HiFi Klubben

Hopp til innhold
Lokale tilbud Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

HiFi Scenen Talks – Jonathan Johansson

En hyllet artist med et stort hjerte

I slutten av mars ble Jonathan Johanssons nye album ”Lebensraum” sluppet, men allerede uken før inviterte han sine fans til en lyttesession på Hi-Fi Scenen. Her ble albumet spilt i sin helhet på et Steinway Lyngdorf Hi-Fi-system – et av verdens beste lydanlegg. Gjestene kunne høre alle nyanser og hver minste detalj i Jonathans nye musikk, som er et stort og spennende sprang fra hans tidligere sound. Resultatet var en unik musikkopplevelse med utspring i både Jonathans musikk og anlegget ble det spilt på under arrangementet.

Foto: Frida Vega Salomonsson

Siden debuten i 2008 med singelen ”En hand i himlen” har artisten Jonathan Johansson blitt Grammy-nominert flere ganger og hyllet av mange svenske musikkritikere. Den 25. mars ga han ut albumet ”Lebensraum”, og uken før presenterte han det på Hi-Fi Scenen i Stockholm.

”Lebensraum” inneholder historier med felles tema om et Europa i forfall som prøver å stenge grensene sine; et ubehagelig bakteppe for platens klassiske poplåter med innslag av hip hop, RnB og funk:

Vi – jeg og min medkomponist og produsent Johan Eckeborn – prøver å si noe om Europa, bevegelsesfrihet og nyvekket fascisme. Et innlegg i samfunnsdebatten i form av poplåter, forklarer Jonathan Johansson.

Fra Gud til psykisk sykdom

Jonathan Johansson har med musikken sin gjort stort inntrykk på mange mennesker. Han har blitt nominert til flere musikkpriser, og musikken hans – som handler om alt fra Gud til psykisk sykdom – har rørt mange fans.

Nå er tiden inne for den nye platen. Med ”Lebensraum” vil Jonathan fortelle om et Europa som stenger grensene. Han ønsker å fortelle om hvordan noen mennesker har alle privilegier, mens andre ikke har noe i det hele tatt, og om hvordan fascismen sprer seg. ”Lebensraum” er et ord som Hitler ofte brukte om livsrommet som han mente at herrefolket fortjente på bekostning av undermenneskene.

Vi som ble født i Sverige, som svenske statsborgere, har på en måte vunnet i lotto. Ved en tilfeldighet ble vi født inn i trygghet og frihet. Men hvilken rett har vi egentlig til Sverige? Verden tilhører alle, og folk bør få lov til å bo og jobbe hvor de vil. Det høres sikkert naivt ut, men det skiter jeg i. Vi har fascister i nesten alle europeiske parlamenter og det ER ikke ok. Jeg vil gjøre en slags motstand, men samtidig erkjenne min egen tvil og mine privilegier.

Låten ”Ny/snø” har allerede blitt sluppet med video, og den fikk meget god respons. Videoen viser en bekymringsløs tilværelse i den spanske feriebyen Benidorm, og Jonathan synger om ”RyanAir til Shangri-La”. Forhåpentligvis får de andre låtene den samme hyggelige mottagelsen. For Jonathan er alle sporene deler av en helhet. Han har en viktig historie å fortelle.

I forbindelse med lanseringen av platen innledet Jonathan et samarbeid med Hi-Fi Scenen. Den 17. mars spilte han Lebensraum for en samling av musikkelskere, og lyden ble selvsagt vektlagt tungt når sangene skulle presenteres.

Selv er jeg ikke spesielt kyndig når det gjelder de tekniske aspektene, men lyd er selvfølgelig viktig for meg. Jeg sørger for å jobbe med mennesker som kan slikt. Johan Eckeborn, som er produsenten min og den jeg skriver låtene mine sammen med, er ekstremt dyktig og en perfeksjonist slik som meg. Produksjonene skal selvsagt være av høyest mulig kvalitet, så vi bruker mye tid på dette arbeidet.

Foto: Frida Vega Salomonsson

Jonathan og Johan har jobbet sammen i snart ti år, og i tillegg til plateproduksjon har de skrevet og produsert låter til en musikalversjon av ”Dracula”, som ble spilt på Uppsala Statsteater i 2013.

- Jeg var som alle andre ganske lei av det vampyrgreiene. Men regissøren ønsket å gjøre noe seriøst, en studie i hva som skjer i møtet med det ukjente. Og han ville at jeg skulle være med som sanger og skuespiller. Jeg kunne ikke annet enn å si ja.

Musikken er alltid til stede i Jonathans liv. Blant tunge musikalske helter er artister som Bob Dylan og Prince, men den moderne musikken er det viktigste. Det er den som utfordrer og driver ham. Han skaper også musikk for andre artister og samarbeider tett med Titiyo, som han har hjulpet med både musikk og tekster til det kommende albumet hennes. 2015 tegner til å bli et travelt år for Jonathan.

- Når man slipper et nytt album er mye PR-arbeid og mange planlagte intervjuer. Det er en del av arbeidet, men arbeidet i studio og spilling live er egentlig det eneste som betyr noe.

I løpet av våren regner vi med å besøke Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund og Uppsala, men også Oslo og København. Denne høsten vil vi også ha flere spillejobber rundt om i Sverige, og selvfølgelig vil vi også spille på så mange festivaler som mulig i sommer. Det blir bra.