denne metoden er at høyttalerne dine spiller slik produsenten hadde tenkt det. Høyttalerne har blitt utviklet og grundig balansert av eksperter, og det du i prinsippet gjør er bare å legge til de frekvensene de ikke klarer å spille. Dette vil gi deg en varm og fyldig lyd som du kommer til å elske!



Delefrekvens/Crossover – en smart funksjon for å fordele de dype tonene mellom subwooferen og høyttalerne
Det finnes en annen måte å sette opp subwooferen din på. Hvis du har en forsterker som har sitt eget delefilter, er dette noe du med fordel kan benytte deg av. Nesten alle hjemmekinoreceivere og de fleste stereoforsterkere kan gjøre dette. Poenget er at det er veldig vanskelig for høyttalerne dine å fylle rommet med de laveste frekvensene. Selv de største og beste høyttalerne har problemer med dette, og mye av det handler om hvor kraftig forsterkeren din er. Hvis du filtrerer bort de lave frekvensene fra høyttalerne, så åpner de seg opp og vil låte mer avslappet og dynamisk i mellomtonen og diskanten. Subwooferen din tar seg av bassen, og høyttalerne vil ha frie tøyler til å briljere med resten.
Det er ingen fasit på hva som er en god delefrekvens for subwooferen; du blir nødt til å lytte deg fram og ta avgjørelsen selv. Start på 80 Hz, slik at høyttalerne dine spiller alt som er ned til 80 Hz før de gir seg. Subwooferen vil da spille alt fra 80 Hz og nedover. 80 Hz er litt lavere enn grensen for frekvenser det menneskelige øret kan retningsbestemme. Dette er bra, for det er ikke meningen at du skal kunne høre hvor subwooferen din befinner seg. Hør på favorittlåtene dine, og start med å fokusere på både mannlig og kvinnelig vokal. Sammenlignet med når du lar høyttalerne dine spille hele frekvensområdet – som de normalt gjør – legger du nok merke til at stereobildet er mye bedre nå. Hvis du har store høyttalere med god bass, kan du prøve å sette delefrekvensen en smule lavere. Målet er at høyttalerne og subwooferen din spiller som en samlet helhet der alle delene samarbeider optimalt.