Hopp til innhold

Hvilke
høyttalere
skal jeg velge til surround?

Det finnes mange forskjellige høyttalersystemer som gir deg fantastiske kinoopplevelser i hjemmet. Men hva er spesielt viktig å huske på når du skal velge høyttalere som passer til nettopp dine behov?

Størrelsen på
rommet

Det er viktig at du tenker på størrelsen på rommet som systemet skal spille i. Størrelsen på rommet er nemlig avgjørende for hvilket system du skal velge. Små systemer får det rett og slett veldig vanskelig i store rom. Lyden blir sjeldent tilfredsstillende høy, og bassen blir fort litt flat. Derfor er større høyttalere ofte en langt bedre løsning til større rom. 

Hvilken
receiver
har du?

En annen ting som er viktig å huske på er å matche receiver og høyttalere, noe som også er kjent fra stereoverdenen. Visse høyttalere passer sammen med visse receivere og omvendt. Stikk innom din lokale HiFi Klubben-butikk. Der har de full kontroll på hvilke forskjellige kombinasjoner av høyttalersystemer og receivere som fungerer sammen. 

Velg høyttalere fra
samme serie

En god tommelfingerregel når man skal velge høyttalere til hjemmekinoen er å gå for høyttalere fra samme merke og, hvis mulig, samme serie. Dette er på grunn av at forskjellige høyttalere selvfølgelig har forskjellig lyd. Hvis man derfor har et sammensurium av et system, med høyttalere fra flere forskjellige merker, vil det være en hørbar forskjell på hvordan systemet låter fra forskjellige vinkler, noe som vil gå ut over surroundopplevelsene dine. 

Ulike
høyttalere
til ulike oppgaver

Et vanlig 5.1-surroundsystem består av forskjellige typer høyttalere som hver for seg har en bestemt oppgave. Et 5.1-system består av to fronthøyttalere, en senterhøyttaler, en subwoofer og to bakhøyttaler

Fronthøyttalerne er de viktigste høyttalerne i hele surroundsystemet, spesielt hvis systemet også skal brukes til å spille musikk i vanlig stereo. Det er fronthøyttalerne som krever mest effekt, siden de står for mesteparten av lydbildet. Det er også de som står for stereomusikken, sammen med subwooferen. Det kan derfor være verdt å spytte inn litt ekstra penger akkurat her. 

Senterhøyttalerens er den viktigste høyttaleren i systemet ditt, sammen med fronthøyttalerne. Senterhøyttalerens oppgave i et surroundsystem er primært å gjengi dialog/tale. Den er derfor en helt essensiell del av en god hjemmekino.

Subwooferen er høyttaleren som sørger for at det låter helt riktig når et helikopter eksploderer i filmen. En subwoofer leverer altså de virkelig dype lydfrekvensene. Siden det menneskelige øret ikke kan retningsbestemme disse frekvensene, er det vanligvis ikke så kritisk hvor i rommet du plasserer subwooferen. Derfor kan du kanskje legge designmessige forbehold litt til side når du investerer i akkurat denne høyttaleren. 

Bakhøyttalerne er ofte de minste høyttalerne i et surroundsystem. Dette er fordi bakhøyttalernes primære oppgave er å skape surroundeffekten, slik at du kan høre når skurken er i ferd med å snike seg innpå helten bakfra. Her kan du vanligvis nøye deg med noen av de mindre høyttalerne i serien. Det kan være en god idé å se etter høyttalere som kan monteres på veggen, siden det ofte er lurt å heve dem litt opp.

Vil du ha mer enn et 5.1-system, som er beskrevet her, så er det heldigvis massevis av muligheter. Det kan legges til flere høyttalere, slik at man får lyd i enda flere kanaler enn 5+1. Det kan utvides med sidehøyttalere, takhøyttalere (Atmos), flere subwoofere etc. Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva som er mulig – men husk at hjemmekonoreceiveren din må kunne levere det antallet kanaler du ønsker i systemet ditt.

Kom inn og få en
demo

HiFi Klubben er alltid klar med et surroundsystem du kan komme ned og høre på. Hvis du fortsatt er i tvil om noe, er det bare å komme ned og kryssforhøre en av de mange ansatte, så er du ekspert innen du går ut døren.
Finn butikk her