Hopp til innhold

Er du bassochist?

Tips og triks om
bass

Hvorfor kan man ikke få for mye bass? – Peter Lyngdorf forklarer

Tips og triks om bass: Hvordan bevarer man naboforholdet hvis man har gulvhøyttalere?

’Bass’ er et tema som kan skape splittelse. Noen hater det som pesten, andre kan ikke få nok. Når naboen over har fest til sent utpå natta, så er ikke det noe stas. Men når stortromma på en livekonsert oppleves som om man var der, så er moro – med mindre man er nabo og ikke har bedt om det. Vi har invitert HiFi Klubbens grunnlegger, Peter Lyngdorf, til å gi et par gode råd om bass og naboer.

Hvis vi ser bort fra de klassiske hi-fi rådene om høyttalerplassering,

hvor bør høyttalerne plasseres
hvis man vil ha mest mulig
trøkk i bassen?

  1. IKKE spill på langs av rommet – spill heller på tvers.
  2. Sitt gjerne litt asymmetrisk i forhold til rommet.
  3. Plasser høyttaleren i et hjørne.
  4. Plasser høyttaleren så tett på veggen som overhodet mulig. Da får du bedre faseforhold og dermed mer trykk i bassen.
DALI OBERON 9 Gulvstående høyttaler
DALI OBERON 9
Gulvstående høyttaler
18 396,- / 22 996,- / par

Kan man få for mye bass?

Du kan, teknisk sett, aldri få for mye bass i et lydsystem – og det er det en enkel forklaring på. Man kan bare fjerne de lave frekvensene med romkorreksjon. ”Mange nyere anlegg har romkorreksjon nå til dags, og jo mer bass man har før man korrigerer, jo bedre er det”.

Hvor skal man plassere høyttalerne sine hvis man vil sjenere naboen minst mulig?

”Man kan fint ha gulvhøyttalere i en blokkleilighet. Man må bare gjøre seg noen tanker om plasseringen av høyttaleren.”

Det har veldig stor betydning hvordan man plasserer høyttalerne sine hvis man vil være god venn med naboen. ”Det er noen som tror at man må flytte høyttaleren så langt unna veggen mot naboen som overhodet mulig. Men dette er faktisk feil!”, sier Peter. Tvert imot, så er det mest optimalt å plassere høyttaleren tett på veggen i et hjørne – høyttaleren skal ikke berøre veggen, men være så tett på veggen som overhodet mulig. Da sikrer man seg at lyden går parallelt med veggen, og det kommer mindre støy inn til naboen”.

Hvis man også har et system med romkorreksjon, så kan man undertrykke resonanser, og da har man generelt sett enda bedre forutsetninger til å bevare et godt naboforhold.

Vi sier takk for tipsene til Peter Lyngdorf. Hvis du ikke er den lykkelige eier av et anlegg med romkorreksjon, så kan du fortsatt ha god nytte av de klassiske hi-fi-rådene om høyttalerplassering. Men nå vet du i alle fall hvordan du får full trykk på de dype tonene hvis du ELSKER bass!

Lytt til musikk med masse bass

Vi har laget en spilleliste på Spotify og Tidal, hvor du kan finne mange låter som har masse bass. På Spotify spillelisten kan du legge til dine egne favoritt basstunge låter.

Subwoofere for begynnere

Er det lenge siden du har fått et slag i mellomgulvet? Det var synd. For ingenting er som en skikkelig bass-trøkk i magen fra en potent subwoofer. Her gjennomgår vi kort det viktigste du bør vite om subwoofere og forbereder deg på å miste pusten.

Hvilken subwoofer skal du velge?

Produktspesialist fra DALI, Thomas Holm Petersen, gir en gjennomgang av alle subwooferne fra DALI, fra budsjettklasse til high-end. Lytt med oss, og bli klokere på hvilken subwoofer som passer nettopp dine behov.