HiFi Klubben

Hopp til innhold
Lokale tilbud Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

Subwoofere for begynnere

Ta det første spadestikket ned i subwooferens vidunderlige verden.

Er det lenge siden du har fått et slag i mellomgulvet? Det var synd. For ingenting er som en skikkelig bass-trøkk i magen fra en potent subwoofer. Her gjennomgår vi kort det viktigste du bør vite om subwoofere og forbereder deg på å miste pusten.

Hva er en subwoofer?

Subwooferen er den merkelige fetteren i hi-fi-familien. Den er en kubisk kasse som sitter i hjørnet og brumler. En subwoofer er nemlig en høyttaler som har viet sitt liv til å bare spille de dypeste basstonene i musikken og de tyngste eksplosjonene i filmene dine. Den ser annerledes ut enn de andre høyttalerne i et lydsystem, siden den bare skal gjengi de dype frekvensene som vi kaller bass. 

”Men trenger jeg enda en subwoofer?” Her kan svaret være både ja og nei når vi snakker om et stereosystem. Har du for eksempel et par mindre høyttalere, kan det være en god idé å supplere med en subwoofer. På den måten får du et fullverdig lydbilde, noe de små høyttalerne i seg selv mangler. Hvis du allerede har et par større høyttalere, kanskje et par gode gulvhøyttalere, så trenger du ikke nødvendigvis en subwoofer. 

Hvis du vil se filmer og konserter med surroundlyd, så er subwooferen høyst nødvendig. Filmer og konserter tatt opp med surroundlyd har nemlig et separat basslydspor som du ikke hører med mindre du har en subwoofer. I et ”5.1-surroundsystem” refererer 1-tallet til nettopp subwooferkanalen, som du altså mister hvis du ikke har en dedikert subwoofer i systemet ditt. 

 

Hvordan virker en subwoofer?

I dag er nesten alle subwoofere aktive. Det vil si at de har en innebygget forsterker som passer perfekt til det innebygde basselementet. Denne forsterkeren er hendig, siden den leverer ekstra energi akkurat der det er mest kritisk, nemlig i de lave frekvensene. Det er de laveste frekvensene som virkelig kan sette en ”vanlig” forsterker på prøve, og dermed gir det mye mening å delegere denne oppgaven til en separat forsterker innebygget i selve subwooferen.

Vil du vite mer?

Hvis kunnskapstørsten din ikke er slukket ennå, så du kan se den litt mer avanserte subwoofervideoen. Den tar for seg noe mer avansert stoff som gjør deg til en ekspert på området. Du kan selvfølgelig også alltid spørre i din lokale Hi-Fi Klubben-butikk. Vi skal sørge for å gi deg en ordentlig trøkk i mellomgulvet.

 

 

 

Vi tror du vil like mer enn bare denne siden