Hopp til innhold

For Enslaved er det å jobbe med lyden nesten som å fargelegge et gammelt svart-hvitt foto.

HIFI SCENEN TALKS
ENSLAVED

Det er 24 år siden gitarist Ivar Bjørnson og bassist og vokalist Grutle Kjellson grunnla Enslaved. I disse dager er det progressive metalbandet klare med sitt trettende album In Times. I tillegg til Bjørnson og Kjellson består Enslaved av Arve «Ice Dale» Isdal på gitar, Cato Bekkevold på trommer og Herbrand Larsen på keyboard og bakgrunnsvokal.
Med In Times tar vi særpreget videre og tar opp andre sjangre. Albumet er blitt tettpakket, catchy og med mange lag, forteller gitarist Ivar Bjørnson på telefon fra Bergen.

- Vi ønsker at folk får en god musikalsk opplevelse og at publikum får følelsen av at de sitter igjen med litt mer enn før de begynte å høre på plata.

Enslaved har lenge vært kjent for å eksperimentere og integrere andre sjangre som prog rock og dette videreføres også på In Times.

- Noen feller er det, og det er særlig eksperimenteringen med nye sjangre som kan bli litt mye. Vi leker med alle sjangre, men er bevisste på den musikalske arven. Vi integrerer metall-grunnfjellet med de andre sjangrene, men alt må gå inn i hverandre slik at det blir aggressivt og dynamisk.

En parlamentarisk prosess

Ivar forteller at arbeidet med albumet kan minne litt om en parlamentarisk prosess. Som låtskriver sitter han hjemme hos seg og jobber med låtmaterialet og strukturerer arbeidet. Når alle i bandet har fått en felles forståelse for materialet går bandet i øvingsstudio. Selve albuminnspillingen foregår live i studio.

Vi vil ha spenst i materialet og unngå at alt går på rutine, sier Ivar. Det er noe med det å se hverandre inn i øynene og kjenne den høye pulsen før vi skal spille inn nye arrangementer.

Albumet er produsert av bandmedlemmene Ivar Bjørnson, Grutle Kjellson og Herbrand Larsen med den anerkjente Iver Sandøy som co-produsent. Miksingen er gjort av Jens Bogren ved Fascination Street Studios i Örebro, Sverige.

- Hovedformålet er å gjenskape soundet og få det til å høres bedre ut. Vi jobber veldig mye med lyd og gjør oss selvsagt mange tanker i forkant om hvordan vi vil at det skal låte og hvordan vi skal gi lyden dybde. Det er nesten som at vi har et gammelt svart-hvitt foto som vi fargelegger, forklarer han.

Optimal forhåndslytting

Den 26. februar 2015 ble Enslaved sitt trettende studioalbum, In Times, spilt på høyt volum og i sin helhet på et Steinway Lyngdorf-anlegg på Garage i Bergen.

Det var veldig kjekt å samarbeide med Hi-Fi Scenen. Mens studiohøytalerne avslører alt, bringer Hi-Fi det beste ut av produksjonen. Det er både spennende og optimalt å holde på med forhåndslytting i det formatet.