Hopp til innhold

Peder forelsket seg i vinyl allerede som barn. I dag gjør mange det samme.

VINYL
PÅ COMEBACK

Platespilleren er en av de ikoniske oppfinnelsene som bare aldri går av moten. Den har blitt skjøvet i bakgrunnen av digitaliseringen, men den er sterkt på vei tilbake, og det har blitt trendy igjen å lytte til LP-er – kanskje fordi lyden simpelthen har høyere kvalitet.

På HiFi Klubben i Roskilde står den nyeste anskaffelsen midt i butikken som et trekkplaster for kundene. Det er en gammel gul platespiller fra 1959, som passer like godt inn i den strøkne butikken som en rusten Trabant hos en Audi-forhandler. Likevel forteller butikksjefen Peder Andersen stolt om klenodiet som han betalte 50.000 kroner for. Øynene stråler når han snakker om den gamle platespilleren, og man får følelsen av at han kan fortsette i evigheter.

Historien om den gamle platespilleren kommer vi tilbake til. Platespilleren er et symbol på musikkindustriens utvikling, og den gir den mest uforanderlige og originale lyden man kan få fra et musikkopptak. Det er nemlig det vinyl er bra på, forteller Peder Andersen, som har hatt et livslangt kjærlighetsforhold til platespilleren. Han er begeistret over at vinyl er på vei tilbake. Vi har møtt Peder Andersen for å snakke om vinylens historie og hvordan det kan ha seg at den ikoniske platespilleren er ikke utdødd, men tvert imot har opplevd et comeback i løpet av de siste årene.

 

Et alternativ til Nitimen

Peder Andersen husker klart og tydelig den gangen han først stiftet bekjentskap med vinylen:

”Jeg var fire år da storebroren min entusiastisk tok meg med inn på rommet sitt og viste meg en ny LP hadde han kjøpt. Det forundret meg at den var helt hvit – det var selvsagt Beatles’ The White Album. Han viste meg bilder av Paul og John, og han sa at jeg aldri måtte bruke platespilleren hans når han ikke var der. Det gjorde jeg selvsagt uansett, og da jeg satte på Ob-La-Di Ob-La-Da, var jeg helt solgt.”

Peder smiler begeistret av minnet og forteller hvordan interessen for god lyd begynte å utvikle seg etter dette, inntil det tok opp en stor del av livet hans. I begynnelsen var det stort sett Beatles, men da Elvis Presley dukket opp, ble det hans altoverskyggende helt, husker han klart og tydelig:

”Han minnet jo nesten om disse amerikanske superheltfigurene, og samtidig ble han et symbol på en helt ny ungdomskultur innenfor musikken. Nå ble man nødt til å ha en platespiller, for alternativet var Nitimen.”

Fikk sparken fra klesbutikk – ble ansatt i HiFi Klubben

Interessen – eller lidenskapen – for den ultimate lyden vokste. Alle lommepengene ble brukt på musikkutstyr og LP-er, og Peder arrangerte små lydsesjoner, som han kaller det, for venner og familie. Her ble de invitert inn på rommet hans og fikk høre eksklusive smakebiter på musikkstykker som Peder hadde satt sammen. Han spilte dem av på platespilleren mens han fortalte om dem opp og i mente og ga eksempler på den perfekte lyden:

”Det ble nærmest en besettelse der jeg hele tiden måtte kjøpe det nyeste utstyret som jeg satte sammen på nye måter å få den beste musikken. På den tiden måtte man for eksempel kjøpe seg forskjellige deler som man måtte sette sammen selv, mens i dag kan man gå på HiFi Klubben og kjøpe en platespiller med kanonlyd som er klar til å spille med en gang – plug 'n play.”

Musikken måtte på en eller annen måte bli Peder Andersens levevei, og interessant nok fikk han sparken som lærling i en klesbutikk med beskjed om at han måtte få seg jobb i en butikk som drev med musikk. Som sagt så gjort, og siden 1987 har han jobbet i HiFi Klubben. Og som han sier selv hadde han den gang aldri kunnet forestille seg utviklingen innen lydanlegg som har pågått frem til i dag, med for eksempel digitalisering.

Kaffe, plater og prestisje

I de senere årene har LP-en og platespilleren fått en oppblomstring selv om de aldri har vært helt ute:

”For noen år siden solgte vi kanskje en platespiller i måneden, mens vi i dag selger et par stykker i uken. Vi opplever en økende interesse rundt det å høre på LP-plater, og folk også kommer inn i butikken med de gamle LP-platene sine for å finne den rette platespilleren. Det er jo en veldig individuell sak, men du kan virkelig høre at LP-en har en ren lyd som høres akkurat slik musikken ble spilt inn. Det har ikke blitt presset fra en digitalisering,” forklarer han og utdyper hvordan han er overbevist om at interessen for å lytte på de gamle LP-platene igjen er en reaksjon på måten vi har blitt vant til å høre musikk på:

”Ta for eksempel Spotify, YouTube og musikk på telefonen. Det blir fort litt overfladisk, og jeg tror at denne søkenen tilbake er et ønske om bedre lydkvalitet. Det er bare mer ekte, autentisk og naturlig. Og så kan det også bli et prestisjesymbol. Du opplever for eksempel også hvordan det dukker opp stadig flere kaffebarer i de større byene, der de spiller LP-plater,” forteller Peder, men tilstår samtidig at han ikke selv har en platespiller hjemme fordi det rett og slett tok overhånd.

”Det harmonerer ikke med livsstilen min med små barn at jeg skal bruke all tiden min på en platespiller, men det er ingen tvil om at jeg på et tidspunkt skal ha en platespiller igjen. Da blir det å lukke døren, sette seg ned med en kaffekopp og en god bok og bare lytte på plater. Det blir ikke stort bedre,” smiler han.

...og da jeg satte på Ob-La-Di Ob-La-Da, var jeg helt solgt
Peder Andersen

Elvis’ gamle pladespiller

Tilbake på HiFi Klubben i Roskilde forteller Peder Andersen om hvorfor han bare måtte eie denne gule platespilleren fra 1950-årene. Den har nemlig tilhørt hans store helt Elvis Presley, og da den ble lagt ut for salg på en auksjon, visste han med en gang at den hørte til i HiFi Klubben der han jobber til daglig:

”Da Elvis var i militæret i 1959-1960 og ble sendt til Tyskland, fikk han med denne platespilleren av plateselskapet. Da var det jo ikke noe som het streaming, og radiobølger fra USA nådde ikke frem til Tyskland, så på denne spilleren kunne han høre alle de nyeste sangene og holde tritt med de musikalske trendene hjemme. Så satt han der med gitaren sin og jammet med.”

Platespilleren har blitt litt av en attraksjon i HiFi Klubben, der det har vært flere aviser innom for å skrive om den. Og rett som det er kommer det kunder innom for å ta bilder sammen med klenodiene og legge hånden på samme sted som Elvis gjør på portrettet som henger ved siden av Og som Peder gjør, mens han smilende forteller historien bak platespilleren.