Hopp til innhold

Valg av høyttalere til hjemmekinoen

Å velge de rette høyttalerne til en hjemmekino kan nok virke litt uoverkommelig. Men ikke nå lenger. Her er de vigtigste tingene å huske på.

Det finnes mange forskjellige høyttalersystemer som gir deg fantastiske kinoopplevelser i hjemmet. Men hva er spesielt viktig å huske på når du skal velge høyttalere som passer til nettopp dine behov?

Størrelsen på rommet

Det er viktig at du tenker på størrelsen på rommet som systemet skal spille i. Størrelsen på rommet er nemlig avgjørende for hvilket system du skal velge. Små systemer får det rett og slett veldig vanskelig i store rom. Lyden blir sjeldent tilfredsstillende høy, og bassen blir fort litt flat. Derfor er større høyttalere ofte en langt bedre løsning til større rom. 

Hvilken receiver har du?

En annen ting som er viktig å huske på er å matche receiver og høyttalere, noe som også er kjent fra stereoverdenen. Visse høyttalere passer sammen med visse receivere og omvendt. Stikk innom din lokale Hi-Fi Klubben-butikk. Der har de full kontroll på hvilke forskjellige kombinasjoner av høyttalersystemer og receivere som fungerer sammen. 

Velg høyttalere fra samme serie

En god tommelfingerregel når man skal velge høyttalere til hjemmekinoen er å gå for høyttalere fra samme merke og, hvis mulig, samme serie. Dette er på grunn av at forskjellige høyttalere selvfølgelig har forskjellig lyd. Hvis man derfor har et sammensurium av et system, med høyttalere fra flere forskjellige merker, vil det være en hørbar forskjell på hvordan systemet låter fra forskjellige vinkler, noe som vil gå ut over surroundopplevelsene dine. 

Ulike høyttalere til ulike oppgaver

Et vanlig 5.1-surroundsystem består av forskjellige typer høyttalere som hver for seg har en bestemt oppgave. Et 5.1-system består av to fronthøyttalere, en senterhøyttaler, en subwoofer og to bakhøyttalere. 

Fronthøyttalerne er de viktigste høyttalerne i hele surroundsystemet, spesielt hvis systemet også skal brukes til å spille musikk i vanlig stereo. Det er fronthøyttalerne som krever mest effekt, siden de står for mesteparten av lydbildet. Det er også de som står for stereomusikken, sammen med subwooferen. Det kan derfor være verdt å spytte inn litt ekstra penger akkurat her. 

Senterhøyttalerens oppgave i et hjemmekinosystem er å gjengi blant annet dialogen. Den er derfor en viktig del av en god hjemmkino, med mindre du bare ser franske stumfilmer da. 

 

Subwooferen er høyttaleren som sørger for at det låter helt riktig når et helikopter eksploderer i filmen. En subwoofer leverer altså de virkelig dype lydfrekvensene. Siden det menneskelige øret ikke kan retningsbestemme disse frekvensene, er det vanligvis ikke så kritisk hvor i rommet du plasserer subwooferen. Derfor kan du kanskje legge designmessige forbehold litt til side når du investerer i akkurat denne høyttaleren. 

Bakhøyttalerne er ofte de minste høyttalerne i et surroundsystem. Dette er fordi bakhøyttalernes primære oppgave er å skape surroundeffekten, slik at du kan høre når skurken er i ferd med å snike seg innpå helten bakfra. Her kan du vanligvis nøye deg med noen av de mindre høyttalerne i serien. Det kan være en god idé å se etter høyttalere som kan monteres på veggen, siden det ofte er lurt å heve dem litt opp.

 

Kom innom Hi-Fi Klubben

Hi-Fi Klubben er alltid klar med et surroundsystem du kan komme ned og høre på. Hvis du fortsatt er i tvil om noe, er det bare å komme ned og kryssforhøre en av de mange ansatte, så er du ekspert innen du går ut døren.

 

 

DALI Epicon + P-10 DSS 5.1 Høyttalersystem

DALI Epicon + P-10 DSS 5.1 Høyttalersystem

Slå på stortromma med Epicon High-end 5.1 system! Vårt beste høyttalersystem fra DALI. Få detaljene

191 498,- /system

DALI Opticon LCR + SUB K-14 Høyttalersystem

DALI Opticon LCR + SUB K-14 Høyttalersystem

Den ultimate minimalist-pakken. Opticon LCR er flate vegghøyttalere som kan henges på vegg og gjemt vekk. Perfekt for de som ikke ønsker store høyttalere som tar opp plass i stuen. Få detaljene

37 488,- /system

DALI Rubicon + Sub P10 DSS 5.1 Høyttalersystem

DALI Rubicon + Sub P10 DSS 5.1 Høyttalersystem

Skjem bort lyden hjemme med Rubicon høyttalersystem med Sub P-10DSS for litt ekstra trøkk. Få detaljene

89 988,- /system

Bowers & Wilkins M1 +ASW 608 Høyttalersystem

Bowers & Wilkins M1 +ASW 608 Høyttalersystem

M-1 er en eksklusiv og kompakt designhøyttaler med unike løsninger. Du får en lydkvalitet som er svært høy til å være en høyttaler av denne typen. Her med en god subwoofer. Få detaljene

8 894,- /system

Bowers & Wilkins CM8 S2 + CM1 S2 + CMC S2 + ASW 10CM S2 Høyttalersystem

Bowers & Wilkins CM8 S2 + CM1 S2 + CMC S2 + ASW 10CM S2 Høyttalersystem

Et seriøst høyttalersystem fra B&W som er en fryd for både øyne og ører. Få detaljene

42 988,- /system

Bowers & Wilkins CM-serie + ASW 10CM SUB 5.1 Høyttalersystem

Bowers & Wilkins CM-serie + ASW 10CM SUB 5.1 Høyttalersystem

Få den rene og presise B&W lyden med CM-serien høyttalersystem. Få detaljene

66 988,- /system

DALI ZENSOR PICO 5.1 Høyttalersystem

DALI ZENSOR PICO 5.1 Høyttalersystem

Her går god lyd, flott finish og kompakt størrelse hånd i hånd. En superkompakt kvalitetsløsning til musikk og filmlyd i mindre rom. Her komplett 5.1 system! Få detaljene

9 488,- /system

DALI Zensor 5.1 Høyttalersystem

DALI Zensor 5.1 Høyttalersystem

ZENSOR 5 er en solid gulvhøyttaler, og med en kraftig 12" subwoofer på toppen er du klar for flerkanalsopplevelser for både ører og mellomgulv! Få detaljene

16 188,- /system

DALI OPTICON 6 + 1 + Vokal + SUB K-14F - 5.1 Høyttalersystem

DALI OPTICON 6 + 1 + Vokal + SUB K-14F - 5.1 Høyttalersystem

Høyttalersystem med Opticon 6, Opticon 1, Opticon Vokal og Sub K-14 F. Et godt 5.1 system med en imponerende 14" subwoofer. Få detaljene

36 988,- /system

 

Vi tror du vil like mer enn bare denne siden

Vi bruker småkaker, aka cookies (informasjonskapsler), slik at du bl.a. kan bruke vår nettbutikk. Vi bruker dem også til å finne ut hvordan våre nettsider blir brukt, slik at vi hele tiden kan forbedre oss, selvsagt mens vi hører på vår favorittmusikk. Ved å fortsette, godtar du alt dette. Les mer om cookies her