Hopp til innhold

Gjør det selv
Gode råd fra snekkeren

  1. Innbygging av lyd er et naturlig tema ved nybygging og oppussing av eneboliger. Når man bygger nytt, bør lyden tenkes inn fra begynnelsen.
  2. Det samme prinsippet gjelder for leiligheter, men der vil det ofte være massive vegger, og derfor kan prosjektet være litt mer utfordrende og kostbart.
  3. Tenk generelt lyden inn i prosjektet ditt så tidlig som mulig – uansett om du bygger selv eller får profesjonell hjelp.
  4. Før du begynner å sage hull i taket eller veggen, må du forsikre deg om at du faktisk kan trekke en kabel fra lydkilden til høyttalerne. Pass på at du ikke treffer taksperrer eller ledninger. Det finnes søkeutstyr, men det kan være lettere å hyre inn en profesjonell.
  5. Trekk ekstra tomrør til kabler hvis du er det minste i tvil om nøyaktig hvor i hjemmet høyttalerne skal monteres. Da er du fleksibel hvis behovene endrer seg.
  6. Du kan alltid lage plass til innbyggingsløsninger i lette konstruksjoner som f.eks. vegger av gips, tre eller eternitt. Vegger av mur eller betong vil ofte kreve en falsk vegg utenpå eller et senket tak. Dette kan ta noe av plassen i rommet.
  7. Noen vegger i enkelte eldre hus har et tykt lag med puss. Her kan du også sage hull og trekke kabler, men puss er veldig porøst, så vær forsiktig.
  8. Skulle behovet ditt for lyd endre seg, for eksempel hvis stua blir til barnerom, så kan du relativt enkelt tette hull eller la høyttalerne være og kjøpe nytt.
  9. I prinsippet er det ingenting du ikke kan gjøre selv, men pass på at du vet hva du driver med i yttervegger eller i tak uten etasjeskille. Det er en fare for å perforere dampsperren.
  10. Ved montering av takhøyttaler i taktyper som ikke er lufttette, anbefales en lukket backbox. Ellers må man forsikre seg om at det ikke kan komme luft gjennom taket ved å montere en plate mellom backbox og tak.

Relaterte artikler