Hopp til innhold

Slik får du mest mulig ut av høyttalerne dine

TIPS & TRIKS OM
HØYTTALERE

Høyttalerne dine spiller mye bedre når du plasserer dem gjennomtenkt og jobber litt med detaljene. Det beste er at det meste kan gjøres enten gratis eller for ganske lite penger. Her får du en liten samling av tips og triks om hvordan du får høyttalerne dine til å yte optimalt.

1. OPPSETT OG PLASSERING

Se i manualen for å finne produsentens anbefalinger om hvordan du plasserer høyttalerne riktig. Dette kan variere noe fra produsent til produsent. For eksempel anbefaler B&W at høyttalerne deres vinkles inn mot lytteposisjonen, mens DALI er laget for å spille rett fremover. Som hovedregel anbefaler Hi-Fi Klubben at du plasserer høyttalerne slik at diskanten er omtrent i ørehøyde når du sitter og lytter. De høye frekvensene fra diskanten er svært retningsbestemte, og du hører dem derfor best når diskanten er i ørehøyde.

Gulv- og stativhøyttalere spiller vanligvis best hvis du plasserer dem med litt avstand til bak- og sidevegger. For tett plassering inntil en vegg kan føre til overdreven og buldrende bass, spesielt hvis du setter høyttaleren i et hjørne. Start med en avstand på 15-20 cm fra bakveggen, og prøv deg frem. 

Vinkling av høyttalerne mot lytteposisjonen kan både forbedre og degradere lyden, avhengig av lytterommet ditt og høyttaleren. Her er det rom for eksperimentering. Vi anbefaler i utgangspunktet at du plasserer høyttalerne i en likesidet trekant, slik at avstanden mellom høyttalerne er den samme som avstanden til der du sitter og lytter. Dette utgangspunktet kan deretter tilpasses etter innredningen i rommet og din personlige smak.

Står høyttalerne for nære hverandre vil du gå glipp av stereoperspektivet. I verste fall høres det ut som mono, altså som om det bare er én høyttaler som spiller. Står de for langt fra hverandre, får du et ”hull” i midten, slik at lydbildet ikke henger ordentlig sammen.

2. INNSPILLING

Alle nye høyttalere må ”spilles inn” på samme måte som et par nye sko må brukes en stund før de sitter perfekt. Gummiopphengene på elementene og de elektroniske komponentene i høyttaleren endrer seg en smule etter at høyttaleren har blitt brukt en stund. I praksis vil du etter hvert oppleve at høyttaleren spiller mer oppløst med bedre bass og med en mer frigjort lyd.

Denne lille forbedringen kommer heldigvis helt av seg selv. Alt du trenger å gjøre er å spille masse musikk. Det anbefalte tidsrommet for innspilling er oppgitt i manualen, men du vil begynne å høre en forbedring allerede etter noen timer. For å fremskynde prosessen kan du sette på en musikkanal på radioen og besøke familien utenbys mens høyttalerne godgjør seg. 

TIPS: Hvis du vil bevare et godt naboforhold under en non-stop innspilling, kan du sette de to høyttalerne med frontene tett mot hverandre og bytte om pluss- og minuskabelen på den ENE høyttaleren (se punkt 4). Da kansellerer basslydene fra de to høyttalerne hverandre (motfase), og du kan spille høyt uten å forstyrre omgivelsene. Et nyttig triks, spesielt for deg som bor i en leilighet – men ikke glem å koble kabelen riktig igjen etterpå!

3. STABILITET OG MEKANISK AVKOBLING

En høyttaler må kunne avgi energien sin så nøyaktig som mulig. Derfor må den stå HELT stødig, slik at den vibrerer så lite som mulig. Står høyttaleren ujevnt eller ustabilt, vil den bevege seg med musikken, og kabinettet vil ”sluke” en stor del av energien. Dette ødelegger den gode lyden du har betalt for.

Når høyttaleren står stødig kan energien bare bevege seg én vei, nemlig ut til deg. Da får du dynamikk, kraft og klarhet i lyden. For å oppnå dette kan du for eksempel plassere høyttalerne på spikes (som typisk følger med) eller plassere dem på stabile stativ. En del stativ kan fylles med sand for å gjøre dem ekstra stabile, og det kan du like godt utnytte.

I en bokhylle kan det være lurt å plassere høyttaleren på små gummiputer, slik at møbelet ikke vibrerer når musikken spiller. Henger du høyttaleren på veggen, er det viktig å benytte et veggfeste som er stivt og stabilt. Bruker du et integrert ”nøkkelhull-feste” skal de nedre hjørnene på hver høyttaler være i kontakt med veggen, gjerne via gummiputer.

4. KABLER

Vi anbefaler alltid å regne en fornuftig kabel med i budsjettet når du kjøper høyttalere. Det kan enkelt gjøres til en overkommelig pris, og en god høyttalerkabel gir deg hørbart bedre lyd enn en tynn lampettledning eller lignende. Dette gjelder både store og små anlegg.

God forbindelse er avgjørende for signalet. Når kabelen monteres i høyttaleren og forsterkeren, må du sørge for at den sitter godt. Kabelen ”setter” seg i terminalen, så det er en god idé å etterstramme når kabelen har sittet i en måned eller to.

Høyttalerkabler bør helst ikke være for lange. Det er ikke så viktig om én kabel er 2 meter og den andre er 4 – bare de ikke er for lange. En lang høyttalerkabel gir nemlig et uunngåelig signaltap. Generelt anbefaler vi ikke å trekke høyttalerkabler lengre enn 15 meter. Hvis man absolutt må ha et langt kabelstrekk, er det viktig at kabelen har en viss tykkelse, slik at signaltapet ikke er for stort. Spør oss i Hi-Fi Klubben hvis du er i tvil om hvilken type kabel som passer best for ditt system.

Det er svært viktig at forsterkerens ”pluss” (rød) også er koblet på tilsvarende ”pluss” på høyttaleren og at minus (svart) er koblet på minus. Dette gjøres enklest ved å bestemme seg på forhånd for at plussiden alltid er den siden på kabelen med ”skrift” på (det er vanligvis bare skrift på den ene siden). Dersom pluss/minus er forvekslet på én av høyttalerne, vil de spille i motfase, og både bassen og lydbildet blir et rent kaos.

Slå av forsterkeren når du fjerner eller kobler til kabler (f.eks. minijack til mobilen). Ellers risikerer du en kraftig lydimpuls som kan skade høyttalerne dine. 

OBS: Hvis du bruker kabler uten kontakter, så pass på at det ikke er noen enkeltledere som sniker seg utenfor skruterminalen når du fester kabelen. De tynne kobbertrådene kan være vanskelige å se, og hvis bare én leder får kontakt med den andre terminalen, så kortsluttes forsterkeren din!

5. LYDSTYRKE

Alle høyttalere kan bli ødelagt hvis volumet skrus for høyt opp og det blir for mye forvrengning. De beste verktøyene for å unngå dette er dine egne ører og sunn fornuft. Prøv å gradvis skru opp lyden høyt, og legg merke til når musikken begynner å låte forvrengt og stygt før du skrur ned igjen med en gang!

Ha denne erfaringen i bakhodet når det skal spilles høyt, så lever høyttalerne dine garantert lenger. Hovedregelen, uansett forsterker og høyttalere, er: Hvis det låter stygt og anstrengt, så skru ned volumet litt! Vær spesielt forsiktig på fester der bakgrunnsstøy, alkohol og danselyst lett kan friste til å gi på litt ekstra.

En del forsterkere har tonekontroller på fronten (bass/diskant/loudness). Det er generelt en god idé å sette disse på 0/off, eller enda bedre å koble dem ut helt med Tone Defeat/Source Direct (hvis forsterkeren har denne funksjonen). Dette vil gi deg den beste lydkvaliteten, men det vil også beskytte høyttaleren mot overbelastning, for eksempel hvis den blir servert for mye bass.

Om nødvendig kan du finjustere klangen fra høyttalerne dine ved å f.eks. endre avstanden til bakveggen, legge et teppe på gulvet eller plassere et stykke skumgummi i bassporten. Vær oppmerksom på at mange trådløse høyttalere også har tonekontroller og loudness som er gjemt inne i appen. Her gjelder de samme reglene – optimal plassering av høyttaleren er alltid den beste løsningen.

Til slutt er det verdt å merke seg at mange sprengte høyttalere tok kvelden fordi forsterkeren var for liten og for svak til å kontrollere høyttaleren ordentlig. Dette er kontraintuitivt for mange, men for LITEN forsterker er faktisk mye farligere for høyttalerne enn en kraftig en. Det er store forskjeller mellom høyttalerens krav til forsterkermuskler, og vi står selvfølgelig klare til å hjelpe deg med å finne en god match.

HiFi Klubben

VI ER HER
FOR DEG!

Vi legger mye ære i at du skal få det beste ut av det nye utstyret ditt. Meningen med et godt musikkanlegg er at du skal kunne lene deg tilbake og nyte god lyd uten å måtte tenke på det tekniske. Hvis du fortsatt er usikker på noe eller har spørsmål angående det nye kjøpet ditt, så ikke nøl med å kontakte oss. Stikk innom din lokale Hi-Fi Klubben-butikk eller kontakt vår kundeservice – vi er her for å hjelpe deg.
Finn butikk