Hopp til innhold

Nerdehjørnet:

NAD og Hypex UcD

NAD har alltid vært helt i front når det gjelder å velge og utvikle de aller beste forsterkerteknologiene, og NADs Custom Installation-forsterkere er intet unntak. De fleste av CI-forsterkerne bruker forsterkertrinn basert på Hypex UcD-teknologien.

NAD har lisens til å produsere disse forsterkertrinnene selv. Det betyr at de tar det beste fra Hypex UcD, men selv utvikler både strømforsyninger og kretsløpene rundt for å kunne optimalisere resultatet 100 prosent til den aktuelle modellen.

Hypex UcD er en unik Klasse D-forsterkerplattform med nærmest ikke-eksisterende forvrengning, minimal varmeutvikling og en evne til å drive enhver høyttaler med overskudd. Hypex UcD utmerker seg også ved å ha en helt korrekt frekvensrespons, uansett høyttalerbelastning, en frekvensuavhengig forvrengningskarakteristikk og ekstremt lav utstråling av elektromagnetisk interferens (EMI). Dette gjør den perfekt til bruk i CI-forsterkere, der plassen er trang, mange forsterkerkanaler skal sitte side om side og der høy kvalitet er et ønske.

I en Klasse D-forsterker skjer forsterkningen ved at transistorene i utgangstrinnet slås ekstremt raskt av og på (ON/OFF). Dermed er det ikke en ”hvilestrøm” som i analoge forsterkere, som alltid bruker litt energi og skaper varmeutvikling. Transistorene i Klasse D-forsterkeren trekker bare strøm når det er nødvendig, og dette gir en uhyre effektiv forsterkerkonstruksjon. Man kan oppnå en effektivitet på nesten 100%, der behovet for kjøling nærmest er eliminert. Med den høye effektiviteten kan man lage forsterkerne svært kompakte, men samtidig ivareta en så høy effekt og kvalitet at de utelukkende kan konsentrere seg om å forsterke lydsignalet og ikke støyen.

Det er en vanlig misforståelse at Klasse D er en ”digital” forsterker – den er faktisk analog. Forsterkeren krever nemlig et analogt inngangssignal for å fungere, og selve konverteringen til pulsbreddene (firkantsignalene), som styrer transistorene skjer faktisk i det analoge domenet ved at det analoge inngangssignalet moduleres med et trekantsignal ved en gitt frekvens. 

Noen Klasse D-forsterkere kan også være digitalt styrt, eller de kan ha innebygget digital signalbehandling (DSP), noe som kan bidra til å underbygge misforståelsen. 

Hemmeligheten med NADs forsterkere er at de bruker ”selv-svingende” moduler, som benytter seg av et svært sofistikert feedback-kretsløp som hele tiden holder øye med hva som skjer på høyttalerutgangene. Dermed kan eventuelle forstyrrelser, for eksempel på grunn av en vanskelig høyttaler eller svært lange kabler, øyeblikkelig korrigeres av feedback-kretsløpet i forsterkeren, og dermed er forsterkeren fullstendig upåvirkelig – den yter alltid sitt beste, uansett forhold.

Men det stopper ikke her. For UcD er bare begynnelsen. Hypex står også bak den fabelaktige nCore-forsterkerteknologien, som NAD blant annet har implementert i high-end-modellene i Masters-serien. Hypex nCore er kort sagt UcD på steroider og er basert på mange av de samme grunnprinsippene, bare gjort enda bedre.

Aldri før har CI-forsterkere hatt så god lydkvalitet som de vi ser nå, og dette åpner opp for helt nye muligheter. For eksempel kan du skjule forsterkeren i et rack og fortsatt drive de store high-end-høyttalerne i stua uten å gå på kompromiss med kvaliteten i det hele tatt. Eller du kan drive en komplett high-end-hjemmekino fra én forsterker skjult i et rack. Med en modell som NADs nye CI 8-150 DSP får du 8 kanaler med high-end-forsterkning med nCore-teknologi som kan oppfylle selv de høyeste krav fra lydentusiaster – alt sammen elegant skjult i det tekniske rommet!