Hopp til innhold

Slik stiller du inn
subwooferen

En subwoofer gir stereo- eller surroundsystemet ditt en helt ny dimensjon med dyp, deilig og slagkraftig bass. Her får du litt tips til plassering og oppsetning, så du kommer trygt i mål med din nye og fyldige lyd.

Subwooferen gir deg en mye mer spennende lydopplevelse, uansett om det står musikk eller film på menyen. Du må bare én gang for alle sørge for at subwooferen står riktig plassert, og at den er riktig innstilt. Det hjelper vi deg med i denne lille guiden.

  • Hvor skal subwooferen stå?
  • Tilkobling til stereoanlegg
  • Tilkobling til hjemmekino
  • Innstilling av volum, fase og delefrekvens
  • Romkorreksjon med subwoofer

Plassering
av subwooferen

En av de store fordelene med subwooferen er at du kan plassere den nesten overalt, og fortsatt få et godt lydmessig resultat. Øret kan ikke oppfatte hvor de aller dypeste tonene kommer fra (cirka 80 Hz og nedover), og det er nettopp dette fenomenet du utnytter med subwooferen.

I et stereosystem vil det som regel gi et godt resultat å plassere subwooferen på linje med de to høgtalerne, uansett om den står fritt på gulvet, eller om du velger å skjule den i et møbel. Helt korrekt burde subwooferen stå midt mellom de to høyttalerne, men den kan også stå ut til siden eller lengere bak, så lenge den er riktig innstilt.

Hvis du vil ha maksimal bass, kan du utnytte rommets egen forsterkning og plassere subwooferen i et hjørne. Det kan være en svært velfungerende løsning, ikke minst til hjemmekino, hvor det er fett med en eksplosiv bass, som virkelig kan kjennes på kroppen. Noen subwoofere har flatt design, så du også har mulighet for å gjemme dem under sofaen. Dermed blir det ikke mye mere diskret.

På subwooferens bakside finner du en håndfull tilkoblinger og knapper, som kanskje ikke er til å forstå seg helt på, hvis du ikke har hatt en subwoofer før. Hvilken tilkobling du skal bruke avhenger av anlegget dit, og om du spiller i stereo eller surround.

Tilkobling til
stereoanlegg

Til et vanlig stereosystem skal du som regel koble til subwooferkabelen din til en av de to R/L-inngangene (rød/hvid). Som utgangspunkt betyr det ikke noe hvilken av de to du bruker, men det er allikevel mening bak galskapen. Enkelte anlegg har nemlig lavere utgangssignal enn andre, og dermed kan du fordoble signalstyrken (gain) ved å bruke to kabler eller en Y-splitter. Hvis den automatiske av/på-funksjonen på subwooferen ikke virker skikkelig, kan du ofte løse problemet på denne måten.

På de fleste subwoofere finner du også en inngang eller en innstilling som heter LFE. Den brukes mest til surround, men også på noen mer avanserte stereoanlegg med «Bass Management». Her sørger forsterkeren din selv for å sende det ønskede bass-signalet til subwooferen, og du kjører derfor utenom det innebyggede delefilteret i subwooferen. Fordelen med denne løsningen er at du kan fjerne den aller dypeste bassen vekk fra dine primære høyttalere og overlate den til subwooferen. Dermed kan du spille både høyere og mere u-forvrengt på systemet dit. Smart!

Enkelte subwoofere har ytterligere et sett «SPK» eller «Speaker Level» tilkoblinger som du kan bruke hvis anlegget ditt ikke har utgang til subwoofer eller pre-out. Her kobler du subwooferen via høyttalerkabler fra forsterkeren, men det er noe mer omstendelig, og lydmessig er det heller ikke optimalt. Bruk derfor denne tilkoblingen kun om du ikke har andre muligheter.

Tilkobling til
surround

I et surround-system til hjemmekino skal du koble til subwoofer-kabelen i den inngangen som heter LFE (low-frequency effects). I surround har bassen sitt eget separate LFE-lydspor, og receiveren din sørger selv for å sende riktig signal til subwooferen. Hvis du skal bruke subwooferen din til surround, og den ikke har noen LFE-inngang må du bruke en av de to L/R-inngangene og skru knappen til delefrekvens (crossover) opp til den høyeste verdien, normalt 120-140 Hz.

De fleste surround-receivere har en innebygget guidefunksjon som hjelper deg til et riktig oppsett av subwooferen din. Følg guiden, eller kom innom din HiFi Klubben butikk om du er i tvil om noe. Så får vi nok tingene til å spille som de skal.

Innstilling
av volum, fase og delefrekvens

Når subwooferen din spiller optimalt, smelter bassen sammen med lyden fra dine primære høyttalere, så du får et naturlig og sammenhengende lydbilde fra de høyeste, til de dypeste toner. Det kan kreve litt energi, og eksperimentering, før du treffer den helt perfekte innstillingen, men det er absolutt verdt bryderiet. Da får du nemlig fullt utbytte av subwooferen, hver eneste gang du bruker anlegget ditt.

I stereoanlegget kan du starte med å sette crossover (delefrekvens) til 80 Hz med kompakthøyttalere eller 60 Hz med gulvhøyttalere. Skru opp på subwooferen – gjerne litt ekstra kraftig – og spill noe musikk med en solid og variert bass. Da er du klar til å justere inn lyden skikkelig. Få eventuelt en venn til å hjelpe deg med knappene, mens du selv lytter i sofaen. Så er det mye lettere å stille inn.

Bak på subwooferen finner du en knapp som heter «Phase» (fase), som regel med to innstillinger (0/180 grader). Når høyttalere spiller i fase, betyr det kort fortalt, at membranene beveger seg utover og innover samtidig, slik at du får den kraftigste samlede lyden. Velg den innstillingen som gir den kraftigste bassen i lytterposisjonen din. Da er du i mål med fasen. Neste punkt er crossover/delefrekvens, dvs. hvor høyt opp i toneområdet subwooferen skal spille.

80 Hz er som nevnt et godt utgangspunkt for delefrekvensen med kompakte høyttalere, mens store gulvhøyttalere normalt vil ha en noe dypere innstilling rundt 50-60 Hz. Det avhenger både av høyttalere, subwoofer og din personlige smak, hva som fungerer best. Prøv å flytte delefrekvensen litt opp og ned, og velg den innstillingen som gir deg den mest sammenhengende og naturlige bassen.

Når du har stilt inn delefrekvensen, kan du skru ned volumet igjen, så bassen ikke lengere er overdreven kraftig. Prøv å leke litt med delefrekvensen igjen – kanskje trenger den ett siste rykk den ene eller andre veien, og i så fall skal volumet kanskje også finjusteres etterpå. Men da er du i mål.

Til slutt skal du stille inn av/på funksjonen på subwooferen. Normalt vil du velge å la subwooferen skru seg på og av automatisk, sammen med anlegget. Hvis det ikke virker skikkelig, kan du som tidligere nevnt prøve med en Y-splitter for å forsterke inngangssignalet til subwooferen. Da kan den lettere reagere når anlegget startes opp.

Romkorreksjon
med subwoofer

De fleste bedre hjemmekino-receivere, og en rekke avanserte stereoanlegg, har en eller annen form for digital romkorreksjon innebygget (Audyssey, RoomPerfect, Dirac Live m.fl.). Disse systemene kan korrigere lyden for resonanser og brum, som skylles lytterommet, men de kan også overstyre de fleste av de innstillingene som du ellers skulle måtte gjøre manuelt på subwooferen din.

Systemene for romkorreksjon virker på forskjellig måte, og om du vil bruke dem for å kjøre subwooferen din helt i mål, anbefaler vi å lese produsentens egen guide for oppsett. Felles for alle systemene er dog, at lyden etter romkorreksjon ofte kan virke litt blodfattig, fordi målet har vært en lineær og «korrekt» gjengivelse. Til gjengjeld er det enkelt å få liv i lyden igjen.

Den helt simple måten å få bassen tilbake på, er å skru opp volumet på subwooferen, inntil bassnivået er slik du vil ha det. Det er riktignok en bedre løsning å «fortelle» systemet ditt at du gjerne vil ha litt mer bass i den korrigerte lyden. Enkelte forsterkere har forvalgte EQ-innstillinger til formålet, mens du i andre systemer må inn i romkorreksjons-appen og heve bassen selv. Ved å gjøre det på denne måten beholder du alle korreksjonene intakte – du får bare mere bass. Du bestemmer helt selv hvor mye av disse godene du kan trives med.

God fornøyelse med din nye subwoofer!

Subwooferen
Solid bass
Til alle anlegg

Ordentlig bass er alfa og omega for en god lydopplevelse, og en god subwoofer kan gi deg imponerende konsert- eller kinofølelse hjemme i din egen stue. Vi dykker ned i subwooferens dype verden og hjelper deg med å velge riktig modell
Les mer