HiFi Klubben

Hopp til innhold
Lokale tilbud Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

Hjemmet til Joacim er et lydtempel

Hjemmet til Joacim er et lydtempel

Joacim går virkelig all-in når det handler om å få skikkelig god lyd. Han bor i dag i en gammel kirke som han har innredet som et slags high-end-tempel – en hyllest til musikk, film og storslåtte opplevelser.

41-åringen Joacim har vært lydinteressert siden tenårene, og han har mer enn ti års erfaring fra Hi-Fi Klubben i Karlstad. Vi ba ham fortelle om lydreisen hans, om hvordan han ser på lyd og film i dag, og hvordan han hjelper andre musikkelskere i butikken til å oppleve gåsehuden som skikkelig god lyd kan gi.

Kirken ble et lydtempel

Joacim ønsker oss velkommen i en over 100 år gammel kirke som har blitt gjort om til hjemmet hans. Han forteller at han synes det er fantastisk å bo så i så store og romslige omgivelser, og at det er ekstra morsomt at det også har vært holdt konserter her. Og så skader det jo heller ikke at dagslyset skinner gjennom de runde kirkevinduene og rett ned på sweetspoten i sofaen. Det hever unektelig opplevelsen opp på et litt høyere nivå.

Men selv om Joacim er en mann med en voldsom lydinteresse, så var han ikke helt sikker på hvor bra det ville gå å innrede kirken med et massivt high-end-anlegg. Han har valgt kraftige forsterkere fra Classé og Cambridge for å få best mulig kontroll over lyden fra Bowers & Wilkins-høyttalerne, og det store rommet skaper naturlig nok mye etterklang.

Men som flittig konsert- og festivalgjenger ser Joacim bare fordeler med det store kirkerommet, der et stort podium tårner stolt bak den mektige senterhøyttaleren HTM1D. En av Joacims største interesser er nemlig å se band og artister live:

– Konserter betyr alt for meg, og det er den følelsen jeg vil ta med hjem og oppleve på nytt.

Han forteller at han gjenskaper opplevelsen ved å sette på en Blu-ray med en livekonsert. Da får han nemlig følelsen av å være i en konsertsal som låter akkurat som den skal.

– Man får gåsehud av å lytte her inne. Det er fantastisk å kunne få livefølelsen her hjemme.

Forskjellen på lyd og lyd

Første gang Joacim kom i kontakt med Hi-Fi Klubben var han rundt 15 år gammel og hadde et alt-i-ett-anlegg som han hadde blitt lei av. Et bytte til en separat forsterker og et par høyttalere førte til et behov for en ny CD-spiller, og ​​da gikk han til Hi-Fi Klubben.

På det tidspunktet fristet det med en av de populære CD-spillerne som kunne ta flere plater på en gang, men på Hi-Fi Klubben opplevde han raskt ”forskjellen mellom lyd og lyd”, som han kaller det. Da han fikk sammenlignet multi-CD-en med en skikkelig CD-spiller, ble det raskt klart hvilken løsning som var den rette. Joacim forteller med store fakter om hvordan en helt ny verden åpenbarte seg.

 

Møbelsnekkeren ble hi-fi-snekker

Til tross for hans store lydinteresse var det ikke noen selvfølge for Joacim å bli hi-fi-selger. Siden han også var veldig interessert i design, satset han først på å bli møbelsnekker.

Under utdannelsen grep han den første og beste anledningen til å kombinere design- og lydinteressen – han bygde sine egne høyttalere. Det ble brukt mye energi på å få høyttalerne til å låte så bra som mulig, og høyttalerne står der fortsatt, sammen med CD-stativer, filmhyller og andre ting han har designet selv.

Men selv om han fikk flere forespørsler om å bygge høyttalere, så var han ikke overbevist om at det var noe man kunne leve av. Så han begynte i stedet som selger, og etter en stund endte han opp med å drive en Hi-Fi Klubben-butikk sammen med en god venn.

 

Ny lyd førte til ny musikk

Gjennom årenes løp har Joacim prøvd mange forskjellige komponenter for å sette sammen et anlegg med et lydbilde som passer hans musikksmak. I takt med at han fikk bedre lyd på anlegget har han også oppdaget mye ny musikk – musikk som låter fantastisk på fantastiske anlegg.

Musikksmaken hans har dermed også blitt bredere. Joacim anser seg selv – med unntak av noen få sjangre – som altetende når det gjelder musikk. Derfor har lydjakten også resultert også i et anlegg som kan håndtere alt.

Han er helt med på at lydinteressen hans har vært kostbar, men han tror til gjengjeld at det har vært verdt det. Etter første kontakt med et Classé-anlegg med Bowers & Wilkins-høyttalere var han rett og slett solgt.

– Uansett hva jeg lytter til, så låter det som jeg vil at det skal låte, med kraft og dynamikk. Og det gjelder uansett om det er norsk Black metal eller delikat jazz.

Hvor mye er gåsehud verdt?

I butikken snakker han gjerne med musikkelskere om hva de vil oppleve. For Joacim er det viktigst å vite hva anlegget skal kunne formidle. Han forsøker også å forklare hva de forskjellige komponentene kan og ikke kan, og han hjelper kundene med å gjøre det rette kjøpet, enten det er snakk om et anlegg på kjøkkenet eller et anlegg som skal fylle et stort kirkerom med kanongod lyd.

For Joacim er kvalitetsbevissthet fullstendig naturlig, både når det gjelder anlegg og oppløsningen i musikken. Han spør også om ikke gåsehuden er verdt det:

– Når folk først får opp øynene for hvor bra det kan låte, har man nådd veldig langt.

Interessen vokser gjennom musikken

Joacim ser det også som en morsom utfordring når folk kommer inn i butikken og sier at de verken er lydnerder eller audiofile. Men så snart man begynner å snakke om musikk, så viser det seg at de har litt større interesse enn de trodde. Interessen kan bunne i en opplevelse fra en konsert eller noe lignende – i slike tilfeller er det morsomt å jobbe med dette, sier han med et smil.

For Joacim er det merkelig at kundene tenker annerledes når de bruker penger på en ny smarttelefon eller ny Smart-TV. De glemmer eller nedprioriterer ofte musikken – til tross for at musikk jo er noe som kan bringe frem et smil hos alle.

 

Deler av anlegget til Joacim

Vi tror du vil like mer enn bare denne siden