Hopp til innhold

Slik kommer du i gang

STEMMESTYRING
Siri, Google Assistant og Alexa

Med stemmestyring kan du styre musikken i hele hjemmet ditt og bruke massevis av tjenester uten å måtte kaste alt du har i hendene. Mange nyere høyttalere og anlegg er allerede klare til stemmestyring, enten ved hjelp av innebygde mikrofoner, eller med en smarttelefon eller en separat smarthøyttaler. Her forteller vi deg hvordan du kan komme i gang med stemmestyring.

I løpet av de siste årene har stemmestyring gått fra å være en smart funksjon som hjelper med Google-søk på telefonen til å være en enkel måte å styre all elektronikk i hjemmet på. Nå kan du for eksempel styre anlegget, multiromssystemet og streamingtjenester med stemmen. Og hvis du drømmer om det ultimate ’smart home’, så kan du til og med legge til kaffemaskiner, lys, radiatorer og robotstøvsugere i systemet.

Før du løper ut og kjøper hele pakken, så er det en god idé å tenke på om den digitale ’assistenten’ som tar imot spørsmålene og kommandoene dine skal være Google Assistant, Amazon Alexa eller Apple Siri. Vær også oppmerksom på at ikke alle anlegg og høyttalere som støtter stemmestyring er like.

Slik setter du sammen systemet ditt

Et produkt kan støtte stemmestyring på ulike nivåer. Vi kan skille mellom fire forskjellige kategorier:

Stemmestyring (integrert)

For å kunne betjene elektronikk med stemmestyring, så må du ha minst én enhet som har både stemmestyring og innebygget mikrofon og høyttaler. Du kan alltid bruke en smarttelefon, men hvis systemet ditt skal være enkelt å bruke, så anbefaler vi en høyttaler med integrert stemmestyring (smarthøyttaler), som alltid står klar der hvor du oftest befinner deg. 

Sonos Roam Trådløs høyttaler med batteri
Sonos Roam
Trådløs høyttaler med batteri
1 990,- / stk
28
Sonos One (Gen 2) Trådløs høyttaler
Trådløs høyttaler
2 290,- / stk
73

Stemmestyring (krever smarthøyttaler)

Mange høyttalere og anlegg fungerer ikke med stemmestyring på egen hånd, men kan i stedet styres gjennom en smarttelefon eller smarthøyttaler. 

Sonos Era 100 Trådløs høyttaler
Trådløs høyttaler
2 790,- / stk
51
Sonos Era 300 Trådløs høyttaler
Trådløs høyttaler
4 990,- / stk
35
Sonos One SL Trådløs høyttaler
Sonos One SL
Trådløs høyttaler
1 990,- / stk
111
Sonos Five Trådløs høyttaler
Sonos Five
Trådløs høyttaler
6 490,- / stk
33
Denon Home 150 Trådløs høyttaler
Trådløs høyttaler
2 498,- / stk
85
Sonos One (Gen 2) Trådløs høyttaler
Trådløs høyttaler
2 290,- / stk
73
Denon Home 250 Trådløs høyttaler
Trådløs høyttaler
4 298,- / stk
34
SOWA 1 (x2) Trådløs høyttaler - stereo
Trådløs høyttaler - stereo
13 498,- / system
Denon Home 350 Trådløs høyttaler
Trådløs høyttaler
6 698,- / stk
20
DALI OBERON VOKAL C Trådløs høyttaler
DALI OBERON VOKAL C
Trådløs høyttaler
7 798,- / stk
5

Forberedt til stemmestyring (integrert)

Noen produkter er forberedt til stemmestyring, men venter på en software-oppdatering fra produsenter som vil gjøre det mulig å bruke dem som smarthøyttalere. Denons nyere generasjoner av receivere, multiromssystemer fra Bluesound og HEOS m.m. venter for eksempel på en software-oppdatering som gjør det mulig å styre dem med både Google Assistant, Alexa og Siri i Skandinavia. Oppdateringene krever spesialprogrammering fra produsentene for hvert stemmestyringssystem og språk. Derfor kan det ta tid før vi ser disse oppdateringene på norsk. 

Forberedt til stemmestyring (krever smarthøyttaler)

Nå som stemmestyring blir mer og mer populært vil mange produsenter gjøre det mulig å styre de eksisterende produktene deres med en smarttelefon eller smarthøyttaler. Her vil du altså i fremtiden kunne bruke produktet med enten en smarttelefon eller en smarthøyttaler.

De tre ledende assistentene

Et produkt med stemmestyring kan støtte én eller flere assistenter. Siri, Google Assistant og Alexa er de ledende akkurat nå, med hver sine fordeler og ulemper.

Google Assistant er den ledende assistenten i Skandinavia, og den bygger på Googles enorme søkemaskineri og de intelligente teknologiene bak. Den er overlegen på å forstå løst formulerte kommandoer og til å holde en rød tråd i samtaler. Noe helt unikt er at den kan kjenne deg igjen ut fra stemmen din, slik at du kan si ”spill musikk fra spillelisten min...” uten å presisere hvem du er, selv om hele familien bruker assistenten regelmessig. Google Assistant støtter norsk.

Amazon var tidlig på markedet med smarthøyttalere i USA. Derfor har Amazon Alexa samlet en enorm katalog av apper (skills) som gir assistenten mer funksjonalitet og støtte for produkter fra mange merker. Her kan du gjøre alt fra å bestille mat online til å få yoga-instruksjoner, finne nye oppskrifter og få en sparringspartner til jobbsamtalen. Amazon Alexa er den eneste av assistentene som fortsatt ikke støtter norsk, men hvis du er villig til å snakke engelsk, så er mulighetene med denne nesten uendelige.

Siri er det opplagte valget hvis du har iPhone eller andre Apple-produkter. Den er lett å bruke og passer inn i Apple-økosystemet. Siri støtter norsk.